Αυστραλία: Δεν στηρίζει ΕΕ και ΗΠΑ για μείωση εκπομπών μεθανίου – «Προέχει η οικονομία»

28.10.2021 / 8:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
climate_cows

Την απόφαση να μην στηρίξει την ΕΕ και τις ΗΠΑ σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Ενέργειας της Αυστραλίας, του Άνγκους Τέιλορ. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προωθούν δέσμευση να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου κατά 30% ως το 2030, όμως η Αυστραλία ανησυχεί για τον αντίκτυπο της δέσμευσης αυτής στη γεωργία, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία αυτή τον Σεπτέμβριο, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ταχεία ανάληψη δράσης πριν από την έναρξη της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκόβη. Την απόφαση της Αυστραλίας αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Australian.

Απεναντίας η Νέα Ζηλανδία, που κάνει επίσης μεγάλες εκπομπές αερίου λόγω της κτηνοτροφίας της, ενδέχεται να προσυπογράψει τη δέσμευση αυτή. Το «εξετάζει ενεργά» και «θα λάβει απόφαση σύντομα», είπε εκπρόσωπος του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής, του Τζέιμς Σο.

Οι εκπομπές μεθανίου – από το φυσικό αέριο, από τα ανοικτά ανθρακωρυχεία, από βοοειδή και πρόβατα – θεωρείται πως είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής, πίσω από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Το μεθάνιο παγιδεύει περισσότερη θερμότητα από ό,τι το CO2 – ωστόσο διαλύεται ταχύτερα στην ατμόσφαιρα.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον, αποφάσισε να μην υπογράψει τη δέσμευση για τις εκπομπές αερίου για να εξασφαλίσει τη συναίνεση ως προς τον στόχο για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 από τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Εθνικό Κόμμα, που έχει βάση αρκετούς επαρχιώτες Αυστραλούς, ανάμεσά τους αγρότες, κτηνοτρόφους και ανθρακωρύχους.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος, ο Μπάρναμπι Τζόις, δήλωσε πως η εξαίρεση της χώρας από τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ήταν απαραίτητη διότι θα σήμαινε – κατ’ αυτόν – καταστροφή για τους τομείς της κτηνοτροφίας, των γαλακτομικών, της εξόρυξης άνθρακα με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.

«Ο μόνος τρόπος να μειώσεις κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 είναι να αρπάξεις ένα τουφέκι και να αρχίσεις να πυροβολείς τις αγελάδες σου», υποστήριξε ο κ. Τζόις μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα