Αδωνις Γεωργιάδης: «Με το καλάθι του νοικοκυριού εξοικονομεί ο πολίτης έναν μισθό το χρόνο»

14.12.2022 / 14:34
adonis

Το καλάθι του καταναλωτή εξοικονομεί για όσους το χρησιμοποιούν 796,74 ευρώ ανά έτος, που είναι ένας βασικός μισθός, ενώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις έξι εβδομάδες εφαρμογής της πρωτοβουλίας, οι τιμές του καλαθιού φαίνεται να κινούνται αντίθετα στον πληθωρισμό επηρεάζοντας συνολικά τις τιμές στα τρόφιμα.
Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία ενώ υπογράμμισε ότι το καλάθι του καταναλωτή έχει επίδραση σε όλη την αγορά κι ευχαρίστησε τους καταναλωτές διότι με την βαθμιαία αύξηση της προτίμηση τους σε αυτό διαμορφώνουν τις τιμές της επόμενης εβδομάδας πιέζοντας για μειώσεις.
Όπως σημείωσε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η τάση είναι να πηγαίνει καλύτερα η πρωτοβουλία αυτή από εβδομάδα σε εβδομάδα στην εκτίμηση των καταναλωτών.

Ο υπουργός σημείωσε ότι καμία αλυσίδα δεν έχει κάνει ένσταση για τις τιμές που παρουσιάζονται στη λίστα καθώς ο αλγόριθμος που χρησιμοποίει το υπουργείο έχει σταλεί σε όλες τις αλυσίδες και τον ελέγχουν και οι ίδιες.


Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν ο υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο Γιάννης Δοξαράς (η εταιρεία του οποίου χειρίζεται την πλατφόρμα e-katanalotis) προκύπτει πως όχι μόνο συγκρατείται ο πληθωρισμός αλλά οι τιμές έχουν υποχωρήσει. «Αυτό είναι προϊόν ανταγωνισμού, δεν είναι προϊόν παρέμβασης, αλλά προϊόν της ελεύθερης ανταγωνιστικής προσπάθειας που το καλάθι την ανέδειξε», είπε ο κ. Παπαθανάσης με τον κ. Αναγνωστόπουλο να αναφέρει πως «ο καταναλωτής γλιτώνει ενάμιση βασικό μισθό ετησίως».


Από τα στοιχεία που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή στο μέσο καλάθι από τα 124,60 ευρώ που ήταν την πρώτη εβδομάδα υποχώρησε την έκτη εβδομάδα στα 109,8 ευρώ. Χωρίς τη συμμετοχή των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ το καλάθι από 115,6 ευρώ που κόστιζε η σταθμισμένη τιμή του έχει μειωθεί στα 98,51 ευρώ.


Ενδεικτικά η τιμή στο χοιρινό από 5,77 ευρώ υποχώρησε στα 4,73 ευρώ το κιλό, το κοτόπουλο από 3,90 ευρώ στα 3,26 ευρώ, τα αλλαντικά από 6,26 στα 5,48 ευρώ, ενώ το γάλα είχε αύξηση εντός καλαθιού εντός 0,91% και εκτός καλαθιού 3,37%.


Όπως σημείωσε ο υπουργός «οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα σε σταθερή τιμή ή σε χαμηλότερες τιμές ενώ χωρίς το καλάθι θα έτρεχαν οι τιμές με τον πληθωρισμό» Ως παράδειγμα ανέφερε την ζάχαρη διότι αν και ο πληθωρισμός τρέχει με 10% το μήνα οι καταναλωτές βρίσκουν ζάχαρη σε σταθερή τιμή εντός καλαθιού. Η μόνη αύξηση όπως είπε, σημειώθηκε στο ψωμί φρατζόλα και πρόσθεσε: «με προβληματίζει γιατί έχει συμβεί αυτό καθώς πέφτει η τιμή των αλεύρων. Περιμένουμε ότι θα πέσει».


Σύμφωνα με τα στοιχεία το κέρδος καταναλωτή είναι : 15,32 ευρώ / εβδομάδα, 66,40 ευρώ/ μήνα, 796,74 ευρώ / έτος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα