Αχαϊοι πολυμήχανοι με πατέντα, στη Δ. Ελλάδα γίνονται βήματα συνεχώς από νέους αλλά και έμπειρους εφευρέτες, οι οποίοι εντυπωσιάζουν με τις ιδέες τους

03.01.2022 / 13:41
KOLLAS1

Ρεπορτάζ της Δημ. Μπαλαφούτη στο Νεολόγο των Πατρών

Η ευρωστία του ελληνικού νου στα καλύτερά της. Κοφτερά μυαλά που εργάζονται ακατάπαυστα για την υλοποίηση μιας καινοτόμου ιδέας, που μπορεί να «λύσει τα χέρια», εταιρειών και βιομηχανιών, αλλά και να κάνει πιο εύκολη τη ζωή όλων μας.

Αυτοί είναι οι Αχαιοί που έχουν πατεντάρει τα δημιουργήματα του νου τους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, η ευρεσιτεχνία ή αλλιώς πατέντα, είναι το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, που δίνεται για ορισμένο χρονικό διάστημα στον εφευρέτη μιας νέας μεθόδου ή διαδικασίας, ουσίας ή μηχανισμού. Το αποκλειστικό αυτό δικαίωμα χορηγείται για 17 έτη όσον αφορά την Ελλάδα ,από την υποβολή της αίτησης και απαγορεύει σε άλλους να χρησιμοποιούν την κατοχυρωμένη μέθοδο, ουσία ή μηχανισμό χωρίς την άδεια του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μπορούν να κατοχυρωθούν όχι μόνο εφευρέσεις, αλλά και ανακαλύψεις, εφόσον οι ιδιότητες τις οποίες ζητά να κατοχυρώσει ο εφευρέτης δεν ήταν γνωστές από πριν.

Μάλιστα, πρόσφατα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσε πρόσφατα ημερίδα με θέμα: «Η Ευρεσιτεχνία σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο-Δυνατότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ήταν ο Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή του στις σημαντικές δράσεις που ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία. Από ότι φαίνεται στη Δυτική Ελλάδα δεν είμαστε τόσο «πίσω» όσο ίσως νομίζαμε. Τουλάχιστον γίνονται βήματα συνεχώς από νέους αλλά και πιο έμπειρους εφευρέτες προς μια κατεύθυνση που μόνο θετικά μπορεί να μας εκπλήξει.

Ο «Νεολόγος» των Πατρών συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ευρεσιτεχνών Δυτική Ελλάδος Αλέξανδρο Γιαννακόπουλο και παρουσιάζει Αχαιούς που έχουν λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος: Αντικραδασμικός μηχανισμός  θαμνοκοπτικού

Ο Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του σωματείου των Ελλήνων Ευρεσιτεχνών Δυτικής Ελλάδας είναι έμπορος και κατασκευαστής μηχανημάτων εργαλείων. Έχει δημιουργήσει έναν αντικραδασμικό μηχανισμό βενζινοκίνητου θαμνοκοπτικού μηχανήματος . Τα θαμνοκοπτικά είναι μηχανήματα που πωλούνται σε εκατομμύρια χώρες παγκοσμίως . Συνήθως για τους επαγγελματίες που τα χρησιμοποιούν, επειδή λειτουργούν με βενζίνη , είναι πολύ κουραστικά στη χρήση και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χέρια, που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τραυματισμούς αλλά και πολύ σοβαρότερα, όπως με ακρωτηριασμούς. Με το μηχανισμό που έχει εφεύρει ο κ. Γιαννακόπουλος αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο τραυματισμού ή ακρωτηριασμού. Το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα καινοτόμο είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις μάρκες βενζινοκίνητων θαμνοκοπτικών μηχανημάτων της αγοράς. Αυτή η κατασκευή δεν είναι η μοναδική πατέντα του κ. Γιαννακόπουλου και των συνεργατών του. Έχουν δημιουργήσει κι άλλες πρωτοποριακές πατέντες και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να τις αναδείξουν.

Σταμάτης Θανάσης: Ειδική θήκη για τη μάσκα αναπνοής

Ο Σταμάτης Θανάσης είναι μέλος της των Ελλήνων Ευρεσιτεχνών Δυτικής Ελλάδας, μηχανολόγος και ανήσυχο πνεύμα όσον αφορά τις καινοτομίες και ευρεσιτεχνίες. Η τελευταία εφεύρεσή του αφορά τη δημιουργία ειδικής θήκης για μάσκα αναπνοής. Στη χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου που μας έγινε απαραίτητη αυτήν την περίοδο, ένα νέο προϊόν, η θήκη της, έρχεται να προσθέσει πρακτικότητα και ασφάλεια. Πρόκειται για ευρεσιτεχνία του Πατρινού συνταξιούχου Θανάση Νικολάου Σταμάτη. Το νέο προϊόν είναι κατασκευαστικά έτοιμο και γίνεται προσπάθεια, το συντομότερο δυνατόν να είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία και λοιπά καταστήματα ειδών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει κατοχυρώσει νομικά την πατέντα κατασκευής της θήκης της προστατευτικής μάσκας προσώπου, είναι η μοναδική που υπάρχει στην Ελλάδα και λόγω του χαμηλού κόστους κατασκευής θα πωλείται στην τιμή του 1.90 ευρώ.

Χρήστος Κολυπέρας: Παραγωγή οίνων χαμηλής αλκοόλης

Ο Χρήστος Κολυπέρας γεννήθηκε στη Πάτρα και σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ανκόνα Ιταλίας στο τμήμα Αμπελουργία- Οινολογία. Εργάσθηκε για τρία χρόνια ως Οινολόγος σε μία από τις έξι πιο βραβευμένες Ιταλικές Οινοποιίες την Cantina Moroder. Διετέλεσε βοηθός της Πρόεδρου Οινοτουρισμού του νομού Marche Ιταλίας για δύο έτη και από το 2013 είναι ο ιδιοκτήτης και οινολόγος της Οινοποιίας ΚΟΛΥΠΕΡΑ που εδρεύει στην Πάτρα. Το έτος 2017 σε συνεργασία με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πουλά του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησαν μια παγκόσμια καινοτομία για την παραγωγή οίνων χαμηλής αλκοόλης. Ο οινολόγος Χρήστος Κολυπέρας έχει καταφέρει να δώσει αποτελέσματα που προσφέρουν ένα ποιοτικό ερυθρό οίνο με περιεκτικότητα 5% σε αλκοόλη, που διατηρεί όμως όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου προέλευσης. Οι έρευνες δε σταματούν ποτέ.

Νικόλαος Πήττας: Αλλάζει τα δεδομένα που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας

Ο Νικόλαος Πήττας ,Phd Μηχανολόγος Αεροναυπηγός Μηχανικός του πανεπιστημίου Πατρών, αλλάζει μέχρι στιγμής δεδομένα που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ. Η μέθοδος που προτείνει ο κ. Πήττας είναι προϊόν μακρόχρονης επιστημονικής έρευνας. Ο έλληνας επιστήμονας έχει εφεύρει όχι μια αλλά πολλές πατέντες.

* Αποθήκευση ενέργειας υπό μορφή πεπιεσμένου αέρα σε μία αεροστεγή δεξαμενή δια μέσου συμπιεστή, και στη συνέχεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σύστημα κρυογενικού – αεροκινητήρα – αεριοστροβίλου – γεννήτριας. Πετυχαίνει την αέναη και αξιόπιστη τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια από Φ/Β η Α/Γ σπιτιών, βιοτεχνιών, οικισμών,εργοστασίων χωρίς την διασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ενεργειακή αυτονομία.

* Εξουδετέρωση αερίων ρύπων που προέρχονται από χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων, πυρηνελαιουργεία και βιολογικούς καθαρισμούς που δημιουργούν σοβαρή ενόχληση, δυσοσμία και στη συνέχεια θέματα υγείας στους εργαζομένους καθώς και στους πλησιέστερους οικισμούς. Μείωση των ενεργειακών εξόδων της βιομηχανίας με ανάκτηση ενέργειας.

*Σύστημα αφαίρεσης του θείου του εμπεριεχομένου στα καυσαέρια ντηζελοκινητήριων πλοίων με ταυτόχρονη ανάκτηση ενέργειας

Με την καινοτομία αυτή , εξασφαλίζεται ,απόδοση κατακρήμνισης του 99.7% (τιμή σταθερή και όχι κυμαινόμενη) , με ότι αυτό συνεπάγεται ενεργειακά ,κατασκευαστικά κ.α. και με ελάχιστο κόστος συντήρησης. Η αποτελεσματικότητα των μονάδων στην εξουδετέρωση των αερίων ρύπων με ταυτόχρονη ανάκτηση ενέργειας εγγίζει το 99-100% .Οι λειτουργικές παράμετροι της εξουδετέρωσης των αερίων ρύπων στις μονάδες παραμένουν διαχρονικά οι ίδιες, όπως αποδείχτηκε στην πράξη και όπως καταμαρτυρούν τα άριστα αποτελέσματα από την δεκαπενταετή λειτουργία τους.

Stymon Natural Products: Καινοτόμα φυσικά προϊόντα της ελληνικής γης

Η STYMON Natural Products είναι μια νεοφυής επιχείρηση η οποία εξειδικεύεται στην έρευνα, ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά καινοτόμων προϊόντων που βασίζονται στα φυσικά προϊόντα της ελληνικής γης. Mε έδρα την Πάτρα , καινοτομεί με την εξής πρωτοποριακή ιδέα: Μετατροπή φυτικών αποβλήτων από τα ελαιοτριβεία σε προϊόντα υψηλής αξίας και ποιότητας για τον αγροδιατροφικό κλάδο και τη βιομηχανία ζωοτροφών! Η Stymon Natural Products μάλιστα ανακηρύχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού Innovation Hub 2021. Η εταιρεία Stymon Natural Products είναι μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος. Η STYMON Natural Products στοχεύει στη διάθεση προϊόντων τα οποία συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη και μειώνει, κατά το μέτρο της, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας. Όλοι οι εταίροι συμμετέχουν στην εταιρία με κεφαλαιακές εισφορές. Διαχειριστής της εταιρείας είναι ο Παρασκευάς – Κυριάκος Πέττας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δρόμος για να βγούμε από την κρίση

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να ασχοληθεί με την καινοτομία;

Να έχει ανοιχτό μυαλό, παρατηρητικότητα, υπομονή, όχι απαραίτητα πολλά χρήματα, κατάλληλες γνωριμίες και ισχυρή θέληση.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ένωσης Ελλήνων Ευρεσιτεχνών Δυτική Ελλάδος;

Οι στόχοι μας είναι πολλοί και σημαντικοί. Οι στόχοι μας πρέπει να φανούν σε αριθμούς και όχι μόνο σε λόγια. Σκοπός μας είναι η δημιουργία site και ειδικών πλατφορμών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι επενδυτές. Θέλουμε να εντείνουμε την ενημέρωση στα ΜΜΕ, σε συλλόγους, εκπαίδευση, συμμετοχή σε ημερίδες ,συνέδρια , να διοργανώσουμε περισσότερες εκθέσεις αλλά και να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας σε συμβούλια τοπικά και κεντρικά.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που θέλει να κάνει τη δική του πατέντα;

Αρχικά ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που δημιουργεί μια «πατέντα», είναι η καταβολή των τελών που πρέπει να πληρώνει στις χώρες που θέλει να κυκλοφορήσει το προϊόν. Επιπλέον υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για σωστή χρηματοδότηση από το κράτος και φυσικά δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση προς το κοινό.

Πόσο μπροστά είναι η δυτική Ελλάδα σε επίπεδο ευρεσιτεχνίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα;

Όσον αφορά το επίπεδο έρευνας, εξαγορών μεγάλων εταιρειών και υποδομών, είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η καινοτομία και η παραγωγή είναι ο τρόπος που θα βγούμε από την κρίση, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, εκεί όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και βοήθεια, με την εξέλιξη των μηχανημάτων και τη βοήθεια του διαδικτύου.

Τι θα προτείνατε για την καλύτερη λειτουργία του συλλόγου και την πιο δυναμική προώθηση των πατεντών σας;

Πρότασή μας να δημιουργηθεί ένα μουσείο για τους Έλληνες εφευρέτες ,μοναδικό στη Ελλάδα. Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο για τους αρχαίους εφευρέτες. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που προωθεί ο σύλλογός μας είναι να δημιουργηθεί στο «409» πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο, ένας χώρος που θα μπορούμε να εκθέτουμε τα ευρήματα και τις ιδέες μας. Είναι ένας χώρος αναξιοποίητος και εγκαταλελειμμένος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα