Αχαΐα: Σε αναμμένα κάρβουνα οι κυνηγοί – Ξεκινά σήμερα η κυνηγετική περίοδος

20.08.2023 / 10:00
kinigos

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σε… αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι κυνηγοί της Αχαΐας, καθώς την Κυριακή 20 Αυγούστου ξεκινά η νέα θηρευτική περίοδος, η οποία και φέτος θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Η θηρευτική περίοδος ξεκινά με το κυνήγι του τρυγονιού, του ορτυκιού και της φάσας και θα ακολουθήσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η έναρξη του κυνηγιού του λαγού αλλά και του αγριογούρουνου που διαρκεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου και οι κυνηγοί ανυπομονούν να πάρουν τα όπλα τους και να βρεθούν στη φύση. Το ενδιαφέρον των κυνηγών, πιστοποιεί και ο πρόεδρος του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Πατρών κ. Φώτης Καρβέλης, ο οποίος σύλλογος εκδίδει 2.600 άδειες κυνηγιού.

Φέτος το κόστος αδειών έχει αυξηθεί κατά ένα ευρώ. Έτσι η τοπική άδεια κοστίζει 117 ευρώ, η περιφερειακή 137 και η πανελλαδική 167 ευρώ.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου, την πρώτη θηρευτική περίοδο, το ενδιαφέρον των κυνηγών της Αχαΐας εστιάζεται στα βουνά της Βορείου Ελλάδας, καθώς εκεί συναντώνται ικανοποιητικοί πληθυσμοί ορτυκιών. Μάλιστα, όπως διακινείται μεταξύ των κυνηγών φέτος ο αριθμός των πτηνών είναι καλός, με αποτέλεσμα αρκετοί από την περιοχή να «μεταναστεύσουν» στην Βόρεια Ελλάδα για να κυνηγήσουν, συνδυάζοντας τη θερινή απόδραση που μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από μια ημέρα με το αγαπημένο τους χόμπι.

Ακριβό χόμπι

Βέβαια, έτσι κι αλλιώς, το κυνήγι είναι μια δαπανηρή ενασχόληση, καθώς απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός (όπλο, φυσίγγια, παπούτσια, στολή, κ.λπ.), αλλά και εκπαιδευμένα σκυλιά και οχήματα που μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των δύσβατων δρόμων, με αποτέλεσμα κάθε σεζόν οι κυνηγοί να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Μόνο και μόνο αν σκεφτεί κανείς την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, μπορεί να καταλάβει ότι το κυνήγι είναι ένα ακριβό χόμπι. Πάντα ήταν ακριβό. Σκεφτείτε ότι ένα ζευγάρι παπούτσια ξεκινά από 100 ευρώ, ενώ ένα όπλο κοστίζει από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και στις δέκα χιλιάδες ευρώ, ενώ οι κυνηγοί συντηρούν τουλάχιστον δύο σκύλους ο καθένας. Έτσι το κόστος ανανέωσης της άδειας είναι το λιγότερο κόστος», εξηγεί ο κ. Καρβέλης.

Σύμφωνα μάλιστα με τις κυνηγετικές οργανώσεις, κάθε χρόνο μοιράζονται στην αγορά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους κυνηγούς σε 250 διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες στηρίζονται οικονομικά από το κυνήγι (από τους εμπόρους εξοπλισμού μέχρι τους εκπαιδευτές σκύλων). Βέβαια, ουδείς από τους κυνηγούς περιμένει να πάρει πίσω τα χρήματα που ξοδεύει, καθώς γνωρίζει ότι απαγορεύεται να πουλήσει τα θηράματά του.

Προέχει η ασφάλεια

Η ασφάλεια στο κυνήγι αποτελεί προτεραιότητα, και η Πολιτεία έχει επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες στους κυνηγούς. Μερικοί βασικοί είναι οι εξής:

Η απόκτηση άδειας θήρας είναι υποχρεωτική για κάθε κυνηγό. Η άδεια εκδίδεται από τους κυνηγετικούς συλλόγους ή το Δασαρχείο.

Ο κάθε κυνηγός πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικό ασφαλιστήριο, το οποίο καλύπτει τυχόν ατυχήματα ή ζημιές που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια της θήρας. Το ασφαλιστήριο αυτό είναι αντίστοιχο με αυτό των οχημάτων.

Πιο σημαντικό από όλα, είναι η ορθή χρήση των όπλων

Ενδεικτικοί κανόνες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση ειδικών πορτοκαλί γιλέκων ή μπουφάν για την αναγνώριση των κυνηγών, τον έλεγχο για παρουσία σκύλων ή ατόμων πριν από την πυροβολική ενέργεια, καθώς και τη διασφάλιση ότι τα όπλα δεν υπερβαίνουν τα τρία φυσίγγια. Η παραβίαση αυτών των κανόνων συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες, με την κατάσχεση του όπλου και την πρόκληση νομικών διώξεων.

Επιπλέον, τα σκυλιά καταδίωξης πρέπει να είναι εμβολιασμένα, τσιπαρισμένα και να διαθέτουν βιβλιάριο ασθενειών.

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι από τα Δασαρχεία είναι αυστηροί και αποτελεσματικοί, με τη συμμετοχή Δασοφυλάκων και Θηροφυλάκων, οι οποίοι παρακολουθούν την κυνηγετική περίοδο.

Η εφαρμογή «Κένταυρος»

Κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής δραστηριότητας, είναι αναγκαίο και χρήσιμο για κάθε κυνηγό να έχει στο κινητό του τη ψηφιακή εφαρμογή του Προγράμματος «Κένταυρος». Αυτή η εφαρμογή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους απαγορευμένους χώρους για το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, ο κυνηγός μπορεί να ενημερώνει την εφαρμογή για τη μετακίνηση των πτηνών και να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των θηρευμένων ζώων. Μέσω της εφαρμογής, ο κυνηγός μπορεί να αποστέλλει σήματα κινδύνου σε προκαθορισμένους αριθμούς, παρέχοντας τις ακριβείς συντεταγμένες της τοποθεσίας του. Επιπλέον, η εφαρμογή μπορεί να καταγράφει τα σημεία όπου εντοπίζονται θηράματα. Το κύριο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η δυνατότητα παρακολούθησης των ισχυουσών ρυθμίσεων και των περιορισμών κάρπωσης για κάθε είδος θήρας.

Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, παρέχοντας στους κυνηγούς χρήσιμα εργαλεία για τον προσεκτικό και υπεύθυνο χειρισμό της δραστηριότητας τους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα