Η Ελένη Καραμούζη στον «Κ»: «Δεν με τρομάζει η αποτυχία»

28.05.2023 / 15:00
image1-3-1

Της Δήμητρας Μπαλαφούτη

Η Ελένη Καραμούζη μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της και τα μελλοντικά της σχέδια

Η πολυτάλαντη και πολύπλευρη Ελένη Καραμούζη, συνεχίζει να εκπλήσσει το Πατρινό κοινό με την ιδιότητα της ηθοποιού, σκηνοθέτη, υπεύθυνης παραγωγής ενδυματολόγου και τα τελευταία χρόνια πλέον ως δημιουργός   ενός καινούριου χώρου στην Πάτρα. Έχοντας διδαχθεί και συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες και ανθρώπους στο θέατρο, με μουσικές σπουδές στο πιάνο και τη μουσική ,στον κλασικό και σύγχρονο χορό,  πλέον έχει αναλάβει τον δύσκολο «ρόλο» της υπεύθυνη της Διεύθυνσης του θεάτρου «οροφώς», μιας εστίας πολιτισμού!

Διευθύνετε έναν θεατρικό χώρο, που λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού. Ποιο ήταν το όραμά σας;

Το όραμά μου ήταν να δημιουργήσω έναν χώρο ανάλογης αισθητικής με την ιστορία του κτιρίου ,φιλόξενο και προσιτό σε όλους που θα συγκεντρώνει τις καλύτερες καλλιτεχνικές δυνάμεις με σκοπό την δημιουργία μιας σκηνής με σταθερή καλλιτεχνική ηθική που να ενσωματώνει όλες τις τάσεις του ελληνικού θεατρικού τοπίου ,να δίνει βήμα σε όλες τις γενιές και να υπηρετεί ένα πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο.

Ήταν ένα όνειρο ζωής;

Ακριβώς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία στην ζωή από το να πετυχαίνεις τα όνειρά σου. Να μπορείς να κάνεις πράξη τους στόχους σου. Ήθελα πολλά χρόνια να δημιουργήσω έναν δικό μου χώρο στην Πάτρα λόγω της αγάπης μου για το θέατρο . Να μπει η τέχνη στην ζωή των ανθρώπων δυναμικά και καθημερινά.

Υπήρχε ποτέ στο μυαλό σας η «αποτυχία»;  

Όλως παραδόξως, δε με τρομάζει καθόλου η αποτυχία ,γιατί κάθε αποτυχία φέρνει μαζί της και ένα μεγαλύτερο όφελος. Ίσως δεν νιώθω ότι κάνω κάτι στο οποίο μπορώ να χάσω. Δε μπορείς να χάσεις όταν ασχολείσαι με αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο. Είμαι αισιόδοξη εκ φύσεως και πιστεύω ότι στο θέατρο χρειάζεται τόλμη και ειλικρίνεια. Άλλωστε επιτυχημένοι σε κάτι μπορούμε να γίνουμε μόνο αν είμαστε έτοιμοι να αποτύχουμε και μόνο όταν συνεχώς αμφιβάλλουμε για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Δεν με τρομάζει ο ανταγωνισμός . Ο ανταγωνισμός είναι μια «κατασκευή» που υποδεικνύει ότι η αξία μας εξαρτάται από τους άλλους. Όταν μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι η αξία μας δεν προκύπτει από τη σύγκρισή μας με τον άλλο, τότε ο ανταγωνισμός δεν θα μας αφορά. Πάντα η φιλοσοφία μου είναι ότι ο πήχης πρέπει να ανεβαίνει. Ο υγιής ανταγωνισμός ,οι ποιοτικές συνεργασίες, μπορεί να οδηγήσει σε μια αναβάθμιση του θεατρικού προϊόντος και να υπάρξει ένα τελικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί τους επαγγελματίες και ως θέαμα το κοινό.


Απευθύνεστε σε συγκεκριμένη μερίδα του κοινού;

Η Πάτρα έχει μια θεατρική παράδοση που ξεκινά από τον 19ο αιώνα .Ο καλλιτεχνικός παλμός είναι έντονος και σταθερός. Το κοινό εξοικειώνεται από μικρή ηλικία με το θέατρο . Έχουμε μεγάλη ευθύνη να κάνουμε τους νέους ανθρώπους να έρθουν και  να αγαπήσουν το θέατρο. Απευθυνόμαστε στο κοινό που αγαπάει το θέατρο και στόχος μας είναι να φέρουμε στο θέατρο κόσμο που δεν έχει ξαναπάει. Η καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτιστική του αποδοχή, η μετάλλαξή του σε χώρο πειραματισμού και παιδαγωγικής παρέμβασης αλλά και η μετατροπή του από μια απλή μορφή διασκέδασης σε μια σημαντική διεργασία στα πλαίσια ανακάλυψης, κατανόησης, και κατάκτησης του κόσμου, δημιουργούν έναν χώρο εξαιρετικών προσδοκιών και προκλήσεων. Αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου, να μην απευθύνεται σε ένα μόνο κοινό και αυτή είναι η μαγεία της τέχνης, των τεχνών.


Με ποια κριτήρια επιλέγετε ποιες παραστάσεις θα φιλοξενήσετε;

Στόχος μου είναι να επιλέγω παραστάσεις που και η ίδια θα παρακολουθούσα ως θεατρόφιλος αλλά και ως ηθοποιός-σκηνοθέτης ,έχοντας πάντα ως βασικό κριτήριο την ποιότητα και την υψηλή αισθητική. Έργα που αφουγκράζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή τις απαιτήσεις και τα θέλω της ευρύτερης θεατρικής κοινωνίας.
Το θέατρο είναι μια τέχνη που μιλάει στο εδώ και τώρα και αυτή είναι
 η μαγεία της.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, ενώ ταυτόχρονα διευθύνετε και μια θεατρική σκηνή…

Προσπαθώ να χρησιμοποιώ τις δεξιότητές μου στη σύνθεση μιας πολλαπλής δημιουργικότητας και μέσα από αυτή τη διαδικασία να εξελίσσομαι .Σίγουρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τα τρία αναπόφευκτα συνυπάρχουν. Νιώθω τυχερή που είμαι ηθοποιός. Γιατί πιο άλλο επάγγελμα σου δίνει τη δυνατότητα να δεις, να ψάξεις τόσο βαθιά μέσα σου ανακαλύπτοντας και γνωρίζοντας τον εαυτό σου ενώ παράλληλα μεταμορφώνεσαι για να γίνεις κάτι άλλο πάνω στην σκηνή.

Τα επόμενά σας σχέδια;

Στόχος μου είναι να μην σταματήσω ποτέ να δουλεύω και να εξελίσσομαι πάνω σε πράγματα που αγαπώ και με κάνουν χαρούμενη. Τα επόμενα σχέδια μας για το «όροφως»είναι το καλοκαιρινό θεατρικο camp που ετοιμάζουμε για τα παιδιά του δημοτικού και  για το φθινόπωρο τα σχέδια μας αφορούν τους εφήβους, μια εφηβική παράσταση για τη δύσκολη, επώδυνη αλλά κ σημαντική περίοδο  της εφηβικής ηλικίας. Επίσης  η παιδική παραγωγή μας και οι συνεργασίες  από την Αθήνα. Στόχος μας είναι να κάνουμε περισσότερα μουσικά πράγματα, να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους και να συζητήσουμε νέες προτάσεις.

Μπορεί ο πολιτισμός να λειτουργήσει ως μέσο επούλωσης για τα κακώς κείμενα της «πολιτικής»;

Σαφώς και μπορεί να λειτουργήσει σαν μέσο επούλωσης γιατί η αξία της τέχνης και του πολιτισμού στην κοινωνία είναι μεγάλη αλλά είναι ευθύνη της εκάστοτε ηγεσίας, ειδικότερα, και σύσσωμου του πολιτικού κόσμου ευρύτερα να διαμορφώσει τις κατάλληλες βάσεις και τα θεμέλια, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει όσο το δυνατόν καλύτερα το συγκεκριμένο εγχείρημα και να μην αντιμετωπίζει την τέχνη σαν εμπόρευμα με γνώμονα το κέρδος. Δεδομένου ότι ζούμε σε μια περίοδο τεράστιων πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών, και πολιτιστικών αναπροσδιορισμών, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τον πολιτισμό και την τέχνη θεωρείται επιτακτική ανάγκη να αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες και τις επιπτώσεις .

Η Ελένη Καραμούζη στον «Κ»: «Δεν με τρομάζει η αποτυχία» 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα