Πόσα θα πληρώσουμε για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Μάρτιο

19.02.2023 / 16:25
1e639279372e46d48612b03eda9714ce

Ανακοινώνονται αύριο τα μεσάνυχτα οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάρτιο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πάροχοι θα διατηρήσουν για ακόμη έναν μήνα τις τιμές λιανικής στην περιοχή των 19-21 λεπτών ανά κιλοβατώρα επιτρέποντας και στο υπουργείο Περιβάλλοντος να κρατήσει “χαμηλά” (δηλαδή στα επίπεδα των 3-5 λεπτών) τις επιδοτήσεις των λογαριασμών των νοικοκυριών για ακόμη έναν μήνα.

Δηλαδή, για ακόμη έναν μήνα, οι καταναλωτές θα πληρώνουν -τελική τιμή- μια κιλοβατώρα προς 0,16 ευρώ ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα χρειαστεί να συνδράμει προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τιμή χονδρικής στο χρηματιστήριο της ενέργειας, φαίνεται να κλείνει για τον Φεβρουάριο στα επίπεδα των 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πριν από την κρίση, όταν η τιμή χονδρικής ήταν στα 50 ευρώ, η λιανική έφτανε στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Άρα, το να παραμείνει τώρα στα 20-21 λεπτά είναι το λογικό και το αναμενόμενο.

Τι θα σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τους καταναλωτές;

1. Δεν θα υπάρχει πλέον μεγάλη διαφορά τιμών από πάροχο σε πάροχο. Από την στιγμή που η τιμή της ΔΕΗ -βάσει της οποίας υπολογίζονται και οι κρατικές επιδοτήσεις- θα διαμορφωθεί στα 20 λεπτά, αρκετά κοντά σε αυτό θα υποχρεωθούν να παραμείνουν και οι υπόλοιποι πάροχοι

2. Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στις μικρές και στις μεγάλες καταναλώσεις,. Είτε κάποιος καταναλώνει 500 κιλοβατώρες τον μήνα, είτε 1000, η τιμή ανά κιλοβατώρα θα ανέλθει -πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα: περίπου 25-27 λεπτά ανά κιλοβατώρα τελική τιμή. Η τιμή ανεβαίνει σε αυτά τα επίπεδα καθώς εκτός από το ποσό που θα εισπράττει ο πάροχος, θα πρέπει να καταβάλλονται και οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις: τα έξοδα για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τα έξοδα για τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ κλπ.

Οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου από την άλλη, αναμένεται να αποκλιμακωθούν πολύ τον Μάρτιο. Η τιμολόγηση γίνεται με βάση την χρηματιστηριακή τιμή (στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ) κατά τον προηγούμενο μήνα. Δεδομένου ότι όλος ο Φεβρουάριος έχει κυλήσει μέχρι στιγμής με τιμές κάτω από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από την Παρασκευή έσπασε προς τα κάτω και το φράγμα των 50 ευρώ) οι καταναλωτές αναμένεται να δουν ύστερα από αρκετό καιρό τιμή λιανικής κάτω από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα ακόμη και χωρίς κρατική επιδότηση (σ.σ έχει μηδενιστεί από τον Φεβρουάριο και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και για τον Μάρτιο).

Με αυτή την πτώση, το φυσικό αέριο θα ανακτήσει τα πρωτεία έναντι του πετρελαίου θέρμανσης και μάλιστα με τη διαφορά να γίνεται σημαντική δεδομένου ότι η θερμική κιλοβατώρα για το πετρέλαιο θέρμανσης θα εξακολουθήσει να κοστίζει 11-12 λεπτά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα