DART: Οι πρώτες εικόνες της NASA από την σύγκρουση πυραύλου με αστεροειδή

29.09.2022 / 7:23
liciacube_luke_l0_1664234221_00000_01_rgb_zoom_flip

Η NASA δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες της επιτυχημένης προσπάθειάς της να συντρίψει έναν πύραυλο στον αστεροειδή «Δίμορφο», στα πλαίσια πειράματος για την ανακατεύθυνση αστεροειδών που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τη Γη.

Η αποστολή, η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες, ονομάστηκε Δοκιμή Ανακατεύθυνσης Διπλού Αστεροειδούς (DART) και ήταν η πρώτη πλήρους κλίμακας δοκιμή αυτού του είδους στον κόσμο.

Περίπου στις 02:20 ώρα Ελλάδας, στις 27 Σεπτεμβρίου, η NASA δημοσίευσε στο Twitter τα καλά νέα γράφοντας απλώς: «Συντριβή επιτυχής!»

Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε στο δωμάτιο ελέγχου του πυραύλου, ένα μέλος της ομάδας της Nasa ακούγεται να λέει: «Ένας θρίαμβος για την ανθρωπότητα, στο όνομα της πλανητικής άμυνας».

Χρειάστηκαν δέκα μήνες για να έρθει το DART σε επαφή με τον αστεροειδή, μετά την εκτόξευσή του τον περασμένο Νοέμβριο με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX . Το DART χρειάστηκε να αναπτύξει ταχύτητα 22.000 χιλιομέτρων την ώρα, προκειμένου να φτάσει αρκετά κοντά στον αστεροειδή. Ο αστεροειδής Δίμορφος είναι μέρος ενός δυαδικού συστήματος αστεροειδών, μαζί με τον αστεροειδή Δίδυμο. Οι δυο  αστεροειδείς βρίσκονταν σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, όταν συνέβη η σύγκρουση.

DART
DART
DART

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα