«Φωτιά» στο Brexit βάζει η Βρετανία – Φόβος εμπορικού πολέμου

17.05.2022 / 23:35
epa05664190 The Houses of Parliament at dusk in London, Britain, 07 December 2016. British Members of Parliament are expected to vote on the Prime Minister Theresa May's plan to start Brexit by March next year in parliamentary clash between the government and pro-EU Members of Parliament.  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Νέα σύννεφα πλανώνται πάνω από τις σχέσεις Βρυξελλών και Λονδίνου, καθώς η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με την οποία θα υπάρξουν μονομερείς αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που ήταν μέρος της συμφωνίας για το Brexit.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια μονομερής ενέργεια θα μπορούσε να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι προτιμά να συνάψει συμβιβαστική συμφωνία με την ΕΕ και ότι είναι ανοιχτή σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας του πρωτοκόλλου. Αλλά θέτει τις βάσεις για να ενεργήσει από μόνη της, αφού μήνες συνομιλιών απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια σημαντική πρόοδο.

Ειδικότερα, η Λιζ Τρας δήλωσε ότι η προτίμηση της Βρετανίας παραμένει μια συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς. Η Τρας δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει τον Σέφτσοβιτς στο Λονδίνο για περαιτέρω συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Η ίδια είπε ότι μια νομοθετική λύση δεν αφορά την κατάργηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και ότι η λύση αυτή θα συνεχίσει να είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της Βρετανίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα