Δημήτρης Λιγνάδης: Συνεχίζεται η δίκη – Καταθέτει το πρώτο θύμα

03.03.2022 / 8:03
DimitrisLignadis_Dikastirio_Intime-1200x824

Μετά από δύο διακοπές και χωρίς ακόμα να έχουν αρχίσει οι καταθέσεις μαρτύρων, σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας είναι προγραμματισμένη, η τρίτη συνεδρίαση του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή.

Εκτός απροόπτου κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για τέσσερις βιασμούς, τριών ανηλίκων και ενός νεαρού άνδρα, αναμένεται να καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί. Πρόκειται για ένα 26χρονο ο οποίος ήταν και ο πρώτος που υπέβαλε μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για μη παραγεγραμμένο αδίκημα.

Ο άνδρας ζει στο εξωτερικό, ωστόσο, και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έδωσε το «παρών» στη δικαστική αίθουσα έτοιμος για την κατάθεση του, αν κι αυτό δεν κατέστη εφικτό. Οι λόγοι αφορούσαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου 2022, στο αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του ηθοποιού, Αλέξη Κούγια, ο οποίος ζήτησε τη διακοπή της δίκης λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, ενώ, κατά τη δεύτερη δικάσιμο, στις 25 Φεβρουαρίου 2022, η δίκη, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κωλύματος μέλους της σύνθεσης του δικαστηρίου.

Πάντως,κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχουν δημιουργηθεί και σοβαρά προσχώματα στην κάλυψη της δίκης με την επίκληση των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού σε μία υπόθεση που απασχολεί τη κοινή γνώμη και αφορά δημόσιο πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί μάλιστα και στη πιο μικρή αίθουσα του κτιρίου Πρωτοδικείου της Αθήνας στην οδό Δέλγερη, η πρόεδρος του δικαστηρίου επέτρεψε την είσοδο σε εξαιρετικά μικρό αριθμό δημοσιογράφων, ενώ απαγορεύτηκε και η είσοδος στο κοινό όπως άλλωστε στις περισσότερες δίκες που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. Γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας της δίκης.

Μέχρι και σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έχει πραγματοποιήσει μόνο την κλήρωση των ενόρκων και την εκφώνηση των μαρτύρων. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο Νίκος Σ, ο άνθρωπος που με συνέντευξη του, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνική Θεάτρου, ωστόσο, τα αδικήματα τα οποία έχει καταγγείλει βάση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα έχουν παραγραφεί.

Συνολικά, τα φερόμενα θύματα του Δημήτρη Λιγνάδη είναι τέσσερις νεαροί άνδρες. Εκτός από τον 26χρονο, στο δικαστήριο θα καταθέσουν και δύο νεαροί οι οποίοι κατήγγειλαν τον βιασμό τους από τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ηλικία 17 ετών ενώ ο σκηνοθέτης κατηγορείται και για το βιασμό ενήλικα άνδρα τον οποίο πρώτα φέρεται να νάρκωσε.

Ο 26χρονος ο οποίος και θα καταθέσει πρώτος στο δικαστήριο έχει καταγγείλει τον Δημήτρη Λιγνάδη ότι τον βίασε σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Ο καταγγέλλων έχει περιέγραψε την σκηνή του φερόμενου βιασμού στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη όπου μάλιστα ανέφερε πως τους πρόσφερε αλκοόλ και τσιγάρο με ινδική κάνναβη. «Οταν βρέθηκα στο διαμέρισμά του καθίσαμε σε έναν καναπέ, μού έβαλε ένα ποτό, που μού είπε ότι ήταν τζιν, η προτίμησή του, και μού έδωσε να καπνίσω ένα τσιγαριλίκι. Ξαφνικά, μετά από δύο γουλιές ποτού και πριν ακόμη τελειώσω το τσιγάρο, ένιωσα μιαν υπερβολική έξαψη, αφόρητη ναυτία, τρομερή ζάλη. Παρέλυσα σ’ ολόκληρο το σώμα μου, κι άρχισα να χάνω την επαφή με το περιβάλλον, να σβήνω κυριολεκτικά. Δεν είχα δύναμη να κουνήσω ούτε τα βλέφαρά μου κι ανέπνεα με δυσκολία» περιέγραψε το φερόμενο θύμα στην κατάθεση του στην ανακρίτρια.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως άρχισε σταδιακά να χάνει τις αισθήσεις του και η τελευταία εικόνα που έχει από εκείνο το βράδυ ήταν ο «μηνυόμενος να έχει γονατίσει μπροστά στο πρόσωπό μου, να μου πιέζει με το ένα χέρι τις σιαγόνες μου για να τις ανοίξει και στη συνέχεια (…) να με βιάζει. Δεν γνωρίζω τι άλλο μού συνέβη εκείνο το βράδυ διότι λιποθύμησα. Όταν ξαναβρήκα τις αισθήσεις μου ήμουν γυμνός στον καναπέ, ενώ είχε ήδη ξημερώσει. Σηκώθηκα μετά βίας, η ναυτία που ένιωθα ήταν απερίγραπτη κι όλο μου το σώμα πονούσε. Ντύθηκα όπως όπως και τρεκλίζοντας όρμησα προς την πόρτα της εξόδου».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις μετήχθη στο δικαστήριο αρνείται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «σκευωρία», υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει καν τα φερόμενα θύματα.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως κατά τη διάρκεια των μεταγωγών του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αποδοκιμάστηκε έντονα από παρευρισκόμενους στα δικαστήρια οι οποίοι φώναζαν εκφράσεις όπως «αλήτη», «τέρας», «να σαπίσεις στη φυλακή».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα