Στο… βλέποντας και κάνοντας το Πατρινό Καρναβάλι 2022 – Η εξέλιξη της πανδημίας καθορίζει τα βήματα του

23.01.2022 / 12:25
KARNABALI 2

Οι παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού είναι αρκετά απίθανο να γίνουν, ακόμα και στην περίπτωση που τα κρούσματα παρουσιάσουν μία σημαντική πτώση και υπάρξει μία μεγάλη βελτίωση στην υγειονομική κατάσταση της χώρας.

Αυτό αναφέρουν όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ και οι εκτιμήσεις που γίνονται από τους ανθρώπους του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά και από τη δημοτική αρχή που έχει προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της κυβέρνησης και με κύκλους της επιτροπής για να πάρει μια εικόνα.

«Βλέποντας και κάνοντας» έτσι κινούνται στον Καρναβαλικό Οργανισμό για το θέμα του τριημέρου και των καρναβαλικών εκδηλώσεων που είναι να γίνουν, τονίζοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός ακόμα και για την μικρή και ελάχιστη περίπτωση που τους δοθεί το πράσινο φως για την διεξαγωγή των δύο μεγάλων παρελάσεων.

Ωστόσο, για να γίνουν παρελάσεις χρειάζεται μία προετοιμασία και καρναβαλικά άρματα που θα έχουν κάτι καινούργιο να παρουσιάσουν και που ασφαλώς θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κύρος και στο βεληνεκές του Πατρινού Καρναβαλιού και μιας πόλης που θέλει να λέει ότι είναι η πρωτεύουσα του καρναβαλιού.

Αν γίνουν οι παρελάσεις…

Τι θα γίνει στην περίπτωση που υπάρξει μία μεγάλη πτώση στα κρούσματα και τελικά δοθεί το «οκ» για τη διεξαγωγή των παρελάσεων;  «Αν γίνει κάτι τέτοιο την… βάψαμε» μας απαντά άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στα πράγματα των προετοιμασιών για το καρναβάλι και γνωρίζει καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή που έχει δοθεί στο Καρναβαλικό Συνεργείο για την διεξαγωγή του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού είναι να κατασκευάσει πέντε νέα άρματα και έναν καινούργιο μπάστακα.

Η εντολή αυτή λόγω της κατάστασης με την πανδημία δόθηκε κάπως αργά, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα οι τεχνίτες του Καρναβαλικού Συνεργείου να πιέζονται από τον χρόνο, με δεδομένο ότι μεσολαβούσαν και οι γιορτές των Χριστουγέννων όπου και εκεί θα πρέπει να ανασκευάσουν και να κατασκευάσουν ορισμένα πράγματα για τον διάκοσμο.

Η εξέλιξη των εργασιών

Που βρισκόμαστε όμως αυτή τη στιγμή; Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα πέντε άρματα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το ένα από αυτά. Τα άλλα τέσσερα βρίσκονται σε εξέλιξη η κατασκευή τους.

Είναι αρκετά πιθανό μάλιστα αντί για πέντε άρματα μέχρι τις 6 Μαρτίου που είναι η κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε τα τέσσερα. Μικρό το κακό με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν.

Τα άρματα αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα γίνουν παρελάσεις, σε άλλου είδους καρναβαλικές δράσεις αφού σύμφωνα με κύκλους του Καρναβαλικού Οργανισμού θα γίνουν πράγματα και εκδηλώσεις το τριήμερο της κορύφωσης.

Δουλεύουν με λιγότερους τεχνίτες

Το πρόβλημα για το Καρναβαλικό Συνεργείο, εκτός της πίεσης του χρόνου που υπάρχει πλέον, αλλά και της αβεβαιότητας, είναι ότι φέτος οι ανάγκες για έμψυχο δυναμικό είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές.

Το συνεργείο δουλεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, με τρία άτομα λιγότερα (βγήκαν σε συνταξιοδότηση), τη στιγμή που και τα περασμένα έτη υπήρχε σοβαρή έλλειψη σε εξιδεικευμένο προσωπικό και σε άτομα που θα μπορούσαν από μόνα τους να αναλάβουν ολοκληρωμένες δουλειές.

Ακόμα και τα παλιά, θέλουν χέρια

Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τη σωστή και άρτια διεξαγωγή των καρναβαλικών παρελάσεων του τελευταίου τριημέρου σε περίπτωση που τελικά αυτές επιτραπούν να γίνουν.

Θα πει κανείς πάνω στο όλο θέμα ότι υπάρχουν και τα άρματα των καρναβαλικών παρελάσεων που ήταν να βγουν στους δρόμους το 2020 και τελικά δεν είδαμε λόγω της ακύρωσης των εκδηλώσεων, δύο μέρες πριν από την κορύφωση του καρναβαλιού.

Όμως ακόμα και αυτά, ύστερα από δύο χρόνια, βρισκόμενα σε καρναβαλική καραντίνα στο Πετρωτό, χρειάζονται μία συντήρηση για να βγουν στις παρελάσεις. Χρειάζονται χέρια που να τα αναδιαμορφώσουν κάπως και να τα βελτιώσουν αισθητικά. Άλλωστε για το Πατρινό καρναβάλι μιλάμε. Χέρια που δεν υπάρχουν.

Ένα ακόμα σκαλί κάτω για το καρναβάλι

Σε κάθε περίπτωση αν τελικά γίνουν οι παρελάσεις θα είναι δύσκολο να δούμε ένα θέαμα αντίστοιχο των περασμένων ετών. Όχι μόνο από πλευράς πληρωμάτων και που και αυτά βαδίζοντας τόσο καιρό στο άγνωστο, δεν θα είναι έτοιμα για ένα τέτοιο γεγονός, αλλά και από μεριάς διοργανωτών, παρά τον σχεδιασμό που όπως υποστηρίζουν έχουν κάνει.

Με λίγα λόγια  με ή χωρίς παρελάσεις το καρναβάλι της Πάτρας συνεχίζει και φέτος την πορεία υποβάθμισης του ένεκα συνθηκών πανδημίας, αλλά και δεκάδων ακόμα παραγόντων.

Στο… βλέποντας και κάνοντας το Πατρινό Καρναβάλι 2022 – Η εξέλιξη της πανδημίας καθορίζει τα βήματα του 2

Ενδιαφέρον από εκδρομείς για το τριήμερο

Πάντως ανεξάρτητα από τι θα γίνει το τελευταίο τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού, οι πληροφορίες που προέρχονται από τον χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων και του ξενοδοχειακού κλάδου αναφέρουν ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον από εκδρομείς για να έρθουν στην Πάτρα. Αν όχι σε επίπεδο κρατήσεων στα ξενοδοχεία, σίγουρα σε επίπεδο ενημέρωσης και πληροφοριών αφού ακόμα και από το εξωτερικό ρωτούν τι θα γίνει τελικά στο φετινό καρναβάλι της Πάτρας.

Επιπλέον, κοιτάζοντας στο διαδίκτυο θα εντοπίσει κανείς πάνω από τέσσερις με πέντε εκδρομές που διοργανώνονται για Πάτρα το τελευταία τριήμερο από ταξιδιωτικά γραφεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και διαφόρων άλλων περιοχών. Το αν θα έρθουν αυτοί οι επισκέπτες θα φανεί από τις υγειονομικές συνθήκες και του τι θα εντέλει θα κάνουμε εμείς ως πόλη.

ΚΑΠ.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα