Αναζητούνται λύσεις στην Πάτρα για την διαχείριση των αδέσποτων

03.12.2021 / 21:58
ADESPOTA

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο η περίπτωση μίας γυναίκας από την Πάτρα, που κρατούσε 53 σκυλιά και μία γάτα μέσα στο διαμέρισμά της. Η γυναίκα συνελήφθη και της επιβλήθηκε τσουχτερό πρόστιμο ύψους 76.600 ευρώ, αφού οι αστυνομικοί διαπίστωσαν παραβάσεις.

Η νομοθεσία πλέον είναι πολύ αυστηρή και το να έχει κάποιος ένα ζώο στο σπίτι του, δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες, για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα με το νόμο. Ο νέος νόμος 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Την ίδια ώρα το ζήτημα των αδέσποτων ζώων και της φροντίδας τους αποτελεί ένα μεγάλο θέμα για πολλούς Δήμους της χώρας. Ο Δήμος Πατρέων πλέον έχει την δυνατότητα, στο χώρο του καταφυγίου για αδέσποτα ζώα, να διαχειρίζεται την κατάσταση. Τα ζώα όμως αν δεν υιοθετηθούν καταλήγουν δυστυχώς και πάλι στο δρόμο.

Πολύπλοκη η διαχείριση

Ο Βασίλης Τσιγάρας, Διευθυντής Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας, μιλά στο «Ν», για την κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας πώς, το θέμα των αδέσποτων ζώων είναι πολύπλοκο, ωστόσο υπογραμμίζει πώς από την πλευρά του Δήμου καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η κατάσταση είναι τραγική με την έννοια ότι τα αδέσποτα είναι πάρα πολλά. Υπάρχει μια τάση σχετικά με τους, σε εισαγωγικά, φιλόζωους, οι οποίοι είτε αγοράζουν, είτε τους δίνουν, είτε βρίσκουν ζώα, τα παίρνουν, τα βαριούνται και τα αφήνουν. Αυτό δημιουργεί πολλαπλασιαστικά προβλήματα αναφορικά με την διαχείρισή τους. Ο Δήμος Πατρέων έχει την αρμοδιότητα τα τελευταία χρόνια. Ναι μεν ήρθε η αρμοδιότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχε και την δυνατότητα δε, να την υπηρετήσει. Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων είναι πολύπλοκο απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία, μέσα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με ανθρώπινους πόρους, δηλαδή να υπάρχουν κτηνίατροι, εκπαιδευμένα άτομα για την περισυλλογή. Ειδικά όταν το αδέσποτο είναι επιθετικό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, χρειάζεται εμπειρία και γνώση» επισημαίνει ο κ. Τσιγάρας.  

Αναζητούνται λύσεις στην Πάτρα για την διαχείριση των αδέσποτων 3

Στόχος η υιοθεσία

Ο Δήμος διαχειρίζεται τα αδέσποτα, λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα και γυρίζουν στο περιβάλλον τους.

Ωστόσο, παραμένει ο στόχος που είναι τα ζωάκια αυτά να υιοθετηθούν. Στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι μια εφαρμογή (app), που θα βρίσκεται στο site του Δήμου, μέσω της οποία θα μπορούν εύκολα οι πολίτες να δουν τα σκυλάκια και να προχωρήσουν στην υιοθεσία.

«Ο νόμος λέει ότι ο Δήμος διαχειρίζεται τα αδέσποτα, τα περισυλλέγει, τα εμβολιάζει, τα καταχωρεί σαν αδέσποτα του Δήμου Πατρέων, τα αποπαρασιτώνει  τα στειρώνει, τα κρατάει για ένα διάστημα και μετά τα αφήνει στο οικείο περιβάλλον. Αυτό έχει να κάνει με την περιοχή από όπου τα περισυνέλλεξε. Και αυτό το σκέλος είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή τα αδέσποτα δεν έχουν κάποιο αφεντικό για να τα φροντίσει, αλλά υπάρχουν πολίτες που έχουν την ευαισθησία και τα φροντίζουν, άρα πρέπει να ξαναγυρίσει το ζώο εκεί που έχει συνηθίσει και υπάρχουν ενδεχομένως πολίτες που τα φροντίζουν.

Δράσεις ευαισθητοποίησης

«Ο Δήμος δεν στοιβάζει τα ζώα μέσα στο χώρο που έχει, τα φιλοξενεί και μετά κάνουμε ενέργειες για να υιοθετηθούν. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία αδειοδότησης του καταφυγίου, ώστε και τυπικά να είναι όλα εντάξει. Εννοείται ότι η πλατφόρμα που προαναφέραμε είναι σχεδόν έτοιμη να μπει σε εφαρμογή και είναι και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης που θα γίνουν, για να μπορέσουν κάποια στιγμή αυτά τα ζώα να βρουν έναν ιδιοκτήτη ο οποίος θα τα φροντίζει και θα τα αγαπάει. Η διαδικασία της αδειοδότησης υπολογίζουμε θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους. Το θέμα είναι πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης κτηνιάτρου και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, έτσι ώστε να δικαιολογείται η πρόσληψη μιας τέτοιας ιδιότητας. Οι διαδικασίες στο δημόσιο είναι κοπιαστικές και αργές. Βούληση υπάρχει και χρήματα, απλά οι διαδικασίες μερικές φορές είναι απαγορευτικές. Στο χώρο που έχουμε νοικιάσει και φιλοδοξούμε να κάνουμε και δράσεις με τα σχολεία, οι συνθήκες είναι πάρα πολύ καλές, έχουν μεγάλη φροντίδα και καθαριότητα, είναι μικρός αλλά θα επεκταθεί, μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά. Κάποιοι εργαζόμενοι από το Δήμο δουλεύουν στο καταφύγιο και κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια, αν δεν είχαμε αυτούς δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς. Έχουμε βρει ανθρώπους που κάνουν εξαιρετική, όπως ο Γιώργος Κατσιμύγας ο οποίος είναι διαθέσιμος συνέχεια» ξεκαθαρίζει ο Βασίλης Τσιγάρας.

Αναζητούνται λύσεις στην Πάτρα για την διαχείριση των αδέσποτων 4

Αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία

Στο μεταξύ προβληματισμό προκαλούν οι ολοένα και αυξανόμενες καταγγελίες για κακοποίηση και θανάτωση ζώων. Η νομοθεσία έχει αλλάξει και οι ποινές που προβλέπονται είναι πολύ αυστηρές. Ο «Ν» εξασφάλισε τα επίσημα στοιχεία από την τοπική Ελληνική Αστυνομία τα οποία αφορούν ανάλογες υποθέσεις στην Αχαΐα. Αυτό που εύκολα διαπιστώνει κανείς είναι πώς παρά το γεγονός ότι είναι σε ισχύ πολύ αυστηρές ποινές οι υποθέσεις αυξάνονται συγκριτικά με το περασμένο έτος.  Στο πίνακα  μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας τα στοιχεία που αφορούν κακοποίηση και θανάτωση ζώων στην Αχαΐα για το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως 31/10/2021, καθώς και αντίστοιχο χρονικό διάστημα για το έτος 2020.

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ΖΩΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ   

Χρονικό ΔιάστημαΚακοποίησηΘανάτωσηΣύνολο Υποθέσεων  Συλλήψεις  
1-1-2020 έως 31-10- 202038135111
1-1-2021 έως 31-10-202140175713
ΣΥΝΟΛΑ783010824

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα