Στην τελική ευθεία το Open Mall – Η Πάτρα ετοιμάζεται για τη λειτουργία του πρώτου Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου

05.09.2021 / 19:00
open1

Οι τοπικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στις πολυεθνικές, σ’ ένα έργο που θα εκτείνεται στην Κωνσταντινουπόλεως και σε ένα τμήμα της Κορίνθου

Μέσα στο επόμενο διάστημα το πρώτο open mall της Πάτρας αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία, έχοντας ξεπεράσει όλες αυτές τις διαδικασίες που χρειάστηκαν για να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουν στον Εμπορικό Σύλλογο.

Η αχαϊκή πρωτεύουσα έτσι θα έχει το πρώτο ανοικτό κέντρο εμπορίου το οποίο γεωγραφικά θα εκτείνεται από τον δρόμο της Κωνσταντινουπόλεως και σε ένα τμήμα της Κορίνθου.

Το όραμα για το mall

Ο Εμπορικός Σύλλογος που με δικές του ενέργειες κατόρθωσε και έφερε στην πόλη ένα τόσο σημαντικό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ,  έχει συγκεκριμένο όραμα για το όλο πρόγραμμα.

To δίκτυο του open mall να μπορεί να έχει έναν ενωτικό χαρακτήρα ως προς τις τοπικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πάτρας και έναν ανταγωνιστικό ως τις πολυεθνικές αλυσίδες και τα μεγάλα καταστήματα ξένων συμφερόντων που έχουν πιάσει κομβικά σημεία του ιστορικού κέντρου και της αγοράς της (βλέπε τον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, αλλά και τη Ρήγα Φεραίου).

Για τον λόγο αυτό επιλέχτηκε η συγκεκριμένη περιοχή, παράπλευρα του εμπορικού και  ιστορικού της κέντρου και ταυτόχρονα μία απόσταση αναπνοής από αυτό. 

Άλλωστε, με βάση την προοπτική που έχει σχεδιάσει ο Εμπορικός Σύλλογος το open mall που είναι να λειτουργήσει στην Κωνσταντινουπόλεως δεν θα είναι το μοναδικό για την Πάτρα, καθώς στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να στηθούν και άλλα τέτοια project και  άλλες περιοχές της πόλης.

Δράσεις και προσφορές

Τι μπορεί όμως να σημαίνει για την πόλη και την αγορά της η λειτουργία του πρώτου open mall; Μέσα από την κατάρτιση του δικτύου που θα συνθέσει το mall, έχοντας σαν κεντρικό στόχο την ενίσχυση και την εμπορική κίνηση της τοπικής αγοράς και των καταστημάτων της πόλης, θα γίνονται διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις.

Δράσεις, όπως μουσική και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στους δρόμους, διάφορα happenings και εκπλήξεις για να προσελκύουν τον πελάτη και γενικότερα το κοινό, ενώ ταυτόχρονα με τις δράσεις αυτές θα υπάρχουν προσφορές και μπόνους από κοινού από όλα τα καταστήματα του δικτύου, αλλά και δώρα προς τον καταναλωτή.

Πρώτη κοινή προσπάθεια

Τα μαγαζιά που θα ανήκουν στο δίκτυο, ακόμα και αυτά που δραστηριοποιούνται και εμπορεύονται παρόμοια είδη και προϊόντα, δεν θα έχουν έτσι μεταξύ τους έναν ανταγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως μια συναγωνιστική σχέση, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Μέσα έτσι από το δίκτυο του open mall, υπό την αιγίδα του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και την ενίσχυση του Επιμελητηρίου, δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά σε μία μικρή επιχείρηση να ανταγωνιστεί από αυτή την συντονισμένη κοινή προσπάθεια, τις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες των ξένων καταστημάτων.

Τα νέα εμπορικά κέντρα

Το σημαντικό είναι ότι το open mall αυτό έρχεται να λειτουργήσει για την Πάτρα την περίοδο, που εκτός της επικράτησης των πολυεθνικών στην τοπική εμπορική πίτα, είναι να δημιουργηθούν και νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα που αναμένεται να μεταβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τον εμπορικό χάρτη της πόλης.

Εμπορικά κέντρα που κατά βάση φιλοξενούν τα καταστήματα των μεγάλων ισχυρών ομίλων, αφήνοντας ένα μικρό μερίδιο για τα τοπικά εμπορικά μαγαζιά που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν συνήθως στα υψηλά μισθώματα που απαιτούνται για να στεγαστούν σε τέτοιους χώρους.

Στην τελική ευθεία το Open Mall - Η Πάτρα ετοιμάζεται για τη λειτουργία του πρώτου Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου 2

Αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Όπως για παράδειγμα βλέπουν τα μέλη του εμπορικού συλλόγου ότι θα γίνει στην περίπτωση του χώρου της πρώην ΑΒΕΞ,  στην Ακτή Δυμαίων, ο οποίος ως γνωστόν αγοράστηκε από τον ολλανδικό όμιλο της Ten Brinke και είναι να διαμορφωθεί σε εμπορικό κέντρο.

Παρόμοια φημολογία υπάρχει για τα σχέδια της κυβέρνησης και για τον χώρο του Λαδόπουλου, βάζοντας την προοπτική αυτή ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση του πρώην εργοστασίου.

Έργα που με βάση τις εκτιμήσεις θα αδειάσουν εμπορικά το κέντρο και θα δώσουν ακόμα περισσότερο έδαφος στις ισχυρές αλυσίδες, μειώνοντας τα περιθώρια για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Έχουν παγώσει λόγω υπουργείου

Είναι απαραίτητο λοιπόν για την αγορά της Πάτρας, τα μαγαζιά της και την τοπική της οικονομία να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την λειτουργία του open mall, έτσι ώστε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να βρει μια ανάσα στην πίεση που ήδη δέχεται.

Πάνω σε αυτό ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι έχουν παγώσει σε πανελλήνια κλίμακα εδώ και μήνες τα ζητήματα που αφορούν το κομμάτι των εμπορικών συλλόγων για το project των malls.

Στην Πάτρα για παράδειγμα ενώ ο εμπορικός σύλλογος είναι έτοιμος από κάθε πλευρά για την λειτουργία του προγράμματος, περιμένει εδώ και αρκετό καιρό μια  γραφειοκρατική απόφαση που είναι να παρθεί από τα κεντρικά η οποία θα καθορίσει την πρόσληψη των ειδικών συμβούλων  που είναι να στελεχώσουν το open mall.

Τρέχουν οι εργασίες στην οδό

Στον φορέα των εμπόρων έχουν αποφασίσει και για το θέμα αυτό και περιμένουν το υπουργείο.  Και αυτό τη στιγμή που οι εργασίες στο κομμάτι των υποδομών που έχει αναλάβει ο δήμος για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το όλο project (έξυπνες στάσεις, έξυπνα παγκάκια ανακαίνιση των πεζοδρομίων κτλ) τρέχουν με γοργούς ρυθμούς στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα