Μαρία Λάτα: Το καρναβάλι είναι πάνω από όλα ιδέα! Η σκηνοθέτης του βίντεο art μας μιλά για την γιορτή της Πάτρας

09.03.2021 / 11:03
Μαρια λάτα 1

Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μόλις το 2019 και είχε την ιδέα να σκηνοθετήσει ένα ξεχωριστό βίντεο art για το Καρναβάλι.

Ένα βίντεο που αποτελεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Καρναβαλικού Οργανισμού, το σήμα κατατεθέν για το Πατρινό Καρναβάλι 2021.

Πρόκειται για έναν μοντέρνο μετασχηματισμός του θεάτρου σκιών, της φωτιάς και του Πατρινού Καρναβαλιού. Η Μαρία Λάτα τελειώνοντας την Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, είχε την ευκαιρία μέσω αυτής, να γνωρίσει ταυτόχρονα και τον μαγικό κόσμο της σκηνοθεσίας.

«Η σκηνοθεσία μου άρεσε εξαρχής από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να σπουδάζω την υποκριτική. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει εξίσου με την ηθοποιία» τονίζει.

Στο σανίδι έκανε το ντεμπούτο της το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας, στην παράσταση του Τσεζάρις Γκραουζίνις «Δεν είμαστε κουραμπιέδες» που ανέβηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Η παράσταση ήταν προγραμματισμένο, να συνεχίσει και τον χειμώνα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, όμως ο κορωνοϊός είχε μια… διαφορετική γνώμη.

Δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα από τη φύση της αποφάσισε να κάνει κάτι, παίρνοντας έμπνευση από το Πατρινό Καρναβάλι, σε συνάρτηση με αυτό που ζούμε και την ακύρωση του λόγω της πανδημίας.

Μαρία Λάτα: Το καρναβάλι είναι πάνω από όλα ιδέα! Η σκηνοθέτης του βίντεο art μας μιλά για την γιορτή της Πάτρας 2

Η ιστορία

Η ιδέα της άρεσε στην πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή.  «Η βασική ιδέα προέρχεται από την τελετή λήξης και την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου» μας εξηγεί.

Ο τίτλος όμως του βίντεο ξεπερνά την τελετή λήξης, καθώς  παραπέμπει στην αναγέννηση, για την ακρίβεια στην… ξανά γέννηση με έναν καθόλα συμβολικό τρόπο.

Το νέο ξεκίνημα στο οποίο ελπίζουμε όλοι μετά το τέλος της πανδημίας. “Rebirth:  Η νέα γέννηση έχει αρκετά  κοινά στοιχεία με την τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού.

«Η φωτιά ως στοιχείο της φύσης, συνδέεται άμεσα με το καρναβάλι είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά. Έτσι και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος. κάθε χρόνο γεννιέται πάλι μέσα από τις στάχτες του» τονίζει η Μαρία Λάτα και συνεχίζει λέγοντας:

«Το καρναβάλι μπορεί προσωρινά να έχει ανασταλεί (ακυρωθεί), αλλά η φλόγα του δεν σβήνει ποτέ. Ακριβώς όπως η ζωή μας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κουραστική παύση, θα δημιουργηθεί από την αρχή, με μια φωτιά που θα δυναμώσει πάλι».

Όλη η παραπάνω τελετουργία αποτυπώνεται σε αυτό το σύντομο καλλιτεχνικό βίντεο που η αισθητική του πηγάζει από τον Καραγκιόζη και το θέατρο σκιών.

«Το καρναβάλι για μένα είναι μία γιορτή. Έτσι το βλέπω. Είναι μία γιορτή για την πόλη, για τους κατοίκους της, αλλά και τους επισκέπτες της.

Μου αρέσει όλη αυτή η κίνηση που παρατηρείται εκείνες τις μέρες στην πόλη, η μουσική που ακούγεται από παντού, η χαρούμενη διάθεση όλων, ο κόσμος που έρχεται στην Πάτρα. Το ζω και εγώ ενεργά αφού ντύνομαι, μεταμφιέζομαι και συμμετέχω με τον δικό μου τρόπο σε όλο αυτό που γίνεται.

Είναι πράγματα που δεν θα γίνουν φέτος και σίγουρα θα μας λείψουν. Όμως το καρναβάλι είναι πάνω από όλα ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν, παρά ζουν μέσα μας».

Αξίζει αναφέρουμε ότι η παραγωγή του βίντεο είναι η βιομηχανία θεατρικών πραγμάτων, δηλαδή το θέατρο Λιθογραφείον  και ο Φάνης Δίπλας, που  βοήθησε σε όλη τη διαδικασία.

Το βίντεο ανέβηκε την Τσικνοπέμπτη στην ιστοσελίδα  του Πατρινού Καρναβαλιού, ενώ πέρα από την Μαρία Λάτα που ανέλαβε τη σκηνοθεσία και το performance, η πρωτότυπη μουσική είναι του Χάρη Πεγιάζη και το μοντάζ του βίντεο του Γιάννη Παππά.

Το θέμα

Η βασική ιδέα προέρχεται από τη τελετή λήξης και την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Η φωτιά ως στοιχείο της φύσης, συνδέεται άμεσα με το καρναβάλι είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά. Έτσι και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος κάθε χρόνο γεννιέται πάλι μέσα από τις στάχτες του. Το καρναβάλι μπορεί προσωρινά να έχει ανασταλεί (ακυρωθεί), αλλά η φλόγα του δεν σβήνει ποτέ. Ακριβώς όπως η ζωή μας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κουραστική παύση, θα δημιουργηθεί από την αρχή, με μια φωτιά που θα δυναμώσει πάλι. Αυτή η τελετουργία θα αποτυπωθεί σε ένα σύντομο καλλιτεχνικό βίντεο, όπου η αισθητική του πηγάζει από τον Καραγκιόζη και το θέατρο σκιών. Πιο συγκεκριμένα η γέννηση του Βασιλιά Καρνάβαλου μέσα από τις λάμψεις των πυροτεχνημάτων κατά τη τελετή έναρξης, τα άσβεστα φώτα των παρελάσεων και φυσικά η τελετή λήξης.

Το σκηνικό

Το σκηνικό του βίντεο είναι ένας μεγάλος μπερντές (από χαρτί), ένας αρλεκίνος/performer, που μέσα από το παιχνίδι των σκιών, μπορεί να μετατραπεί είτε σε ένα μεγάλο επιβλητικό βασιλιά καρνάβαλο, είτε σε πολλούς καρναβαλιστές που τρέχουν στους δρόμους κ.λπ. Τα φώτα θα εναλλάσσουν τα χρώματα τους, με βασική παλέτα το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο, χρώματα της σημαίας του καρναβαλιού

Κ.Α.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα