Μανώλης Βερόπουλος. Ο άνθρωπος με ένα ιδιαίτερο χόμπι! – ΦΩΤΟ

03.09.2020 / 7:42
Untitled

Μανώλης Βερόπουλος. Ένας άνθρωπος με καταγωγή από την Πάτρα, που ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με ένα σπάνιο χόμπι, που έχει να κάνει με τα περιστέρια ράτσας “Βούτα”. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογενειά του, αφιερώνουν πολλές ώρες στα συμπαθεστατα αυτά πτηνά, καθώς έχουν μετατρέψει την ταράτσα του σπιτιού τους, σε ένα πάρκο με σπάνια είδη περιστεριών. Συναντήσαμε τον κύριο βερόπουλο και μας μίλησε για το αγαπημένο του χόμπι: Οπως λεει παρακάτω..


“Τα περιστέρια βούτα τα συνάντησα σε ηλικία 13 χρόνων στο Αιγάλεω στην Αθήνα. Εκεί τα πρωτοείδα από το 1973 μέχρι και σήμερα 2020 ασχολούμαι με το συγκεκριμένο είδος Περιστερίου. Είναι Περιστέρι που από πληροφορίες που έχω και από άλλους χομπίστες προήλθε από Έλληνες της Μικράς Ασίας, εγκαταστάθηκε στον Τύρναβο και από εκεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού που έχουν πάει Έλληνες μετανάστες.

Το Περιστέρι “Βούτα” έχει ένα χαρακτηριστικό. Είναι ήμερο, είναι πανέξυπνο πετάει σε μεγάλα ύψη με την εντολή του εκπαιδευτή εκτροφέα χάνεται μες στα σύννεφα και όταν το καλέσει ο εκπαιδευτής του για να επιστρέψει πίσω στην κλούβα του, απελευθερώνει ένα άλλο είδος περιστεριών, τα “παπαγαλάκια’ ή “Μισίρια’ τα οποία κάνουν κύκλους πάνω από τα κλουβιά. Το Περιστέρι “Βούτα” κλείνει τα φτερά και έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα 320 χιλιομέτρων την ώρα και πριν φτάσει στη βάση του 20 μέτρα πριν, ανοίγει τα φτερά του και προσγειώνεται. Το Περιστέρι βούτα είναι 100% ελληνικό. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και πρόσφατα έγινε και ομοσπονδία για να κατοχυρωθεί η ονομασία του”.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 16 σύλλογοι εγγεγραμμένα μέλη είναι πάνω από 10.000 εκτροφείς χομπίστες “περιστεράδες”. Στην Πάτρα υπάρχουν μόνο τρεις με περιστέρια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ιδρυθεί ανάλογος σύλλογος και να ενταχθούν στο σύλλογο Περάματος.

Ο σύλλογος Περάματος έχει πολλούς φίλους “χομπίστες” με αθλητικά Περιστέρια. Μία φορά το χρόνο, μετά από συνεννόηση και με τους υπόλοιπους συλλόγους γίνεται μία γιορτή Περιστερίου, ένας διαγωνισμός για να επιδείξουν τα περιστέρια, πως πετούν, αλλά και σε ποιόν ανήκουν, ώστε να γίνονται απονομές μεταλλίων, κυπέλλων αναγνώριση από όλη την Ελλάδα και φίλοι που ταξιδεύουν από πολύ μακριά για να έρθουν να δουν τα αθλητικά περιστέρια “Βούτα”.

Τα περιστέρια εκτροφής προστατεύονται με πολλούς τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι η καθαριότητα, ο άλλος τρόπος είναι οι θεραπείες. Μία φορά το χρόνο γίνεται το λεγόμενο εμβόλιο “Καραμήτσο”, το οποίο προστατεύει το περιστέρι από σοβαρές ασθένειες σαλμονέλας και μικροβιολογικές ασθένειες, όπως είναι αναπνευστικά νοσήματα διότι τα περιστέρια πετάνε σε μεγάλα ύψη ( πάνω από 1000 m)
Επίσης γίνονται θεραπείες την εποχή της αναπαραγωγής για τριχομονάδα, διότι ταΐζουν τα μικρά πουλιά.
Χορηγούνται πολυβιταμίνες που τους δίνουν ιχνοστοιχεία σε υγρή μορφή και σε μορφή χαλικιού.
Το καλοκαίρι λόγω ζέστης υπάρχουν ειδικά ιχνοστοιχεία με πούδρα, που αποτρέπουν τις διάφορες ασθένειες, όπως η ορνίθωση η οποία και αυτή προστατεύεται με δοξυκυκλίνη.
Σπανίως τα περιστέρια εκτροφής παρουσιάζουν συμπτώματα, διότι λόγω εμβολιασμων δεν υπάρχει κανένας φόβος.
Τα περιστέρια των εκτροφέων είναι 100% υγιέστατα. Εκεί που παρουσιάζεται ένα πρόβλημα και έχει αναφερθεί σε συζητήσεις σε διάφορους συλλόγους, είναι τα περιστέρια ελευθέρας βοσκής.
Τα περιστέρια αυτά εάν έρθουν σε επαφή με περιστέρια εκτροφέα, τότε υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσουν διότι το ελεύθερο περιστέρι φέρει διάφορες ασθένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Τέλος ο κύριος Μανώλης Βερόπουλος μιλάει για τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που του προσφέρει αυτή η ενασχόληση με τα περιστέρια και στέλνει το δικό του μήνυμα στην Πάτρα.

“Το πιο ωραίο συναίσθημα το ένιωσα στις 8 Φεβρουαρίου όταν είχα πάει στη Βέροια σε γιορτή Περιστερίου, (το είχα γράψει και στην προσωπικη μου σελίδα στο facebook), εκεί ήταν φίλοι μου από όλη την Ελλάδα. Ενιωσα όμορφα όταν ήρθαν και με αγκάλιασαν, γιατί όπως είπα, στην Πάτρα μόνο εγώ κι άλλος ένα άτομο ασχολούμαστε με αυτό το πρωτότυπο για πολλούς χόμπι. Θα ήθελα πολύ να το αναδείξω και εδώ στην Πάτρα, ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα τραβηχτεί και ένα βίντεο με τα δικά μου περιστέρια και του φίλου μου του Κυριάκου Αποστόλου, που είναι αθλητικά και θεαματικά περιστέρια.”
Είναι ότι καλύτερο έχω μετά την οικογένειά μου”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα