Πάτρα: Πώς μια παιδική αγκαλιά έφερε τον κορωνοϊό σε τρεις οικογένειες

12.12.2020 / 15:07
868W04hQ

Μια αθώα παιδική αγκαλιά, της γιαγιάς προς το εγγόνι της, ήταν ικανή να φέρει τον κορωνοϊό σε εννέα άτομα και μάλιστα, τα τρία από αυτά, να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο του “Αγ. Ανδρέα”.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο “Κ”, ο κορωνοϊός “τρύπωσε” σε τρεις οικογένειες, που ζουν στα περίχωρα της Πάτρας, όταν η γιαγιά πριν ξεκινήσει η δεύτερη καραντίνα, επισκέφθηκε την κόρη της, για να δει το εγγόνι της. Το παιδί, όπως φάνηκε αργότερα, είχε κορωνοϊό που οι γονείς του θεωρούν ότι κόλλησε από τον παιδικό σταθμό.

 Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λίγες ημέρες αργότερα, να νοσήσουν οι ίδιοι οι γονείς, με ήπια συμπτώματα, να πάρουν άδεια από τις δουλειές τους και να μείνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Ωστόσο, το κακό είχε γίνει. Η 61χρονη γιαγιά μετέφερε τον ιό στο σπίτι της, όπου μένει με τον άνδρα της και τα δυο της παιδιά.

Αρχικά εμφάνισε, ήπια συμπτώματα η ίδια, με βήχα και πυρετό. Μετά από λίγες ημέρες στην ίδια κατάσταση βρέθηκε και ο 69χρονος σύζυγός της, ο οποίος έχει και χρόνιο υποκείμενο νόσημα.

Οι ημέρες περνούσαν και τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν, έτσι, όπως πληροφορούμαστε, το ζευγάρι επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος συνέστησε παραμονή στο σπίτι και παρακολούθηση της κατάστασης, η οποία όμως, όσο περνούσαν οι ώρες γινόταν και χειρότερη.

Κατέληξαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση

Το ζευγάρι είχε όλη τη συμπτωματολογία του κορωνοϊού: Υψηλό πυρετό, δύσπνοια, κακουχία, κτλ. Τα παιδιά του ζευγαριού, αφού είδαν ότι τα πράγματα χειροτέρευαν, κάλεσαν το ΕΚΑΒ, που μετέφερε, με όλες τις προφυλάξεις, τους δύο ασθενείς στο νοσοκομείο του “Αγίου Ανδρέα” που εφημέρευε εκείνη την ημέρα. Μετά από λίγες ώρες και αφού έγιναν όλες οι εξετάσεις, πιστοποιήθηκε αυτό που δεν ήθελαν να ακούσουν. Και οι δύο είχαν κορωνοϊό, και μάλιστα σε βαριά μορφή. Μπήκαν στην κλινική Covid του νοσοκομείου και αμέσως τους δόθηκε οξυγόνο, αφού διαπιστώθηκε χαμηλός κορεσμός, και φαρμακευτική αγωγή, που δίνουν στους ασθενείς covid.

Οι ημέρες ήταν κρίσιμες. Η κατάσταση της υγείας τους δεν βελτιωνόταν, γεγονός που είχε ανησυχήσει τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους. Μάλιστα, κάποια στιγμή, οι γιατροί είπαν στα παιδιά του ζευγαριού “η κατάσταση είναι δύσκολη, είναι πιθανό και οι δύο να χρειαστεί να διασωληνωθούν, να είστε έτοιμοι για όλα…”.Και ενώ είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες διασωλήνωσης, οι ασθενείς ανταποκρίθηκαν στην αγωγή και παρέμειναν με οξυγόνο στην κλινική.

Το τρίτο κρούσμα

Οι μέρες κυλούσαν βασανιστικά, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, όσο και για τους συγγενείς τους, οι οποίοι αγωνιούσαν στο τηλέφωνο και περίμεναν κάθε ημέρα, μια συγκεκριμένη ώρα, να μιλήσουν με τους θεράποντες ιατρούς.

Το ζευγάρι παρέμενε νοσηλευόμενο και έτσι δεν μάθαινε τα νέα του έξω κόσμου. Μετά από την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας και στις λίγες στιγμές διαύγειας που είχαν, ο 69χρονος και η 61χρονη γυναίκα του και μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τα κινητά τηλέφωνα με τα παιδιά τους. Ρωτούσαν με αγωνία τα παιδιά τους για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή, φοβούμενοι μήπως είχαν μεταδώσει τον ιό στους γύρω τους. Η απάντηση που έπαιρναν, ήταν πως “όλα καλά”. Ωστόσο η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική…Ο αδελφός του 69χρονου, 68 ετών αυτός, είχε κολλήσει όταν επισκέφθηκε τον αδελφό του, μιας και μένουν δίπλα- δίπλα.

Και αυτός παρουσίασε βαριά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, χαμηλό κορεσμό στο οξυγόνο και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Αρχικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Ρίου και μετά από λίγες ημέρες τού δόθηκε εξιτήριο μιας και η κατάστασή του ήταν ικανοποιητική. Ωστόσο, στη συνέχεια υποτροπίασε και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο του “Αγ. Ανδρέα” και μάλιστα σε διπλανό θάλαμο με τον αδελφό του και τη νύφη του.

Τα παιδιά του ζευγαριού, ζήτησαν από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, να μην ενημερώσουν τους γονείς τους, ότι νοσηλευόταν σε διπλανό θάλαμο ο θείος τους, για ναμην επηρεαστεί η ψυχολογία τους. Η επιθυμία τους έγινε σεβαστή από το προσωπικό της κλινικής.

Κολλούσε ο ένας μετά τον άλλον

Μαζί με τον 68χρονο, όμως, κόλλησε κορωνοϊό και η σύζυγός του, η οποία και αυτή διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του “Αγ. Ανδρέα”. Ωστόσο, τα συμπτώματά της δεν παρουσίαζαν ανησυχία και οι γιατροί της έδωσαν αγωγή και την έστειλαν σπίτι. Αλλά και τα δύο παιδιά του ζευγαριού, που ζουν μαζί με τους γονείς τους, κόλλησαν και αυτοί κορωνοϊό. Ο γιος χρειάστηκε να επισκεφθεί δύο φορές το νοσοκομείο του Ρίου, με συμπτώματα υψηλού πυρετού και δύσπνοιας, αλλά δεν απαιτήθηκε να νοσηλευτεί. Τού  δόθηκε αγωγή και επέστρεψε σπίτι. Η κόρη του ζευγαριού, παρέμενε σπίτι με πυρετό και λάμβανε αγωγή.

Στο μεταξύ, το ζευγάρι του 69χρονου και της 61χρονηςσυνέχιζε να νοσηλεύεται, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό. Τελικά, μετά από τρεις εβδομάδες νοσηλείας, βγήκε από το νοσοκομείο ο άνδρας και μια εβδομάδα μετά τον ακολούθησε η σύζυγός του. Και οι δύο, είναι εξουθενωμένοι από την μεγαλύτερη περιπέτεια που βιώσαν ποτέ στη ζωή τους και πλέον προσπαθούν να επανέλθουν στην παλιά τους ζωή, πράγμα δύσκολο μιας και ο κορωνοϊός τους άφησε πολλά προβλήματα στην υγεία τους.

ΠΗΓΗ: Από το ένθετο “ΚΟΣΜΟΣ” της εφημερίδας “ΝΕΟΛΟΓΟΣ”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα