Το νέο τρένο από το Αίγιο στην Πάτρα – Βήμα βήμα η διαδικασία

25.09.2020 / 5:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
pqckhtihba5f6cc1bca66db

Βήμα-βήμα προχωρά το πλάνο για την περαιτέρω επέκταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από το Αίγιο μέχρι την Πάτρα. Μετά την καλοκαιρινή παράδοση σε λειτουργία του νέου τμήματος από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο, ο προγραμματισμός της ΕΡΓΟΣΕ είναι η σύνδεση της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και πάλι με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Για να γίνει αυτό εφικτό θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν έργα που τρέχουν εδώ και αρκετά χρόνια και να ξεκινήσει η υλοποίηση σε δύο ακόμα τα οποία θα οριστικοποιήσουν την επαναφορά του υπεραστικού τρένου στην Πάτρα.

Αυτή την εποχή, είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες από την περιοχή του Αιγίου (Ροδοδάφνη) μέχρι το Ρίο. Τα δύο αυτά έργα αφορούν την κατασκευή της υποδομής της νέας διπλής γραμμής. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο έργο εξελίσσεται στο υποτμήμα Αίγιο-Ψαθόπυργος και περιλαμβάνει και τη μεγάλη σιδηροδρομική σήραγγα της Παναγοπούλας μήκους 4,5χλμ.

Την εργολαβία αυτή έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ και σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για τις 20 Μαϊου 2021.

Το δεύτερο έργο αφορά στο υποτήμα Ψαθόπυργος-Ρίο και προετοιμάζει τη γραμμή μέχρι την είσοδο σχεδόν της πόλης της Πάτρας. Στα έργα περιλαμβάνονται σημαντικά τεχνικά όπως cut&cover αλλά και γέφυρες. Την εργολαβία έχει αναλάβει η GD Infrastrutture και η επικαιροποιημένη ολοκλήρωση του έργου είναι για τις 4 Φεβρουαρίου 2022.

Η εργολαβία – σκούπα

Τα δύο αυτά έργα δεν παραδίδουν κάποια γραμμή σε λειτουργία γιατί αφορούν μόνο την υποδομή, δηλαδή τα απαραίτητα μεγάλα τεχνικά, όπως σήραγγες, γέφυρες κλπ και αφήνουν το έδαφος έτοιμο για την επόμενη -και τελική- εργολαβία-σκούπα που θα φέρει το τρένο λίγο έξω από την Πάτρα.

Το έργο αυτό θα ξεκινά από το Αίγιο και θα τερματίζει στο Ρίο και θα περιλαμβάνει την επιδομή, την ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση και την κατασκευή των νέων σταθμών και στάσεων. Πιο αναλυτικά προβλέπεται η κατασκευή 8 σιδηροδρομικών στάσεων: Ροδοδάφνης, Σελιανίτικων, Καμαρών, Ψαθόπυργου, Αραχωβίτικων, Αγ. Βασιλείου, Ρίου και Μποζαϊτικων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η δημοπράτηση του έργου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, με στόχο η σύμβαση να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες. Το κόστος της εργολαβίας είναι υπολογισμένο σε 91 εκατ. ευρώ. Το νωρίτερο που θα περιμένουμε να δούμε το τρένο να σφυρίζει σε αυτό το τμήμα είναι το 2025.

Η τελική εργολαβία για Πάτρα

Εδώ, έχουμε σε εξέλιξη την από το καλοκαίρι εξαγγελία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, η οποία εξελίσσεται και αναμένεται εντός του 2021 να πάρει σάρκα και οστά. Είναι ένα μεγάλο έργο, που περιλαμβάνει υπογειοποίηση 5,16χλμ και 9 υπόγειες στάσεις που θα εξυπηρετούν την κίνηση του Προαστιακού της πόλης.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Εδώ αναμένουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα, δηλαδή να κλειδώσει το αντικείμενο του έργου και να ξεκίνησουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που θα μας φέρουν πιο κοντά στην υλοποίηση του. Το κόστος αναμένεται να φτάσει κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Η γραμμή θα τερματίζει στο Νέο Λιμάνι της Πάτρας.

notospress

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα