Ψυχρολουσία για εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες της Πάτρας

09.10.2020 / 17:48
gko-1-80

Σοκ έπαθαν κάποιοι από τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες της Πάτρας, ανοίγοντας τον λογαριασμό τους στο taxisnet με την πεποίθηση ότι μετά κόπων και βασάνων, έχουν φτάσει στο σημείο να μην χρωστούν στην εφορία.

Τα ποσά που σύμφωνα με πληροφορίες τους βγήκαν όχι μόνο δεν ήταν μηδενικά ή έστω ελάχιστα, αλλά  βρέθηκαν να χρωστούν άλλος 50, άλλος 60 και άλλος 80.000 ευρώ.

Για τέτοια υπέρογκα ποσά μιλάμε. Τι έχει συμβεί; Τα δάνεια με την εγγύηση ελληνικού δημοσίου, που υπάγονται στο λεγόμενο ΤΕΜΠΜΕ, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, δάνεια δεκαετιών και δεκαπενταετιών που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν έχουν τακτοποιηθεί, έχουν περάσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή στην Εφορία.

Μαζί με τα ανεξόφλητα κεφάλαια των δανείων αυτών έχουν περάσει και οι προσαυξήσεις όλων των χρόνων εκείνων που παραμένουν απλήρωτα, προσαυξήσεις που από τη στιγμή που μπήκαν στην αρμοδιότητα του ελληνικού δημοσίου έγιναν σχεδόν διπλάσιες, με αποτέλεσμα αυτά τα υπέρογκα ποσά που έδειξε στους άτυχους επαγγελματίες το taxisnet τους.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας το θέμα αυτό δεν αφορά έναν και δύο επαγγελματίες. Απλά όσοι είδαν να έχουν τέτοια χρέη στην ΑΑΔΕ ήταν η πρώτη φουρνιά.

 Εφόσον δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση από την πολιτεία είναι σίγουρο ότι θα πάρει κοινωνικές διαστάσεις.

Zαφειρόπουλος: Να παρέμβουν οι βουλευτές

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος ένας στους τρεις επαγγελματίες της Πάτρας σχετίζεται με το ΤΕΜΠΜΕ και έχει πάρει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τον καιρό που η οικονομική κρίση ήταν αρκετά μακριά.

Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους δανειολήπτες της Αχαϊκής, τότε καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και δεν επηρεάζει μία ομάδα επαγγελματιών, αλλά το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της τοπικής οικονομίας της Πάτρας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος, με δεδομένο ότι έρχονται και άλλα τέτοια χρέη από το πουθενά, έχει ξεκινήσει ήδη μία σειρά επαφών με τους βουλευτές της περιοχής, τόσο του κυβερνώντος κόμματος, όσο και της αντιπολίτευσης, ενημερώνοντας τους και ζητώντας τους παρεμβάσεις.

«Η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα που έχει προκύψει είναι πολιτική. Θα πρέπει δηλαδή να παρέμβουν οι πολιτικοί και οι βουλευτές της περιοχής μας και να μην αφήσουν τους εμπόρους και τους επαγγελματίες στις διαθέσεις του κράτους και της ΑΕΔΕ» τονίζει σχετικά ο Κώστας Ζαφειρόπουλος.

«Υπέρογκες οι απαιτούμενες δόσεις»

Το γεγονός ότι το όλο θέμα έρχεται στο προσκήνιο εν μέσω πανδημίας, όταν η αγορά έχει χτυπηθεί βάναυσα από τον κορωνοϊό, κάνει το πράγμα ακόμα πιο τραγικό. «Τα χρέη αυτά που έρχονται από το πουθενά στους επαγγελματίες πρέπει να πληρωθούν μόνο σε 12 δόσεις. Αυτή είναι η ανώτερη προθεσμία που δίνεται στους οφειλέτες.

 Αν ένας επαγγελματίας έχε δηλαδή ένα χρέος που να έχει φτάσει 70 ή 80 χιλιάδες ευρώ, σκεφτείτε το ποσό της δόσης που θα πρέπει να δίνει κάθε μήνα» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

«Είναι αδύνατον να ανταποκριθεί όταν έχει να πληρώσει και τόσες ακόμα υποχρεώσεις με την αγορά να έχει στεγνώσει από την πανδημία. Εμείς έχουμε προτείνει και επιμένουμε σε αυτό τις 120 δόσεις για όλα τα χρέη σε δημόσιο, εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Όμως τώρα με το ΤΕΜΠΜΕ οι δόσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο είναι ένα σημαντικό  ζήτημα που μπορεί να  προκαλέσει ακόμα και κοινωνικές αναταράξεις. Για αυτό και απαιτούνται πολιτικές λύσεις για να μπορέσει η αγορά να μείνει όρθια.

Κ.Α.

(από την εφ. “7 Μέρες Ενημέρωση).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα