Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ευκαιρίες και οι προβληματισμοί

14.09.2020 / 20:42
γκο-55-5

Ως «μοναδική και ιστορική ευκαιρία» για την ελληνική οικονομία και την ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum και τόνισε πως «ό,τι βάλουμε στο Ταμείο θα πρέπει να πετύχει», καθώς οι χρόνοι είναι πολύ περιορισμένοι και οι προσαρμογές δύσκολες.

Κατά τον κ. Σκυλακάκη το προσχέδιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2021, στην καλύτερη περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να καταθέσει το τελικό της πλάνο (τα τελικά σχέδια δεν γίνονται δεκτά νωρίτερα).

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το «κλειδί» του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πως δεν περιλαμβάνει μόνο επενδυτικούς πόρους, αλλά και ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

«Η ουσία του Ταμείου είναι να έχει τη μέγιστη αναπτυξιακή επίπτωση. Θα κινητοποιεί τον μέγιστο βαθμό ιδιωτικών πόρων» σημείωσε. Διευκρίνισε ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό τoυ Ταμείου Ανάκαμψης είναι πως δεν δίνει τη δυνατότητα για διαρκείς αλλαγές, όπως το ΕΣΠΑ, που επιτρέπει δυναμικές προσαρμογές.

«Η προσαρμογή», διευκρίνισε, «μπορεί να γίνει μόνο μία φορά, στο τέλος του 2022, και στη βάση της αναθεώρησης των χρημάτων που θα εισπράξει κάθε χώρα (σ.σ.με βάση την πορεία του ΑΕΠ θα επαναπροσδιοριστεί το 30% των πόρων και θα ξαναμοιραστεί το 2022). Οι αλλαγές θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, κάτι που σημαίνει πως ό,τι βάλουμε σε αυτό το Ταμείο θα πρέπει να πετύχει.

Επίσης το τελευταίο χρονικό σημείο κατά το οποίο θα κριθούν στόχοι και ορόσημα είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2026, συνεπώς το πολύ μεγάλο ποσό για το οποίο μιλάμε -19 δισ. ευρώ “και κάτι” οι επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισ. τα πολύ χαμηλότοκα δάνεια- θα πρέπει να απορροφηθεί σε διάστημα λιγότερο των έξι ετών, μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα