Τα «αντισώματα» των Καλαβρύτων – Όρθιος ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία της περιοχής από την πανδημία

17.10.2020 / 10:03
γκο-1-252

Με ελπίδες για μία καλύτερη χρονιά ξεκινάει σιγά – σιγά η χειμερινή σεζόν για τα Καλάβρυτα και τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι έχουν κατορθώσει να εξελίξουν το μέρος τους τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά θέρετρα της χώρας.

Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε χωρίς καν να φτάσει στα μισά της αφού ο ερχομός του κορωνοϊού έφερε την καραντίνα και το κλείσιμο των ξενοδοχείων και όταν φτάσαμε στο άνοιγμα στα τέλη του Μάη, είχε πλέον αναχωρήσει κάθε ελπίδα για ανάκαμψη.

Η  πανδημία συνεχίζεται και αποτελεί το κυρίαρχο φόντο και για την φετινή χειμερινή τουριστική σεζόν των Καλαβρύτων, καθώς αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κίνηση και την επισκεψιμότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της όμορφης και ιστορικής πόλης.

Ανησυχεί η Αττική που είναι η κύρια δεξαμενή

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς τονίζει: «Είναι δεδομένο ότι η κίνηση θα είναι προς τα κάτω εξαιτίας τα πανδημίας, αυτό όμως που ευχόμαστε είναι τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να μπορέσουμε έτσι να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Το μειονέκτημα για τα Καλάβρυτα, πάνω στο ζήτημα της προσέλευσης του κόσμου, είναι ότι η Αττική που αποτελεί την κύρια τουριστική δεξαμενή κυρίως τα Σαββατοκύριακα, βρίσκεται στον κλοιό του κορωνοϊού.

«Είναι ένα ζήτημα αυτό για τα Καλάβρυτα για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πέρα  από το να περιμένουμε την εξέλιξή του. Γενικότερα βαδίζουμε λόγω κορωνοϊού σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, έστω και αν η πληρότητα για την ώρα,  είναι σε χαμηλό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν πλέον τουριστικά πλάνα

«Αυτό που αλλάζει ο κορωνοϊός φέτος για τις χειμερινές αποδράσεις και για τη χειμερινή σεζόν, αφορά τον προγραμματισμό. «Βλέπουμε πλέον ότι δεν υπάρχουν πλάνα, κατά συνέπεια δεν γίνονται κρατήσεις που να αφορούν τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες, όλα έχουν να κάνουν με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι κρατήσεις γίνονται το πολύ ένα Σαββατοκύριακο πριν» λέει ο κ. Δαφαλιάς.

Παρόλα αυτά υπάρχει από τώρα ένα ενδιαφέρον για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τις μέρες δηλαδή που τα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων σε εποχές μη πανδημίας «χτυπούσαν» το 100% της πληρότητάς τους.

«Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για την εορταστική περίοδο και ειδικότερα στην εποχή του κορωνοϊού που έχει καταργήσει κάθε είδους προγραμματισμό. Το θετικό για την περίοδο των γιορτών είναι ότι βλέπουμε να υπάρχει ένα ενδιαφέρον κυρίως σε επίπεδο έρευνας αγοράς, όμως τα πάντα θα εξελιχθούν από την επιδημιολογική πορεία της χώρας, αλλά και της περιοχής. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που τηλεφωνούν και ρωτούν για τις τιμές τη σεζόν των Χριστουγέννων, ρωτούν για την πολιτική που υπάρχει σε περίπτωση ακυρώσεων και επιφυλάσσονται να αποφασίσουν στο μέλλον με βάση και τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την περίοδο».

Covid free τα Καλάβρυτα

Τα  Καλάβρυτα, παρά την έξαρση που παρατηρείται στην Αχαΐα, είναι μία περιοχή covid free, με μηδέν κρούσματα, κάτι που ασφαλώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσέλευση του κόσμου και στην επιλογή του για όποιες χειμερινές αποδράσεις σκοπεύει να κάνει.

«Ελπίζουμε να παραμείνουν τα πράγματα έτσι και τα Καλάβρυτα να είναι «καθαρά» από τον ιό, αλλά αυτό βέβαια δεν εξαρτάται από εμάς. Ωστόσο, προσέχουμε και τηρούμε όλα τα μέτρα και τους όρους που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο» σχολιάζει ο κ. Δαφαλιάς.

‘Αντεξαν τα ξενοδοχεία της περιοχής

Ο  τουριστικός και ξενοδοχειακός κλάδος στα Καλάβρυτα, παρά τα σημαντικό χτύπημα που δέχτηκε από τον κορωνοϊό, στην καρδιά της περσινής χειμερινής σεζόν, έδειξε σε πρώτη φάση να αντέχει.

Το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων των Καλαβρύτων, στο ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν, είναι ανοικτά και έχουν κάνει ήδη τις ετοιμασίες τους, έχοντας αποφύγει τα λουκέτα.

«Είναι γεγονός ότι μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, που κατά παράδοση αρκετά από τα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων κλείνουν, πλέον σχεδόν όλα έχουν ήδη ανοίξει για την νέα χειμερινή σεζόν.

Κάτι που είναι ενθαρρυντικό και για τον κλάδο και για την τοπική οικονομία. Όμως σίγουρα η σεζόν αυτή είναι σημαντική για όλους μας και θα κρίνει πολλά».

Άλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες για να καλυφθεί η ζημία που άφησε στα ξενοδοχεία, στον τουρισμό και γενικότερα στην τοπική αγορά, το 2020. «Μέρα που φεύγει δεν ξαναέρχεται, αυτό πιστεύω» τονίζει ο κ. Δαφαλιάς.

«Η ζημιά που έφερε ο κορωνοϊός τους μήνες που προηγήθηκαν δεν αλλάζει, ούτε καλύπτεται. Το 2020 θα κλείσει με έσοδα μειωμένα κατά 30%, κατά 40% και σε πολλές περιπτώσεις κατά 60%. Το θέμα  για όλους μας είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα