Στην Ελλάδα ο Πομπέο: Επίσκεψη-«μήνυμα» προς την Τουρκία – Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια

28.09.2020 / 4:44
pompeo-mitsotakis-21-9-2020_0

Στη χώρα μας βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, με την επίσκεψή του να στέλνει παράλληλα πολλά μηνύματα τόσο στους γείτονες όσο και στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνοντας τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη θα καταλήξει στην Κρήτη, έχοντας συναντήσεις με την κυβερνητική ηγεσία της χώρας μας.

Ο λόγος της επίσκεψής τους είναι η ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ( MDCA), ωστόσο τα μηνύματα προς ευρύτερους αποδέκτες είναι πολλαπλά και επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

«Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση, που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα επισφραγιστεί και με την παρουσία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί και τη σημασία που δίνει η αμερικανική πλευρά στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα δυτικά Βαλκάνια.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Κρήτη. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στα Χανιά για να τον φιλοξενήσει στο σπίτι του, ενώ θα παραθέσει και δείπνο προς τιμήν του το βράδυ της Δευτέρας, γεγονός που αποδεικνύει την στενή προσωπική σχέση που έχουν οι δύο άντρες. Την Τρίτη οι δυο τους θα επισκεφθούν τη Ναυτική Βάση της Σούδας. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πομπέο έρχεται στην Ελλάδα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Κύπρο, αλλά δεν μεταβαίνει στην Τουρκία, γεγονός που έχει τη σημασία του. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα στην περιοχή. Επίσης, προ ημερών, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν μιλώντας σε εκδήλωση της Αμερικανοτουρκικής Ένωσης των ΗΠΑ, άφησε σαφείς αιχμές κατά της τουρκικής συμπεριφοράς. Υπογράμμισε ότι παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση για το πώς οι άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, “αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικών, μονομερών ενεργειών”.

Τηλεφώνημα σε Στόλτενμπεργκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαιρέτησε την ανακοίνωση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

newpost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα