Πάτρα: Το σχέδιο για την αναβάθμιση των σχολείων προχωρά –  Σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50%, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.

07.08.2020 / 15:00
γκο 6

Το σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει από την περασμένη θητεία της η δημοτική αρχή της Πάτρας της αναβάθμισης  σχολικών υποδομών της αχαϊκής πρωτεύουσας συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού Τάκη Πετρόπουλο ήδη στο μεγαλύτερο αριθμό των σχολείων  και των σχολικών συγκροτημάτων της Πάτρας, σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50%, οι εργασίες αυτές έχουν ολοκληρωθεί.

Πιο συγκεκριμένα από τα 264 σχολεία έχουν προχωρήσει ευρείες τεχνικές παρεμβάσεις στα 154 (σε ένα ποσοστό της τάξεως του 58,33%,) με χρήματα από ιδίους πόρους και αυτεπιστασία.

Οι ανακαινίσεις

 Παράλληλα έχουν προχωρήσει ριζικές ανακαινίσεις και ανακατασκευές στα 90 από τα 130 σχολεία της Πάτρας, στα οποία τα κτίρια ήταν αρκετά παλαιά και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρχουν αυτές οι ολικές παρεμβάσεις που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την όψη των σχολικών συγκροτημάτων και βελτίωσαν το περιβάλλον εκπαίδευσης και μάθησης για τους μαθητές της Πάτρας.

Έτσι με βάση την πορεία του προγράμματος έχουν ήδη ανακαινιστεί σε ένα ποσοστό 69,23% τα σχολεία της Πάτρας που κρίθηκαν παλαιά και είχαν σοβαρό πρόβλημα. Το χρήματα για τα έργα αυτά γίνονται και αυτά με ιδίους πόρους και αυτεπιστασία.

Σύμφωνα με την αντιδημαρχία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια της θητείας της δημοτικής αρχής θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης και για τα υπόλοιπα 40 που απομένουν και θα έχουν ολοκληρωθεί.

Εξάλλου ταυτόχρονα με την υλοποίηση των δύο αυτών μεγάλων πρότζεκτ που είχε την πρωτοβουλία και ανέλαβε η δημοτική αρχή για τις σχολικές υποδομές της Πάτρας, έχουν ξεκινήσει και άλλα έργα που αφορούν τις σχολικές κοινότητες.

Αντικατάσταση λαμπτήρων με led

 Συγκεκριμένα ξεκίνησε η αντικατάσταση δεκάδων χιλιάδων συμβατικών λαμπτήρων με led για οικονομία σε 45 σχολεία από τα 200 που στεγάζονται σε δημόσια κτίρια (ποσοστό 22,50%) με ίδιους πόρους κι αυτεπιστασία. Οι εργασίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αλεξικέραυνα και ενεργειακή αναβάθμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται πάντα, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδημαρχία και το έργο της  αντικεραυνικής προστασίας των σχολείων με αλεξικέραυνα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των  έξι σχολικών συγκροτημάτων της Πάτρας που έχουν προταθεί από τον Δήμο  στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Προστασία του Περιβάλλοντος» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Συγκεκριμένα πρόκειται για  το έργο του  το 5ου Δημοτικού Σχολείου και 37ου  Νηπιαγωγείου  Πατρών προϋπολογισμού 296.000 ευρώ, του 8ου Δημοτικού Σχολείου και 10ου Νηπιαγωγείου Πατρών» προϋπολογισμού 589.000 ευρώ, του 9ου Δημοτικού Σχολείου και 12ου Νηπιαγωγείου προϋπολογισμού 566.000 ευρώ, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών προϋπολογισμού 298.000 ευρώ, του 7ου Γυμνασίου Πατρών προϋπολογισμού 610.500 ευρώ και του 6ου Λυκείου Πατρών προϋπολογισμού 642.500 ευρώ.

Ηλεκτρομαγνητικός εκσυγχρονισμός

Στο μεταξύ ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες που αφορούν τον ηλεκτρομηχανολογικό  εκσυγχρονισμό σχολείων, αλλά και τις βελτιώσεις αύλειων χώρων σε πολλά σχολεία της πόλης από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές (ΠΔΕ, Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ.ο.κ).

Πετρόπουλος: Τα παιδιά στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας

Σύμφωνα με τον Τάκη Πετρόπουλο τα έργα αυτά προχωρούν σε ένα καθεστώς υποχρηματοδότησης από πλευράς κράτους, τόσο προς τις σχολικές επιτροπές ( μειώσεις κατά 50%) όσο και προς τους Δήμους (μειώσεις κατά 62%) και επί πλέον με τους μισούς μόνιμους εργαζόμενους απ’ όσους χρειάζονται οι φορείς του Α’ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Τα παιδιά μας αξίζουν τα καλύτερα, γιατί είναι το μέλλον και η ελπίδα της πατρίδας μας. Ο Δήμαρχος προσωπικά και η Δημοτική Αρχή έχουμε βάλει τα παιδιά στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στις «7 Μ».

«Παραχωρούμε δωρεάν όλες τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, για να μπορούν κι αυτά να προσφέρουν δωρεάν ή πολύ φτηνά αθλητική εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε όλα τα παιδιά χωρίς κοινωνική ή άλλη διάκριση, όπως είναι και ιστορικά ο υψηλός κοινωνικός τους σκοπός.

Χρηματοδοτούμε από ίδιους πόρους του Δήμου τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων, επειδή οι κυβερνήσεις έχουν μειώσει στο μισό την κρατική επιδότηση.

Καθιερώσαμε το δεκατιανό στα σχολεία και δημιουργήσαμε νέες δομές που παρέχουν υψηλές εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες, όπως το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, τις  Κατασκηνώσεις, το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων,τις Αθλητικές Μαθητικές Ημερίδες στο Παμπελοποννησιακό κ.ο.κ».

Σε ότι αφορά τις σχολικές υποδομές ο κ. Πετρόπουλος επισημαίνει: «Όπως είναι γνωστό τα σχολεία μας ήταν εγκαταλελειμμένα για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Από την αρχή κιόλας της πρώτης θητείας μας ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή έθεσαν το μεγαλεπήβολο στόχο να φτιαχτούν όλα τα σχολεία, να γίνουν ασφαλείς, αξιοπρεπείς και καλαίσθητοι χώροι αντάξιοι των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Χωρίς την απαιτούμενη βοήθεια από αυτή την κυβέρνηση, ούτε και τις προηγούμενες με ίδιους πόρους του Δήμου και χάρη στις προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού μας έχουμε καταφέρει πολλά όπως δείχνουν και τα στοιχεία που δημοσιοποιήσαμε, αλλά και όπως αναγνωρίζεται από την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα.

Υπολείπονται αρκετά ακόμη να γίνουν κι ευελπιστούμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρχει σχολείο που να μην έχει ανακαινισθεί ριζικά ή να μην έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες τεχνικές παρεμβάσεις.

Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εργαζόμενους της Αντιδημαρχίας Παιδείας & Αθλητισμού και των διευθύνσεων Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ,  Έργων Υποδομής, Καθαριότητας –Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού Εξοπλισμού και Περιβάλλοντος ,Ενέργειας & Πρασίνου για τις προσπάθειες που καταβάλουν».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα