Πάτρα: Πιέζουν να πάρουν ιατρικά πιστοποιητικά για να μην φορούν μάσκα!

26.09.2020 / 13:20
maskes-2

Αυξάνονται και πληθύνονται οι Πατρινοί που πιέζουν γιατρούς για να τούς εκδώσουν ψευδή πιστοποιητικά (με το αζημίωτο;) που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, με σκοπό να μην φορούν μάσκα!

Παρότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, από το μέτρο εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των τριών ετών και οι πάσχοντες από αναπνευστικές παθήσεις.

Ακριβώς σ’ αυτό πατούν όσοι επιδιώκουν με τη συνδρομή γιατρών να αποδείξουν ότι δήθεν αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα για να αποφύγουν τη χρήση της μάσκας.

Γεγονός που έχει ήδη πέσει στην αντίληψη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, που έσπευσε να επισημάνει στα μέλη του, υπό τη μορφή σύστασης, τα ακόλουθα:   

«Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κοινωνικής πίεσης για έκδοση βεβαιώσεων εξαίρεσης στη χρήση της μάσκας, σας συνιστούμε την αποφυγή της έκδοσης τέτοιων γνωματεύσεων, όταν κατά την επιστημονική σας κρίση δεν συντρέχουν αντικειμενικοί και τεκμηριωμένοι λόγοι υπαγωγής των ασθενών στην εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας (από κοινού με τα λοιπά μέτρα ατομικής υγιεινής και τήρησης των αποστάσεων), είναι επιβεβλημένο μέτρο, ειδικά στους χρόνιους πάσχοντες και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Βέβαια, στον αντίποδα υπάρχουν και πολλά άτομα που πράγματι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και η χρήση της μάσκας τούς προκαλεί επιπρόσθετα.

Κυρίως για όσους πάσχουν από βρογχικό άσθμα, από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή από κυστική ίνωση, η μάσκα είναι απαγορευτική.

Και η αλήθεια είναι ότι καμία και κανένας δεν θα ήθελε να πάσχει στην πραγματικότητα, φερ’ ειπείν, από κυστική ίνωση, μια σοβαρή ασθένεια με μικρό προσδόκιμο όριο ζωής, μόνο και μόνο για να μην φορά μάσκα.

Κατά τα άλλα, ο Ιατρικός Σύλλογος έπραξε το καθήκον του προχωρώντας στη σχετική σύσταση. Εναπόκειται πλέον στα μέλη του εάν θα τηρήσουν τα δέοντα, αποφεύγοντας να δώσουν ψευδή πιστοποιητικά σε υγιείς, που κάνουν για τη μάσκα όπως ο διάολος με το λιβάνι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα