Πάτρα: «Μήπως ξέρετε να μας πείτε σε ποια καταστήματα εντοπίστηκαν κρούσματα;»

09.10.2020 / 10:53
9J_QXZ_A

Τι κι αν σε γνωστά πολυκαταστήματα, όπως και σε κεντρικό κατάστημα ρούχων διάσημης αλυσίδας, στην Πάτρα, διαγνώστηκαν υπάλληλοί τους θετικοί στον κορωνοϊό;

Αυτά συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά μετά από λίγες ώρες στις οποίες έγινε- όπως είπαν- η απολύμανση. Και μάλιστα σε μια εβδομάδα κατά την οποία επιβλήθηκαν στην Αχαΐα, από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, έκτακτα μέτρα, ως απαραίτητα μετά από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με άλλους δημόσιους χώρους που μετά από  την εμφάνιση κάποιου ή κάποιων κρουσμάτων κλείνουν για να απολυμανθούν επί διήμερο (όπως για παράδειγμα συνέβη με τα δικαστήρια της Πάτρας) τα συγκεκριμένα καταστήματα παρέμειναν και παραμένουν ανοικτά από την επόμενη κιόλας μέρα!

Εύλογα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Το γεγονός, από μόνο του, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Γιατί ενώ επιβάλλονται, λοιπόν, αυστηρά μέτρα, που φτάνουν ακόμη και στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα  με τους θετικούς στον κορωνοϊό υπαλλήλους δεν έκλεισαν για ικανό χρονικό διάστημα  ώστε να απολυμανθούν και να ιχνηλατηθούν οι επαφές; Γιατί κάτι τέτοιο κρίνεται (και ορθώς) επιβεβλημένο σε δημόσια κτίρια, αφότου εντοπιστούν κρούσματα, αλλά δεν θεωρείται το ίδιο αναγκαίο και για τα καταστήματα;  Άραγε και αυτά δεν είναι επί της ουσίας δημόσιοι χώροι εφόσον μεταβαίνουν σ’ αυτά καθημερινά εκατοντάδες πολίτες για τις αγορές τους;  Και τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ για τους πολίτες που επικοινωνούν με τον «Κόσμο» και θέτουν τα ερωτηματικά τους.

Οι πολίτες δικαιούνται

να είναι ενημερωμένοι

«Μήπως ξέρετε να μας πείτε σε ποια καταστήματα εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού;». Με διάφορες παραλλαγές, μέσες – άκρες, αυτό είναι το καίριο  ερώτημα που έθεσαν πολλοί αναγνώστες του «Κόσμου» καλώντας το τηλεφωνικό κέντρο του.  Είναι ένα ερώτημα που συνάδει με την αναμενόμενη αντίδραση των πολιτών που τις τελευταίες μέρες «βομβαρδίζονται» με πληροφορίες  για καταστήματα  που «κτύπησε» ο κορωνοϊός. Πληροφορίες, ωστόσο, γενικές, χωρίς ονόματα και στοιχεία.
Κι εμείς, τι μπορούσαμε να τούς απαντήσουμε; Τίποτα! Διότι στο όνομα της περιβόητης προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δεν είμαστε σε θέση ούτε να γράψουμε ούτε να αναφέρουμε τα ονόματα των καταστημάτων.  

Με άλλα λόγια, αδυνατούμε να ενημερώσουμε το αναγνωστικό κοινό μας (και όχι μόνο αυτό) για ένα μείζον θέμα που άπτεται της προστασίας της δημόσιας Υγείας, την ίδια ώρα που οι πολίτες υποχρεώνονται να φορούν μάσκα ακόμη και ως πεζοί στους δρόμους. Αυτό κι αν είναι θέατρο του παραλόγου!

Όμως, είναι αυτονόητο δικαίωμα τους να ξέρουν ποια είναι τα  καταστήματα που εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού για να προστατευτούν.  Αλήθεια, εάν η ατομική ευθύνη προτάσσεται δικαιολογημένα ως προς τη χρήση της μάσκας, πού βρίσκεται στην προκειμένη περίπτωση η κρατική ευθύνη; Προς το παρόν πουθενά, αυτή εξακολουθεί να αναζητείται.     

Επομένως, δεν θα έπρεπε οι Αρχές να ενημερώσουν επισήμως την κοινή γνώμη, πράττοντας παράλληλα τα δέοντα και βάζοντας φραγμό σε ψιθύρους, φήμες και διαδόσεις που βρίσκουν (ακριβώς λόγω του κενού υπεύθυνης ενημέρωσης) πρόσφορο έδαφος;   

Οι ισχύοντες περιορισμοί

Υπενθυμίζεται ότι έως και την ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στην Αχαΐα, ισχύουν τα εξής περιοριστικά μέτρα:         

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κ.λπ.

● Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

(εφ Κόσμος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα