Ο Δήμος Πατρέων κινδυνεύει με απώλεια ετήσιων ύψους 820 χιλιάδων ευρώ από τα δύο Δημοτικά Κοιμητήρια

09.10.2020 / 15:36
Premier_cimetiere_de_Patras_Proto_Nekrotafio_Patron

Κεραυνός εν αιθρία ήταν για το Δήμο της Πάτρας, αλλά και για όλους τους Δήμους της χώρας, η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, να καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, με την οποία προβλέπεται ότι η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους Δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς.

Μάλιστα, με την ίδια ρύθμιση, εκτός από πόρους των δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και το προσωπικό. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης, τα έσοδα του ναού θα προορίζονται πρώτιστα για την συντήρηση αλλά και λειτουργία του ναού και σε δεύτερο χρόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ απαγορεύεται η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους ΟΤΑ για ιεροτελεστίες.

Το αποτέλεσμα της απώλειας πόρων θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για τα κοιμητήρια.

Μόνο στην Πάτρα, ο Δήμος Πατρέων εισέπραξε την προηγούμενη χρονιά περίπου 820 χιλιάδες ευρώ από τα δύο Δημοτικά Κοιμητήρια (Ανθούπολη και Άγιο Μηνά). Έσοδα τα οποία κινδυνεύει να χάσει αν ψηφιστεί το άρθρο 48 του νομοσχεδίου «σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών που τα μεταβιβάζει στην Εκκλησία.

«Το παρακολουθούμε από κοντά»

«Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά. Είμαστε σε στάση αναμονής για τις προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Ήδη η Κεντρική Ένωση Δήμων, έχει αντιδράσει», σημειώνει μιλώντας στις «7Μ» ο αντιδήμαρχος για την Πολιτική Προστασία και τα Κοιμητήρια Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασόπουλος, πέρα από τα έσοδα από τα Κοιμητήρια, ο Δήμος Πατρέων έχει και σημαντικά έξοδα για τα έργα που εκτελεί στα νεκροταφεία, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο της επισκευής του Ιερού Ναού των Αγγέλων και του Αγίου Μηνά, η οποία περιελάμβανε, εκτός από τις επισκευαστικές εργασίες εντός του Ιερού Ναού Αγγέλων στο Α΄ Κοιμητήριο Πατρών και την στατική ενίσχυση τμήματος του Ιερού.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο Δήμος Πατρέων χρηματοδοτεί και εξ’ ιδίων πόρων τα έργα στα Δημοτικά Κοιμητήρια.

Χρυσόστομος: «Θα συνεργαστούμε με τον Δήμαρχο»

Για το θέμα οι «7Μ» απευθύνθηκαν και στο σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το θέμα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η Μητρόπολη της Πάτρας θα συνεργαστεί με τον δήμαρχο Πατρέων.

Εξάλλου, είναι γνωστές οι καλές σχέσεις που διατηρεί ο Κώστας Πελετίδης με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα