Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με τα εμβόλια! Τα θετικά νέα για το Sputnik V – Τι λένε Γώγος και Μόσιαλος

05.09.2020 / 4:00

Το ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, Sputnik V προσέφερε ανοσιακή ανταπόκριση σχεδόν στο 100% δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος την Παρασκευή στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Την ίδια στιγμή νέες πληροφορίες αναφορικά με την παραλαβή των εμβολίων για τον κορωνοϊό από τη χώρα μας έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, Sputnik V, ύστερα και από τη σημερινή δημοσίευση στο επιστημονική περιοδικό Lancet, ρωτήθηκε ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, κατά την ενημέρωση για την πορεία του νέου ιού στην Ελλάδα. «Τώρα έχουμε δεδομένα. Το Lancet είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό» δήλωσε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν στο 100%» πρόσθεσε ο ειδικός, ενώ τόνισε ότι είναι «ένα πολύ καλό εμβόλιο». «Πρέπει να πούμε ότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο. Περιμένουμε βέβαια και τη φάση 3, τώρα έχουμε τα δεδομένα από τη φάση 1 και 2 τα οποία είναι πάρα πολύ καλά» σημείωσε.

Ερωτηθείς τι θα δείξει η φάση 3, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι κατά την τελική αυτή φάση, «δίνουμε το φάρμακο σε μεγάλο αριθμό ασθενών που περιλαμβάνει υποκατηγορίες». «Αυτή είναι η φάση 3 που θα χρειαστεί να δούμε τώρα. Και εκεί (το εμβόλιο) εγκρίνεται και παίρνει την ένδειξη» σημείωσε.

Τι είπε ο Μόσιαλος

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρεται στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου.

O κ. Μόσιαλος τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι εθελοντές πού έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν μικρές προς μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί -πριν το ρωσικό- με τόσο μικρό δείγμα εθελοντών κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ, και χωρίς τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ, μεγάλο αριθμό εθελοντών και συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων».

Κοντοζαμάνης: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, νέες πληροφορίες αναφορικά με την παραλαβή των εμβολίων για τον κορωνοϊό από τη χώρα μας έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του ιού στη χώρα μας, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Αstrazeneca τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την και συμμετέχουμε σε αυτή. Ο προγραμματισμός παραλαβής των δόσεων είναι ο Δεκέμβριος όπου και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ελπιδοφόρα τα πρώτα δεδομένα

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού με την ονομασία Sputnik-V δημιούργησε αντισώματα σε όλους του εθελοντές που συμμετείχαν στις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στον διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό Lancet, τα οποία συνιστούν μία απάντηση στους επικριτές της Μόσχας για το εμβόλιο.

Τα αποτελέσματα των δύο φάσεων των κλινικών δοκιμών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Ιουνίου -Ιουλίου και στις οποίες συμμετείχαν 76 εθελοντές, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων στις δοκιμές αυτές ανέπτυξαν αντισώματα στον νέο κορωνοϊό χωρίς σοβαρές παρενέργειες , γράφει το περιοδικό Lancet.

Η Ρωσία ενέκρινε τον Αύγουστο το εμβόλιο μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δύο φάσεων κλινικών δοκιμών και υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία ενέκρινε εμβόλιο πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιείται με την συμμετοχή χιλιάδων ατόμων.

«Στις δύο πρώτες φάσεις διάρκειας 42 ημερών η καθεμία, στις οποίες συμμετείχαν από 38 υγιείς εθελοντές, δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα», γράφει το Lancet.

Οι ευρείας κλίμακας και μακράς διάρκειας κλινικές δοκιμές, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκρίσεις με placebo και περαιτέρω παρακολούθηση, χρειάζονται για να επιβεβαιωθεί μακροπρόθεσμα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την προστασία από την μόλυνση με Covid-19, αναφέρεται στο άρθρο.

Στο πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού δόθηκε η συμβολική ονομασία Sputnik-V, καθώς Sputnik ήταν ο πρώτος στον κόσμο δορυφόρος που έστειλε στο Διάστημα η Σοβιετική Ένωση.

Αρκετοί δυτικοί εμπειρογνώμονες είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το ρωσικό εμβόλιο επειδή εγκρίθηκε και χρησιμοποιήθηκε πριν ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις των κλινικών δοκιμών που ορίζονται διεθνώς.

Ωστόσο τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά σ ένα διεθνώς έγκυρο περιοδικό, με την τελική τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή 40.000 ανθρώπων που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν καταρρίψει τους ισχυρισμούς των επικριτών της Μόσχας στο εξωτερικό όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος.

«Με το δημοσίευμα αυτό απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις που έθετε επιμελώς η Δύση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανοιχτά και με καθαρό στόχο να αμαυρώσουν το ρωσικό εμβόλιο», δήλωσε ο Κιρίλ Νμτίτριεφ επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund (RDIF), ενός ανεξάρτητου ταμείου κρατικών περιουσιακών στοιχείων το οποίο έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου. «Όλες οι συσκευασίες έχουν ελεγχθεί» δήλωσε στο Reuters και προσέθεσε «Τώρα… θα αρχίσουμε να κάνουμε εμείς ερωτήσεις για ορισμένα εμβόλια της Δύσης».

Ο Ντμίτριεφ δήλωσε ότι περίπου 3.000 άτομα ήδη άρχισαν να συμμετέχουν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sputnik-V που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Όπως δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του ρωσικού Κέντρου Επιδημιολογίας Γκαμαλέι, στο οποίο έγιναν οι πρώτες κλινικές δοκιμές, οι συμμετέχοντες στην Τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών θα παρακολουθούνται επισταμένως από γιατρούς. Δεν θα νοσηλεύονται , αλλά θα τους γίνονται όλες οι αναγκαίες αναλύσεις πριν από την έναρξη των κλινικών δοκιμών, κατά την διάρκειά τους και μετά την ολοκλήρωση τους. Οι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν απευθείας τους γιατρούς για τυχόν παρενέργειες εφόσον αυτές προκύψουν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων δύο φάσεων των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ο δόκτωρ Ναόρ Μπαρ Ζέεφ του Διεθνούς Κέντρου Πρόσβασης στα εμβόλια και καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg που ανήκει στον Johns Hopkins, δήλωσε ότι «είναι ενθαρρυντικά , αλλά λίγα». Ο Μπαρ Ζέεφ ο οποίος δεν είχε εμπλακεί στη μελέτη δήλωσε ότι «η κλινική αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου κατά της Covid -19 δεν έχει φανεί ακόμη».

newpost

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα