Θερινός «πόλεμος» στο χιόνι – Η ανταλλαγή «πυρών» μέσω facebook και η δικαίωση Φαρμάκη

19.09.2020 / 15:18
gko-4-6

To πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο της αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου των Καλαβρύτων προκάλεσε πολιτικούς κραδασμούς μεταξύ της νυν και της πρώην περιφερειακής αρχής.

Η μεν πλευρά Φαρμάκη τονίζει ότι κατάφερε να απεμπλέξει νομικά την υπόθεση μετά από δύο αποτυχημένες δικαστικές περιπέτειες που έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο το έργο και οφείλονταν στην αστοχία των χειρισμών της περιφερειακής αρχής Κατσιφάρα, η δε πλευρά Κατσιφάρα κάνει λόγο για δικαίωση, αρνούμενη ότι οι δύο απορρίψεις οφείλονται  σε δικές της αστοχίες. Κι όλα αυτά σε μια κούρσα  που στόχο έχει και τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων σχετικά με ένα έργο σαφούς αναπτυξιακής διάστασης.

Η προσπάθεια ωστόσο της πλευράς Κατσιφάρα να απαξιώσει την καθοριστική παρέμβαση Φαρμάκη στην απεμπλοκή του έργου δεν φαίνεται να δικαιώνεται- τουλάχιστον όχι εμφανώς- ούτε καν από τους ομοϊδεάτες του όπως ο Θανάσης Παπαδόπουλος των Καλαβρύτων ο οποίος με την ιδιότητά του Προέδρου του Χιονοδρομικού έκανε ειδική αναφορά στην συνεισφορά του νυν Περιφερειάρχη.

Τα αντανακλαστικά της προηγούμενης περιφερειακής αρχής ενεργοποιήθηκαν ιδιαίτερα μετά την αναφορά Φαρμάκη σε κακούς σχεδιασμούς.

«Για εμάς η Διοίκηση έχει συνέχεια, ακόμη κι αν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες που πηγάζουν από κακούς σχεδιασμούς» είπε ο Περιφερειάρχης.

Η ανάρτηση Καρπέτα που άναψε τα αίματα

Ο καυγάς ξεκίνησε με μια  ανάρτηση του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Καρπέτα στο  facebook η οποία άναψε φωτιές καθώς κατέβαλε προσπάθεια να απαξιώσει την συνεισφορά της περιφερειακής αρχής Φαρμάκη στην απεμπλοκή του έργου και να εμφανίσει την επιτυχία της δικαστικής μάχης που δόθηκε ως  δικαίωση του–δύο φορές απορριφθέντα σχεδιασμού της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Το σημείο ωστόσο που έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά ήταν το υπονοούμενο περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καρπέτας:

«Όταν η Ολομέλεια του Δικαστηρίου (Ελεγκτικού Συνεδρίου) δικαιώνει τον εξαρχής σχεδιασμό για την προμήθεια του εξοπλισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου με συντριπτική πλειοψηφία, πώς νομιμοποιούνται κάποιοι να μιλούν για κακό σχεδιασμό; Δεν διανοούμαι σε καμία περίπτωση ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να υπονοούν ότι παρενέβησαν στην δικαιοσύνη για να εκδοθεί αυτή η απόφαση. Ας παραδεχτούν επιτέλους γενναιόψυχα ότι δικαιώθηκε η επιλογή της προηγούμενης περιφερειακής αρχής χωρίς επικοινωνιακές φιοριτούρες. Το σχεδιάσαμε, το χρηματοδοτήσαμε επιτέλους ας το εκτελέσουν»

Τάκης Παπαδόπουλος: 12 Απόστολοι καθένας με τον πόνο του”

Η απάντηση στην πρόκληση Καρπέτα ήρθε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκη Παπαδόπουλο, επίσης μέσα από τα social media. To σχόλιο Παπαδόπουλου είχε ως εξής:

«Μια ελληνική παροιμία λέει : “12 Απόστολοι καθένας με τον πόνο του”. Πάμε πάλι μήπως καταλάβουν κι αυτοί που δεν θέλουν να καταλάβουν.

Για το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων…

-Γεγονός 1 : Άνοιξε πάλι ο δρόμος για την επένδυση 19,8 εκ. ευρώ μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου
– Γεγονός 2: Προηγήθηκαν δύο απορρίψεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ίδιο θέμα, που έθεσαν εν αμφιβόλω την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.


-Γεγονός 3: Η Περιφερειακή Αρχή κάνοντας πράξη την αντίληψη ότι “η Διοίκηση έχει συνέχεια” πάλεψε με νομικά επιχειρήματα την υπόθεση και την κέρδισε τελικά

Συμπέρασμα 1: Από τα γεγονότα προκύπτει ότι κάποιοι κάνουν, εκ του αποτελέσματος, καλά τη δουλειά τους. Προκύπτει επίσης ότι κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι προφανώς δεν την έκαναν τόσο καλά όταν χρειάστηκε και με τις επιλογές τους, αποτέλεσμα ήταν, να χαθεί τόσος χρόνος και να κινδυνεύσει ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή. Είναι προφανές, ακόμα και για κάποιον αδαή, ότι για να χρειαστούν τρία δικαστήρια κάτι δεν είχε γίνει …τόσο καλά!

 Συμπέρασμα 2: Τα περί “παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη” που ψελλίζουν κάποιοι, εκτός του ότι δεν είναι στη φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής (δεν ξέρω αν ήταν πρακτική άλλων ετών), θυμίζω ότι θα μπορούσαν να είναι και ποινικά κολάσιμα.
 Συμπέρασμα

 3 : «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», που λέγανε και κάποιοι παλιοί…»

Η ειδική αναφορά του Παπαδόπουλου στον Φαρμάκη και η λέξη «διάσωση»

Και ενώ η πλευρά Κατσιφάρα επεσήμανε μέσω Καρπέτα ότι η επιτυχία ανήκει στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή και η νυν καλείται απλώς να το υλοποιήσει, ο ομοϊδεάτης (στο χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ.) του πρώην Περιφερειάρχη, Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. του Χιονοδρομικού έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο του Νεκτάριου Φαρμάκη, κάτι που εξελήφθη ως απόδοση των του Καίσαρος τω Καίσαρι, με κάποιους να σχολιάζουν θετικά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων άφησε στην άκρη τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις κομματικές αντεγκλήσεις  προτάσσοντας την ανάγκη παραγωγικών συνεργασιών για τη περιοχή.

«Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη αλλά και τους συνεργάτες του οι οποίοι πραγματοποίησαν, σε άμεση συνεργασία μαζί μας, κάθε αναγκαία ενέργεια προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό την διάσωση του συγκεκριμένου έργου» ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση Παπαδόπουλου. Η λέξη «διάσωση» που χρησιμοποιήθηκε και η οποία επαναλαμβάνεται παρακάτω στην ανακοίνωση δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, λόγω των κακών σχεδιασμών και χειρισμών, ενώ αποτελεί σαφή αναγνώριση της προσπάθειας Φαρμάκη.

Και συνέχιζε η ανακοίνωση: «Η δέσμευση της νυν Περιφερειακής αρχής αλλά και του ίδιου του κ. Φαρμάκη προσωπικά για την συνέχιση της άριστης μεταξύ μας συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου αποτελεί για εμάς μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις έως σήμερα».

Πέραν αυτών, η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Χιονοδρομικού που υπογράφει ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται:

«Το νέο ΔΣ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων είχε σκόπιμα επιλέξει όλο αυτό το διάστημα να μην απαντήσει στα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας και έφεραν αποσπασματική πληροφόρηση και αναληθείς ειδήσεις παραγνωρίζοντας πως μοναδικό κίνητρο και μέριμνα όλων ήταν αποκλειστικά και μόνο η διασφάλιση της υλοποίησης του άνω έργου. Αντίθετα με ότι ψευδώς διατυπωνόταν, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (νυν Δημοτική αρχή, νυν Περιφερειακή αρχή καθώς και νέο ΔΣ της επιχείρησης) εργαζόμασταν συσπειρωμένοι, ευρισκόμενοι σε καθημερινή και άμεση επαφή έχοντας ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα την διάσωση της συγκεκριμένης επένδυσης».

Στο πλευρό Κατσιφάρα ο Λαζουράς

Στο πλευρό Κατσιφάρα τάχθηκε με ανακοίνωσή του ο πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς ο οποίος σε μια μακροσκελή του ανακοίνωση ανέφερε ότι λοιδωρήθηκαν και κατηγορήθηκαν αναίσχυντα και ανερυθρίαστα, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην περιφερειάρχης και η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (Αλέξης Χαρίτσης, Γιαννακίδης κ.λ.π.). «Αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αυτός ο Περιφερειάρχης, που ανταποκρίθηκαν, άμεσα, στο αίτημα του Χιονοδρομικού, για τη χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του και το ικανοποίησαν, μέσα στο χρόνο που το υποβάλλαμε ( εντός του 2018), εκφράζοντας για τούτο, τις ευχαριστίες μου» αναφέρει συγκεκριμένα.

(από την εφημερίδα «7 Μέρες Ενημέρωση»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα