Εξοπλιστικά: Αυτή είναι η λίστα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν! Τα γαλλικά όπλα που «βλέπει» η Αθήνα

08.09.2020 / 3:57
DA00031319_S-i

Μια λίστα με τις ανάγκες της Ελλάδα για όπλα θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο τετ α τετ με το Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Τα όπλα που «κοιτάζει» η Αθήνα για να ανακόψει την τουρκική προκλητικότητα. Πυρετός διεργασιών επικρατεί σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες ώρες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στην κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν την Πέμπτη για τα εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει καθημερινή επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Στη λίστα που θα έχει μαζί του ο Μητσοτάκης σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ περιλαμβάνονται δύο άξονες:

Ο πρώτος αφορά την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση.

Από εκεί και πέρα την πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 καθώς βέβαια και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες όμως υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους. Αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους.

Ο δεύτερος άξονας  περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214. Την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200. Τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.

Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από την ΒρετανίαΟλλανδία, την Γερμανία ακόμα και τις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη το τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με την Άγκυρα να μην δείχνει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η Αθήνα επιμένει στη διπλωματική αντεπίθεση και δρομολογεί σημαντικές αμυντικές συνεργασίες.

Μία ημέρα μετά την έκφραση πλήρους αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο διά στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μαζί του τηλεφωνική επικοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του κ. Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές. Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως είπε ο κ. Πέτσας στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μισέλ «έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις για την πολυμερη διάσκεψη (σ.σ. που έχει προτείνει ο Σαρλ Μισέλ). Περιμένουμε το αναλυτικό πλαίσιο για να τοποθετηθούμε. Αυτονόητο αυτονόητο να είναι παρούσα η Κύπρος με ό,τι συνεπάγεται για τη στάση της Τουρκίας».

Επιπλέον, λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική.

Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Ερωτηθείς για την ατζέντα των συζητήσεων στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική προκλητικότητα και η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία»

newpost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα