Δυτική Ελλάδα: Δεκάδες καταγγελίες στην Αστυνομία για απάτες με κάρτες sim – Πως λειτουργεί η κομπίνα

11.09.2020 / 5:55
astinomia_kinito-800x400-1
Από τις αρχές του 2020 έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες στην Αστυνομία για την απάτη «SIM swap» με απώλειες σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες απάτες, που στόχο έχουν την υποκλοπή των κωδικών e-Banking και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές, ενώ τα θύματα, καταλαβαίνουν ότι έχουν υποκλαπεί οι κωδικοί τους, όταν έχουν ήδη χάσει τα χρήματά τους, από τον τραπεζικό λογαριασμό τους.
Μια τέτοια περίπτωση, αφορά την απάτη σε βάρος άνδρα από τα Κρέστενα Ηλείας, ο οποίος πριν από μια εβδομάδα, έπεσε θύμα τέτοιας υποκλοπής από άγνωστο δράστη που του απέσπασε τους κωδικούς τραπεζικού του λογαριασμού και στη συνέχεια προέβη σε μεταφορά 12.000 ευρώ σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό.
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κρεστένων σχηματίστηκε δικογραφία, αλλα θεωρείται δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις, να εντοπιστούν τα ίχνη του δράστη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις απάτης, τα θύματα διαπιστώνουν δυστυχώς πολύ αργά ότι έχουν χάσει τα χρήματά τους. Στα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων εμφανίζεται η ειδοποίηση «Δεν παρέχεται κάρτα SIM» και από εκείνη την στιγμή, χάνουν πλήρως τον έλεγχο του λογαριασμού τους.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΑΤΗ
Οι απατεώνες καλούν τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας του θύματος, και προσποιούμενοι τον χρήστη του τηλεφωνικού αριθμού, ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει ή καταστρέψει την κάρτα SIM της κινητής συσκευής τους. Στη συνέχεια, ζητούν την ενεργοποίηση μιας νέας κάρτας SIM με μεταφορά του ίδιου αριθμού τηλεφώνου.
Με την ενεργοποίηση της νέας κάρτας SIM, η παλαιά κάρτα του νόμιμου χρήστη αυτόματα απενεργοποιείται και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) πραγματοποιούνται εφεξής από την καινούργια κάρτα που λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό από τον απατεώνα.
Μόλις αποκτήσουν τον έλεγχο του αριθμού του κινητού τηλεφώνου του θύματος, οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του θύματος, αφού πρώτα, έχουν καταφέρει να υποκλέψουν κωδικούς πρόσβασης μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος «ψαρέματος»(phishing) ή μέσω κακόβουλου λογισμικού (trojan/malware) που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος.
Σε αυτή την περίπτωση, το θύμα, μπορεί να χάσει όλα τα χρήματα που διατηρεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πελοπόννησος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα