Αχαϊα: Κι όμως, το Άνω Καστρίτσι δεν έχει νερό! Σε απόγνωση οι κάτοικοι, ζητούμενο μια δεξαμενή

09.08.2020 / 8:12
kastritsi nero

Στο Άνω Καστρίτσι οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση. Ποιος θα το φανταζόταν ότι η συγκεκριμένη ορεινή περιοχή με τα «πλούσια» νερά… θα αντιμετώπιζε πρόβλημα λειψυδρίας!
Μέχρι και εξώδικα και αναφορές στον Εισαγγελέα έχουν γίνει. Το πολύτιμο νερό «μοιράζεται» άσκοπα, ενώ κάποιοι το χρησιμοποιούν για την άρδευση των περιουσιών τους, αδιαφορώντας για το αν… κάποιοι συγχωριανοί τους δεν έχουν… ούτε νερό να πιούν.
Έτσι, το Άνω Καστρίτσι δοκιμάζεται με συνεχείς διακοπές υδροδότησης, ενώ όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοί του… δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τους αρμοδίους και καλούνται να ζήσουν σε συνθήκες καύσωνα χωρίς νερό.
Κατά τον ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο Γιώργο Μέρμελα, κάτοικο Ανω Καστριτσίου, «τα προβλήματα οφείλονται σε ολιγωρία της ΔΕΥΑΠ, που δεν φρόντισε να ελέγξει το δίκτυο διανομής, με συνέπεια να υπάρχουν διαρροές και
ανεξέλεγκτες καταναλώσεις. Στην περιοχή Άγ. Ιωάννης όπου τα τελευταία 25χρόνια υπήρξε έντονη οικιστική ανάπτυξη, αν και η δυναμικότητα της γεώτρησης είναι 150 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα υπερεπαρκής να καλύψει τις ανάγκες, το πρόβλημα δημιουργείται διότι πολλοί κάτοικοι χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό της δεξαμενής για αρδευτικούς σκοπούς τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η “νερομάνα’ εξυπηρετεί 350 παροχές και σήμερα η ΔΕΥΑΠ θέλει να πάρει νερό και να τροφοδοτήσει την δεξαμενή στον Άγιο Ιωάννη, γεγονός που θα προκαλέσει πρόβλημα. Η ΔΕΥΑΠ, αν και έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, δεν έχει προβεί σε οριστική λύση, γι’ αυτό και ως κάτοικος, επιφυλάσσομαι παντός δικαιώματος για δικαστική διερεύνηση της διαχείρισης νερού και της “κλοπής” πόσιμου νερού για άλλες χρήσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο…!».
Επίσης το νερό χάνεται γιατί διοχετεύεται και σε μία τρίτη, μικρότερη δεξαμενή η οποία βρίσκεται κοντά στην είσοδο του χωριού.
Ο κ. Μέρμελας έχει προσφύγει και στον Εισαγγελέα. «Tα φίλτρα που έχω εγκαταστήσει στο σπίτι μου γεμίζουν χώμα και στερεά σωματίδια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτόν σας ζητώ την κατά νόμο δίωξη και τιμωρία παντός υπαιτίου» τονίζει στην αναφορά του.
Αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Μπουρδούλης, δηλώνει πως…στη γενέτειρά του, το Ανω Καστρίτσι, τα προβλήματα οφείλονται, αποκλειστικά και μόνο σε λανθασμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων του χωριού. ΔΕΥΑΠ, Δήμος, Κοινοτικό Συμβούλιο πρέπει να δώσουν επιτέλους μια έντιμη, μόνιμη και αποδεκτή από λύση που να ενώνει αντί να διχάζει, για να σταματήσουν οι επικίνδυνες αντιπαραθέσεις και οι δικαστικές διαμάχες.

Η λύση που προτείνουν

Οι κάτοικοι του Καστριτσίου προτείνουν μία λύση που ούτως ή άλλως θα λύσει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημά τους. Λύση η οποία δεν είναι «ακριβή» .Περί τις 100 χιλιάδες ευρώ κοστίζει το έργο, σύμφωνα με τον κοινοτικό σύμβουλο Αντώνη Κόλλια.«Στην θέση Αγιος Ιωάννης το φρεάτιο της υδρομάστευσης της δεξαμενής σκεπάζεται από μία πέτρα, γεγονός που την καθιστά προσβάσιμη σε όποιον θέλει να πετάξει οποιοδήποτε αντικείμενο. Επίσης δεν είναι δυνατόν το χωριό να διψάει και 25 οικογένειες να το χρησιμοποιούν για να ποτίζουν τα χωράφια τους», μας λέει ο Λάμπρος Ρήγας.ΔΕΥΑΠ:

Υπάρχει υπερκατανάλωση, κάνουμε έργα

Όπως δήλωσε οΑνδρέας Παπανικήτας, πρόεδρος ΔΕΥΑΠ, «η κατανάλωση νερού είναι πρωτόγνωρη, για τα τελευταία έξι χρόνια τουλάχιστον που βρίσκομαι στη ΔΕΥΑΠ. Το πρόβλημα εστιάζεται στις Δημοτικές Ενότητες των πρώην “Καποδιστριακών Δήμων” καθώς ο κεντρικός ιστός της πόλης δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υδροδότησης. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας φέτος έχουν παραμείνει στην πόλη, δεν έχουν μετακινηθεί όπως άλλες χρονιές στα χωριά τους ή δεν έχουν πάει διακοπές. Το πρόβλημα στο Ρίον θα αντιμετωπιστεί, εκτιμώ, από τα επόμενα 24ωρα, όμως, η υπερκατανάλωση θα παραμείνει ως θέμα, λόγω και της πανδημίας. Γι αυτό θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση του νερού και τη διασφάλιση της υδροδότησης όλων των νοικοκυριών. Η συμβολή και των καταναλωτών είναι καθοριστική, με την ορθολογική χρήση νερού, τον περιορισμό στο ελάχιστο της σπατάλης για άλλες χρήσεις, πέραν της καθαρά οικιακής, ποτίσματα, διαβροχή δρόμων και κοινόχρηστων χώρων κλπ. Ειδικά μάλιστα κατά τις ώρες αιχμής, θα πρέπει να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης, στο ελάχιστο δυνατό».

ΣΣ: Στη φωτό, ο Γιώργος Μέρμελας μάς δείχνει τα μαυρισμένα φίλτρα του σπιτιού του.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα