Πώς να “κουρέψετε” τον φετινό ΕΝΦΙΑ έως και 70% – Η πληρωμή σε δόσεις έως και τον Αύγουστο του 2022

09.09.2020 / 10:48
enfia

Ο ενοικιαστής σας πιέζει για μείωση ενοικίου και “απειλεί” ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πληρώνει το ενοίκιο. Μπορείτε να συμφωνήσετε για μια μείωση 30% στο ενοίκιο μέχρι το τέλος του χρόνου και να εξασφαλίσετε “κούρεμα” του ΕΝΦΙΑ, αντίστοιχη με το 40% της ζημιάς που θα υποστείτε.

Το δε υπόλοιπο του ΕΝΦΙΑ που θα απομείνει ύστερα από αυτό το “κούρεμα”, μπορείτε να το πληρώσετε ακόμη και σε 24 δόσεις –με μια επιβάρυνση της τάξεως του 6%- καταβάλλοντας μικρά ποσά κάθε μήνα μέχρι και τον Αύγουστο του 2022. Και για όσους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τόκο, υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων με την πιστωτική κάρτα. Εφόσον διαθέτουν.

Η πανδημία δημιουργεί νέα δεδομένα και στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί φέτος να μην υπάρχει διαφορά όσον αφορά στο τελικό ύψος του φόρου που θα καταλογίσει η ΑΑΔΕ –ισχύουν κανονικά οι διπλές εκπτώσεις όπως ίσχυαν και πέρυσι- ο τελικός λογαριασμός όμως θα εξαρτηθεί και από το αν ο ιδιοκτήτης είναι και αυτός “πληττόμενος” από την πανδημία αλλά και από το αν θέλει να κάνει χρήση των καινούργιων εναλλακτικών πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων που είναι πλέον διαθέσιμες.

Η διάταξη στη Βουλή

Από το περασμένο Σάββατο, έχει κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που επιτρέπει σε ιδιοκτήτη και ενοικιαστή να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την μείωση του ενοικίου μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτή η μείωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% και θα πρέπει να πιστοποιείται με ηλεκτρονικό “έκτακτο” μισθωτήριο το οποίο θα κατατίθεται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Από εκεί και πέρα, ο ιδιοκτήτης θα χάνει μεν εισόδημα –το οποίο ούτως ή άλλως κινδύνευε να χάσει λόγω οικονομικής κρίσης- αλλά θα διασφαλίζει έκπτωση φόρου ίση με το 20% επί του 60% του αρχικού ενοικίου πριν δηλαδή αυτό κουρευτεί. Αυτή η έκπτωση φόρου θα γίνεται αρχικά από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και αν αυτός έχει αποπληρωθεί από τον ΕΝΦΙΑ. Το τελευταίο σενάριο είναι και το πιθανότερο καθώς μέχρι να υποβληθούν τα νέα μισθωτήρια και να γίνει ο υπολογισμός της έκπτωσης φόρου από την ΑΑΔΕ, θα έχουμε ήδη φτάσει στον Νοέμβριο.

Το πόσο μπορεί να είναι αυτό το “κούρεμα” του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει από τα ακόλουθα παραδείγματα:

Ιδιοκτήτης ακινήτου ενοικιάζει ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών αντικειμενικής αξίας 132.300 ευρώ. Στο διαμέρισμα αντιστοιχεί ΕΝΦΙΑ 470,9 ευρώ τον χρόνο ενώ μετά την έκπτωση του 20% που θα γίνει και φέτος, ο τελικός λογαριασμός θα περιοριστεί στα 376,6 ευρώ. Το διαμέρισμα ενοικιάζεται προς 500 ευρώ τον μήνα και ο ενοικιαστής θέλει μείωση 30% μέχρι το τέλος του χρόνου (από τον Σεπτέμβριο). Επομένως, ο ιδιοκτήτης θα χάσει 150 ευρώ ανά μήνα για τέσσερις μήνες ή 600 ευρώ συνολικά. Λόγω αυτής της μείωσης όμως, θα διασφαλίσει έκπτωση φόρου 60 ευρώ ανά μήνα (το 20% του 60% των 500 ευρώ) ή 240 ευρώ για το τετράμηνο. Αυτά τα 240 ευρώ, θα αφαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ (αν δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος) και ο τελικός λογαριασμός θα πέσει από τα 376,6 ευρώ στα 136,6 ευρώ. Δηλαδή το συνολικό “κούρεμα” σε σχέση με το αρχικό βεβαιωθέν ποσό των 470,9 ευρώ, μπορεί να φτάσει στο 71%.

Από φέτος, το όποιο ποσό του ΕΝΦΙΑ μπορεί να “σπάσει” σε 12 ή 24 δόσεις μέσω της νέας πάγιας ρύθμισης. Η λύση των 12 δόσεων έχει επιτόκιο κοντά στο 4% και η λύση των 24 δόσεων περίπου 6%. Προσοχή όμως. Οι δόσεις πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα καθώς αν χαθεί έστω και μια ημέρα μπαίνει “καπέλο” που φτάνει και στο 15% επί του ύψους της δόσης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα