Ζυμαρικά: Ποιά να προτιμήσετε αν έχετε πρόβλημα με το σάκχαρο σας

29.01.2023 / 8:29
pastaPrimaveraWheat-ashly042320-770x553-1-650x428

Λόγω του πόσο συχνά καταναλώνουμε ζυμαρικά, η εμμονή μας με τα μακαρόνια, τις πέννες, τα ριγκατόνι, τα ραβιόλια κ.α. μπορεί να είναι προβληματική όσον αφορά τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μας.


Μια μερίδα (1 φλιτζάνι) μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχει 46 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλοί υδατάνθρακες χωρίς ίνες με αποτέλεσμα μια μερίδα να περιέχει λιγότερα από 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Για να καταλάβετε, μια φέτα λευκό ψωμί περιέχει 14 γραμμάρια υδατανθράκων και λιγότερο από ένα γραμμάριο φυτικών ινών. Αυτό σημαίνει ότι ένα φλιτζάνι ζυμαρικά ισοδυναμεί με την κατανάλωση 3 φέτες λευκό ψωμί τουλάχιστον!


Όπως το λευκό ψωμί (και άλλα τρόφιμα που στερούνται σε μεγάλο βαθμό διαιτητικών ινών, όπως γλυκά και ζαχαρούχα ποτά), αφομοιώνουμε τους υδατάνθρακες των ζυμαρικών πολύ γρήγορα, κάτι που προκαλεί γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η αντίδραση ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης, η οποία λειτουργεί για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Μόνο που αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και επιθυμούμε εκ νέου περισσότερους υδατάνθρακες. Όταν η εισροή ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος ξεπερνά την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης στην μεταφορά της γλυκόζης στους μύες και τους ιστούς, τότε αναπτύσσεται η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.


Η αλλαγή στα ζυμαρικά που πρέπει να κάνετε αμέσως είναι να μεταβείτε σε ζυμαρικά που περιέχουν φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως.


Πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων και τροφών που παρασκευάζονται με επεξεργασμένα δημητριακά και να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως στη διατροφή σας. Η πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών διατροφής μπορεί να μειώσει το σάκχαρό σας σε ένα υγιές επίπεδο.


Η αλλαγή από εκλεπτυσμένα ζυμαρικά σε ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει την πείνα σας, σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη για την επίδραση των ζυμαρικών ολικής αλέσεως στην όρεξη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν πολύ πιο χορτάτοι και ικανοποιημένοι μετά την κατανάλωση μιας μερίδας ζυμαρικών ολικής αλέσεως και επίσης έκαψαν περισσότερες θερμίδες μετά το φαγητό σε σύγκριση με την κατανάλωση της ίδιας μερίδας επεξεργασμένων ζυμαρικών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα