Ζωή Ράπτη από Πάτρα: « Οι πρωτοβουλίες για τις πληγές της πανδημίας στις παιδικές ψυχές»

28.11.2021 / 15:11
5

Ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και δράσεων για την ψυχική υγεία, κυρίως των παιδιών και εφήβων, ανακοίνωσε από το βήμα του 24ου Forum Ανάπτυξης 2021, η Υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στην εκδήλωση της 6ης ΥΠΕ «Ψυχική υγεία των παιδιών εν καιρώ COVID 19». Καταδεικνύοντας μάλιστα, τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση για την ψυχική υγεία, ανακοίνωσε πως το Υπουργείο έχει καταθέσει στο νέο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης προτάσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ για νέες δομές και δράσεις πρόληψης. «Θέλουμε μία κοινωνία υγιή με μέλλον. Δίνουμε έμφαση στον άνθρωπο και λέμε πως κανένα παιδί δεν είναι μόνο, κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω… Τα παιδιά είναι το μέλλον μας», τόνισε η κα Ράπτη.

Μεταξύ άλλων, η κα Ράπτη ανακοίνωσε τη λειτουργία μέχρι τέλος του χρόνου των Κέντρων  Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς με δεδομένο ότι περίπου 3.200 παιδιά το χρόνο διαγιγνώσκονται με ψυχωσικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως είπε, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Επίσης, είναι έτοιμα να λειτουργήσουν και τα Κέντρα συμβουλευτικής υποστήριξης σε φοιτητές, ενώ στον τομέα της πρόληψης, το Υπουργείο υπέγραψε 7ετη προγραμματική σύμβαση με τα Κέντρα Πρόληψης των Δήμων  (πανελλαδικά λειτουργούν  75) προκειμένου να παρέχουν και υπηρεσίες συμβουλευτικής στα παιδιά.

Ακόμη, η Υφυπουργός τόνισε πως στη διάρκεια της πανδημίας είναι σε λειτουργία η γραμμή υποστήριξης 10306, η οποία έχει λάβει μέχρι σήμερα πάνω από 180.000 κλήσεις από ανθρώπους που ζητούν βοήθεια και υποστήριξη σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά τους, εκφράζοντας αγωνία, φόβο και θλίψη. Παράλληλα, η κα Ράπτη, τόνισε πως ξεκίνησε από το Υπουργείο η λειτουργία ψηφιακών ιατρείων σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ αυτή την εβδομάδα θα νομοθετηθεί από τη Βουλή η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ασθενούς που αφορά και στα παιδιά, προκειμένου στη διάρκεια της ζωής τους να υπάρχει διαθέσιμο το ιατρικό τους ιστορικό.

Τέλος, η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις δομές ψυχικής υγείας, επισημαίνοντας πως αναπτύσσονται νέες κλίνες σε όλη την Ελλάδα. «Διαπιστώσαμε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που δυστυχώς δεν αγαπάει τα παιδιά τους. Σήμερα υπάρχουν 69 παιδοψυχιατρικές κλίνες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες είναι λίγες. Προσπαθούμε να τις ενισχύσουμε. Ήδη θέσαμε σε λειτουργία  την Παιδοψυχιατρική κλινική στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών, ενώ σύντομα θα εγκαινιάσουμε κλινικές και σε άλλες περιοχές, όπως στην Τρίπολη, την Αλεξανδρούπολη, κ.α.», τόνισε η κα Ράπτη, λέγοντας επίσης, πως ολοκληρώθηκε και η εκπαίδευση 250 επαγγελματιών υγείας σε ζητήματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενώ νομοθετήθηκε για τους νοσηλευτές και η ειδικότητα της ψυχικής υγείας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, ανέφερε ακόμη πως στα επόμενα δύο χρόνια έχουν προγραμματιστεί νέες δομές για τα παιδιά με αυτισμό, αλλά και για τις σύγχρονες εξαρτήσεις, όπως είναι οι διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Ακόμη, όσον αφορά στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, η Υφυπουργός ανακοίνωσε πως από το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν τέσσερα νέα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας και ένα δίκτυο κινητών μονάδων για παιδιά και εφήβους. «Αναπτύσσουμε συνεχώς συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς, ενώ πρόσφατα συνυπογράψαμε μαζί με άλλες 54 χώρες τη διακήρυξη για να ενταχθεί η ψυχική υγεία στα εθνικά συστήματα υγείας. Στη χώρα μας έγινε μία σημαντική αξιολόγηση και καταγραφή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η οποία και θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου και του έργου που ξεκινά η Εθνική Επιτροπή για την ψυχική υγεία», κατέληξε η Υφυπουργός.

Την Υφυπουργό καλωσόρισε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας διαβλέψαμε τους κινδύνους και θέσαμε σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων. Ενεργοποιήσαμε τα περιφερειακά συντονιστικά όργανα με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για την ψυχική υγεία, λειτουργήσαμε το Παιδοψυχιατρικό τμήμα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο που παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, λειτούργησε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο ΠΓΝ Ιωαννίνων, ενώ είναι προς ΦΕΚ η υλοποίηση των Κέντρων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σε Πύργο, Κόρινθο, κ.α. Ακόμη, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού στον Πύργο. Χρειάζονται ακόμη πολλές ενέργειες και δράσεις, καθώς η πανδημία επηρέασε την κατάσταση της ψυχικής υγείας των παιδιών», τόνισε.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο κ. Γιώργος Νικολαϊδης ψυχίατρος Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, ο Διευθυντής του 36ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, Χαράλαμπος Γούτσος, η ψυχολόγος του ΓΝ Παίδων Καραμανδάνειο, Κωνσταντίνα Κοτσή και η λογοθεραπεύτρια, ιδιοκτήτρια των Κέντρων Ειδικών Θεραπειών Λόγου «Διάπλασις» και πρόεδρος της ΚΕΔΔΥ, Ροδία Καραμπελιά αναφέρθηκαν διεξοδικά στις συνέπειες και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, με κυρίαρχες, το άγχος, τη θλίψη, τις διαταραχές συμπεριφοράς, κ.α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα