Παρασκευή, 3.02.2023, 6:21 πμ

 Ζητούν και τα ρέστα

03.12.2022 / 11:00
vgenopoulos_fanis

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ομολογώ πως όταν διάβασα την είδηση δεν πίστευα στα μάτια μου.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προτρέπει τους ανεμβολίαστους, τους αντιεμβολιαστές δηλαδή, να υποβάλλουν αιτήσεις στα νοσοκομεία που ανήκουν να επιστρέψουν στην εργασία τους και να ζητήσουν, άκουσον – άκουσον την καταβολή των μισθών τους, το διάστημα ήταν εκτός του συστήματος Υγείας.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ έχουν μοιράσει και τυποποιημένο έγγραφο της αίτησης τους ανεμβολιάστους υγειονομικούς για να τους κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία διεκδίκησης μισθών για εργασία που… δεν έχουν προσφέρει, ε, και να πάρουν και καμία ψήφο….

Καταλύτης των εξελίξεων, υπήρξε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση του μέτρου  της αναστολής έως το τέλος του χρόνου. Προσοχή όχι το ίδιο το μέτρο της αναστολής, αλλά το γεγονός ότι η εκτελεστική εξουσία παρέτεινε το μέτρο χωρίς να το επαναξιολογήσει.

Όπως και να έχει η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, οι αποφάσεις του οποίου και αυτές κρίνονται, άνοιξε το δρόμο επιστροφής των ανεμβολιάστων υγειονομικών στις εργασίες τους και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε την επιστροφή τους από την 1η του έτους με την προϋπόθεση ότι θα φορούν μάσκα (ούτως ή άλλως όλοι οι υγειονομικοί φορούν) και πως θα κάνουν ένα ή δυο τεστ την εβδομάδα για τον κορωνοϊό, το οποίο θα το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2021 τέθηκαν σε αναστολή εργασίας περίπου 6.500 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι οποίοι αρνούνταν να κάνουν το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με την απόφαση για όσο χρόνο έμεναν εκτός ΕΣΥ, δεν θα πληρώνονταν και δεν θα καταβαλλόταν από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές τους. Σχεδόν οι μισοί από τους αρχικώς 6.500, εμβολιάστηκαν και επέστρεψαν, ενώ κάποιοι νόσησαν και ξανά γύρισαν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, εκτός συστήματος παραμένουν 2.200 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, εκ των οποίων μόλις 170 είναι ιατρικό προσωπικό και οι υπόλοιποι είναι νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, περίπου 1.000 ανεμβολίαστοι εργάζονται στο ΕΣΥ κάνοντας χρήση πιστοποιητικού νόσησης.

Όλοι αυτοί λοιπόν, από το νέο έτος θα επιστρέψουν στην εργασία τους, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί και κυρίως χωρίς να έχουν αλλάξει τις αντιεπιστημονικές τους απόψεις για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού!

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, τίθεται ένα βασικό ερώτημα: Άνθρωποι που δεν πιστεύουν στα επιτεύγματα της επιστήμης, γιατί τα εμβόλια αυτό είναι, έχουν θέση στο Σύστημα Υγείας;

Θεωρώ ότι, η απάντηση είναι αυτονόητη. Δεν έχουν καμία θέση και η επιστροφή τους αποτελεί ένα τραγικό λάθος, τόσο για τους ίδιους, που θα αισθάνονται… δικαιωμένοι για τις αντιεπιστημονικές και αυθαίρετες απόψεις τους, όσο και τους συναδέλφους τους, οι οποίοι όχι μόνο εμβολιάστηκαν αλλά, αυτόν τον ενάμιση χρόνο, περιέθαλψαν χιλιάδες ασθενείς με κορωνοϊό, καλύπτοντας και το κενό των συναδέλφων τους που είχαν φύγει.

Άραγε, οι υγειονομικοί που σέβονται την επιστήμη τους, τι θα πουν όταν δουν τους αντιεμβολιαστές συναδέλφους τους, όχι μόνο να επιστρέφουν στο ΕΣΥ, αλλά και να διεκδικούν αποζημιώσεις;

Και κυρίως, όλοι αυτοί οι ανεμβολιάστοι υγειονομικοί, θα κρατήσουν για τον εαυτό τους τις απόψεις τους κατά του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ή θα τις μεταφέρουν και στους ασθενείς;

Το να μην επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι σε χώρο Υγείας δεν είναι μια τιμωρία, όπως ορισμένοι θέλουν να το παρουσιάζουν, αλλά μια συνέπεια, όπως συμβαίνει όταν ένας εργαζόμενος με ηπατίτιδα δεν μπορεί να δουλέψει στην εστίαση ή ένας που δεν έχει καλή όραση να οδηγήσει.

Οι άνθρωποι αυτοί που για δικούς τους λόγους, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, μπορούν να εργαστούν σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο Τομέα, αλλά όχι σε δομές υγείας. Διότι εκεί, έχει θέση η Επιστήμη και μόνο.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα