Ζητά τόκους και αποζημίωση – Ο Δήμος Πατρέων προσφεύγει στη δικαιοσύνη για την υπόθεση Energa – Hellas Power

20.03.2021 / 10:26
308246-e1560854574803

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

alexkogkolis@hotmail.com

Τους τόκους, αποζημίωση για ηθική βλάβη και αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας, ζητά πλέον ο Δήμος Πατρέων, από τις εταιρείες παροχής ενέργειας Energa – Hellas Power, στο πλαίσιο των οικονομικών διεκδικήσεων του γνωστού σκανδάλου της μη απόδοσης των δημοτικών τελών.

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πατρέων επικύρωσε την Τρίτη την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής κι έτσι ορίστηκε πληρεξούσιος δικηγόρος από την Αθήνα. Είναι το ίδιο γραφείο που έχει αναλάβει πανελλαδικά τους Δήμους για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με την συγκατάθεση και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Για την ιστορία, η εισήγηση του θέματος στην επιτροπή ήταν η εξής: «Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου Αθηνών, κ. Παπαρρηγόπουλου Ανδρέα, για άσκηση ενδίκων μέσων για την υπόθεση ENERGA-HELLAS POWER και του κ. Αριστείδη Φλώρου (εισηγητής: Δ. Πλέσσας – Αντ/ρχος, Κ. Παπαδοπούλου – Νομική Σύμβουλος)».

Δεν απέδιδαν το «χαράτσι»

Οι δύο εταιρείες δεν απέδιδαν στους δήμους και στο Δημόσιο τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακινήτων (το λεγόμενο «χαράτσι») που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των πελατών τους, την περίοδο 2011-2012. Οι υπεύθυνοι των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κηρύχθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Ο Δήμος Πατρέων συνεχίζει τις νομικές διαδικασίες στην υπόθεση των εταιρειών Energa – Hellas Power, ώστε να του αποδοθεί ένα ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ.

Έως το 2019, μετά και την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, τον Μάρτιο του 2017, ο Δήμος Πατρέων έχει λάβει πίσω 445.000 ευρώ, 246.000 από την Energa και 200.000 από την Hellas Power. Το ποσό αφορούσε σε δημοτικά τέλη καθαριότητας, στον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και στο τέλος ακινήτου περιουσίας.

Το ιστορικό

Τα «κλεμμένα» του σκανδάλου Energa επέστρεψαν σε δήμους και Δημόσιο, το 2019. Τον δρόμο άνοιξε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση απελευθέρωσε 30 εκατομμύρια ευρώ για όλους τους εμπλεκόμενους (περί τους 250) δήμους, αλλά και 60 εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, από τα δεσμευμένα, ως υπεξαιρεθέντα, λεφτά του σκανδάλου Energa – Hellas Power / ΦΕΚ 2237, Τεύχος Β’, 10 Ιουνίου 2019.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόστηκε πρώτη φορά για ΟΤΑ και Δημόσιο, βάσει ειδικού νόμου, του 2014. Το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε διατάξει την επιστροφή των υπεξαιρεθέντων σε δήμους και Δημόσιο, από τους λογαριασμούς των εταιρειών με μετρητά, ύψους 121 εκατ. ευρώ, που είχαν ήδη δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από το 2012. Τα ποσά αυτά έχουν στην ουσία εισπράξει οι εταιρείες Energa – Hellas Power από τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, υπεξαιρώντας τα εν συνεχεία, χωρίς να τα αποδώσουν ποτέ στους ΟΤΑ.

Ακολούθησε σωρεία δικαστικών και εξώδικων ενεργειών, κυρίως από τους δήμους, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Ανδρέα Παπαρρηγόπουλου, προκειμένου να καταστούν εισπρακτέα τα ποσά, με το Δημόσιο να ακολουθεί, μπαίνοντας -καθυστερημένα έστω – στον χορό της διεκδίκησης. Για την επιστροφή των χρημάτων, πιέσεις άσκησαν και οι ίδιες οι εμπλεκόμενες εταιρείες για την έκβαση της υπόθεσης της δίκης.

Οι δικαστικές αποφάσεις

Υπενθυμίζεται ότι, τον Νοέμβριο του 2019, αφέθηκε ελεύθερος ο βασικός κατηγορούμενος για την  υπόθεση της Energa, Αριστειδης  Φλώρος, καθώς το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων με τριετή αναστολή.

Η ποινή των 21 χρόνων που του είχε επιβληθεί από το Πρωτόδικο Δικαστήριο μειώθηκε, καθώς του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και του σύννομου βίου (από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο) και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Με αυτά τα ελαφρυντικά σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα,  ο κατηγορούμενος δε θα μπορούσε να καταδικαστεί παραπάνω από 8 χρόνια.

Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν κατηγορούμενος για λαθρεμπορία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το  δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν  αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρείες, με βάση όσα ορίζονται από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA , μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύφους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού εχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.  Παράλληλα οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

Εκτός από τον Αριστείδη Φλωρο ένοχοι κρίσθηκαν άλλοι πέντε κατηγορούμενοι στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές από 1-2 χρόνια, αφού προηγουμένως τους είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικα.

 Πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της Hellas Power Βασίλης  Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχχ. Φλώρος.

Παναγιώτης Μελάς

Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα λεφτά

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, δήλωσε στο «Νεολόγο» πως, «ο Δήμος θα διεκδικήσει έως το τέλος τα λεφτά των πατρινών, για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα. Σαφώς, τα χρήματα αυτά θα δώσουν και μία μικρή ανάσα ρευστότητας στα οικονομικά του Δήμου, δεδομένων ων μειώσεων των πόρων από το Κράτος».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα