Ζιακόπουλος: Τεράστια ύψη βροχής για τα ελληνικά χρονικά και τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης

06.09.2023 / 21:52
ÅÍÇÌÅÑÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÎÅËÉÎÇ ÔÇÓ ÊÁÊÏÊÁÉÑÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÕÐÏÕÑÃÏ ÊËÉÌÁÔÉÊÇÓ ÊÑÉÓÇÓ ÊÁÉ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÐÑÏÓÔÁÓÉÁÓ ÂÁÓÉËÇ ÊÉÊÉËÉÁ

Στα ύψη βροχής συγκρίσιμα με αυτά που σημειώνονται στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν ζεστός και θερμός μεσογειακός αέρας προσκρούει σε αυτές, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία “Daniel”.

Όπως είπε ο κ. Ζιακόπουλος πρόκειται για ένα φαινόμενο «που δεν έχει τελειώσει ακόμη το οποίο είναι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά τού τόπου δηλαδή από τότε που έχουμε αρχεία».

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από το διαθέσιμο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών τόσο της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου κι άλλων σταθμών, όπως τόνισε ο κ. Ζιακόπουλος, φαίνεται ότι στην ορεινή περιοχή της Μαγνησίας έπεσαν 600-800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο. «Είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης», σημείωσε. Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε, «στη πεδινή Θεσσαλία τα 24ωρα ποσά που σημειώθηκαν του υετού, της βροχής, ήταν ανάμεσα στα 400-500 χιλιοστά που είναι κι αυτή μια πάρα πολύ μεγάλη τιμή».

«Τα 600-800 χιλιοστά είναι συγκρίσιμα με αυτά τα χιλιοστά, τα ρεκόρ θα έλεγα, που σημειώνονται κυρίως στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν ζεστός και θερμός μεσογειακός αέρας προσκρούει σε αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιακόπουλος.

Αναφορικά με το τι αναμένεται τις επόμενες ώρες καθώς και αύριο, ο κ. Ζιακόπουλος είπε ότι στις περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως στις περιοχές των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και στις δυτικότερες περιοχές του νομού Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και στις βορειότερες περιοχές της Φθιώτιδας, εκεί απόψε και μέχρι αύριο το μεσημέρι περίπου τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα. Όπως σημείωσε, «τα μοντέλα δίνουν προγνωστικά 200 με 250 χιλιοστά βροχής». «Ευχόμαστε όλοι να αντέξει ο κάμπος με την έννοια να μην ξεχειλίσουν, να μην σπάσουν φράγματα ή να μην ξεχειλίσουν ποτάμια», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα