Ζεστό χρήμα 3 δισ. για να περιοριστούν οι πληγές του δεύτερου lockdown

19.01.2021 / 10:09
athens_lockdown_intimenews

Με ενέσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει ένα μέρος της ζημιάς που έχει προκαλέσει στην οικονομία το δεύτερο lockdown ενώ το κυβερνητικό σχέδιο των επόμενων μηνών προβλέπει στήριξη της οικονομίας για άλλους τρεις με τέσσερις μήνες.

Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας θα αποσύρονται σταδιακά τα οριζόντια μέτρα στήριξης και τη θέση τους θα αρχίσουν να παίρνουν τα μέτρα νέας γενιάς που θα είναι εξατομικευμένα.

Για παράδειγμα οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους κλάδους που επαναλειτουργούν σταδιακά θα διακοπούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο εφόσον λειτουργεί κανονικά τον Φεβρουάριο δεν θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τη στήριξη της οικονομίας μαζί με κάποια ελευθερία που δίνουν τα φορολογικά έσοδα, είναι πιθανό να επαρκούν, με την υπόθεση ότι το πλήγμα της οικονομίας τον Ιανουάριο περιοριστεί μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Στο πρώτο δίμηνο του έτους οι ενέσεις ρευστότητας υπολογίζεται να φθάσουν τα 3 δισ. ευρώ και να κλείσουν μέρος των μεγάλων πληγών που έχουν υποστεί επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα το πακέτο περιλαμβάνει:

Την πληρωμή των φθηνών κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5. Η πλατφόρμα κλείνει σήμερα για την υποβολή των αιτήσεων και μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβάλει αίτηση πάνω από 680.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Τα χρήματα θα αρχίσουν να κατατίθενται στο τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων από την ερχόμενη εβδομάδα.
Τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν κουρεμένα ενοίκια. Χθες 137.049 ιδιοκτήτες έλαβαν συνολικά 15,3 εκατ. ευρώ για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου. Οι πληρωμές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Τον Φεβρουάριο θα πληρωθούν για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου.
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 είχαν τιμολόγια αγοράς καυσίμων διπλάσιας αξίας του επιδόματος. Συνολικά υπέβαλαν αίτηση 692.879 καταναλωτές.
Στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα επιδιωχθεί να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που θα παραμείνουν εκτός εργασίας και για τον Γενάρη.
Μηδενικά ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και τις τουριστικές επιχειρήσεις
Τα αναδρομικά στους κληρονόμους συνταξιούχων θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 10 Φεβρουαρίου
Επιδότηση δόσεων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία για τους πληττόμενους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα