Ζερεφός: Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες πυρκαγιές

04.08.2021 / 14:27
varimpompi

Προειδοποίηση πως «δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες πυρκαγιές» απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή ανέφερε -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ότι θα δούμε μεγαλύτερες πυρκαγιές εάν ενισχυθούν οι άνεμοι.

Ο κ. Ζερεφός προειδοποίησε ότι «υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένα ξύλα “μπουρλότο”» στη χώρα και υπογράμμισε ότι χρειάζονται πρόστιμα.

Μίλησε, δε, για πρωτοφανή κατάσταση, δεδομένου ότι θα έρθει και τρίτος καύσωνας. Χαρακτήρισε, δε, εγκληματία όποιον πετά τσιγάρο.

«Είναι κάτι κοντινό “νέα Βαρυμπόμπη” με τις υψηλές θερμοκρασίες, το δάσος χρειάζεται επιμελή εργασία, δείτε τι συμβαίνει στην Ελβετία, πώς κλαδεύουν τα δέντρα…» σημείωσε.

«Είναι πρωτοφανής η κατάσταση που ζούμε. Όταν θέλετε να ανάψετε τη φωτιά για το μπάρμπεκιου ή το τζάκι φυσάμε λίγο, αλλά όχι πολύ δυνατά, για να ανάψουν τα καυσόξυλα τα οποία καυσόξυλα ήταν έτοιμα (σ.σ. στη Βαρυμπόμπη)… Η μάζα που υπήρχε ήταν έτοιμη να αναφλεγεί με το μικρότερο σπινθήρα δεν χρειαζόταν άνεμος» εξήγησε ο κ. Ζερεφός.

Είπε επίσης πως, αν υπάρχει άνεμος η φωτιά μεταδίδεται ακόμη πιο γρήγορα. Είπε επίσης ότι «η μετεωρολογική κατάσταση και η κλιματική αστάθεια του 2007 και του 1987. είναι ίδια με φέτος».

«Θα μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα. Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και άνεμου και καύσιμης ύλης» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά. Ανέφερε, δε, ότι ο ίδιος καθαρίζει δύο οικόπεδα στο Ντράφι κάθε χρόνο, χωρίς να γνωρίζει τον ιδιοκτήτη τους.

Συστάσεις σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα
Αναφορικά με την αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική, ανέφερε ότι «στο Λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα από όσα επιτρέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Απηύθυνε, δε, σύσταση σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα, να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες και με πετσέτες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα