Ζαλίζουν οι τιμές στο ελαιόλαδο – Κοντά στα 15 ευρώ στο ράφι

02.10.2023 / 20:53
ka 54

Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι καταναλωτές οι οποίοι τους τελευταίους μήνες γίνονται μάρτυρες ενός πρωτοφανούς ράλι στις τιμές του ελαιολάδου.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη -μέχρι και 14,91 ευρώ το κιλό- και, όπως προβλέπεται… δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη, καθώς οι τιμές αυτές αφορούν μόνο την περσινή σοδειά. Ο δε τενεκές, που πολλοί Έλληνες προτιμούν, έχει φτάσει στα 180-185 ευρώ από 90-100 ευρώ πέρσι!

Η δραματικά μειωμένη παραγωγή, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, έχει εκτοξεύσει ήδη τις τιμές στα περσινά λιγοστά αποθέματα, ενώ προεξοφλείται ότι η φετινή παραγωγή θα πουληθεί για χρυσάφι.

Ήδη, το περσινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει φτάσει τα 8,5 ευρώ το κιλό στις τελευταίες δημοπρασίες, με χαμηλότερη τα 7,50 ευρώ. Μέχρι 8,84 ευρώ πωλούν οι Ισπανοί και μέχρι 12 ευρώ το κιλό οι Ιταλοί.

Κερδισμένοι οι παραγωγοί που θα απολαύσουν καλύτερο εισόδημα (και αυτό ως έναν βαθμό – γιατί το καλό εισόδημα για τους παραγωγούς δεν είναι από μόνη της η υψηλή τιμή, αλλά είναι συνάρτηση και της ποσότητας, που φέτος προβλέπεται μειωμένη ακόμα και πάνω από 40%).

Από την άλλη, οι καταναλωτές θα δυσκολευτούν πολύ να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους σε ελαιόλαδο, ενώ πολλοί ήδη στρέφονται σε εναλλακτικά φθηνότερα φυτικά έλαια για να τα φέρουν βόλτα.

Μεγάλο ζητούμενο τα περιθώρια κέρδους που θα διαμορφώσουν ενδιάμεσοι, τυποποιητές, έμποροι, λιανική.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι καμία περίπτωση δεν υπάρχει να επιβληθεί πλαφόν για να συγκρατηθεί η εκτόξευση των τιμών, εξαντλώντας τον ρόλο του κράτους σε ελέγχους στα περιθώρια κέρδους

In.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα