Υπουργείο Δικαιοσύνης: Δεν αφαιρείται η φράση «χωρίς τη συναίνεση του παθόντος» από τη διάταξη για τον βιασμό

15.06.2021 / 18:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dikastirio

Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι εν όψει των τροποποιήσεων που θα επέλθουν στον Ποινικό Κώδικα, από τη σχετική διάταξη για τον βιασμό (άρθρο 336), αφαιρείται η φράση «χωρίς τη συναίνεση του παθόντος», που προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και διευκρινίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις της Κυβέρνησης» η αφαίρεση της επίμαχης φράσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, με δήλωσή του διαβεβαιώνει ότι απόφασή του είναι «η απόλυτη προστασία των θυμάτων τέτοιας φύσεως αδικημάτων» (βιασμών).

Υπενθυμίζεται, ότι το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρει:

«1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

  1. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
  2. Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
  3. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

Τώρα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι «η Διαρκής Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την παρακολούθηση του Ποινικού Κώδικα δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τις εργασίες της και κατά συνέπεια η εισήγησή της δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

Όταν η πρότασή της κατατεθεί επισήμως, συνεχίζει η ανακοίνωση, «θα τύχει αξιολόγησης και επεξεργασίας από τις αρμόδιες νομοθετικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και εν συνεχεία το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ότι «σε σχέση δε με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν, ότι δήθεν απαλείφεται από τη διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 Π.Κ., η φράση «χωρίς τη συναίνεση του παθόντος», σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις της Κυβέρνησης και διαψεύδονται κατηγορηματικά».

Και υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, «είναι η απόλυτη προστασία των θυμάτων τέτοιας φύσεως αδικημάτων».

protothema.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα