Υπόθεση Novartis: Απαλλάσσεται με βούλευμα o Αγγελής για την παράβαση καθήκοντος

08.09.2021 / 12:22
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
areios_pagos-2048x1403

Την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας διαφθοράς, Γιάννη Αγγελή, από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Σε βάρος του κ. Αγγελή είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος,με το σκεπτικό ότι δεν παρέλαβε στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού, που πρόσφεραν προφορικά Αμερικανοί στον ίδιο και στους τότε εισαγγελείς Διαφθοράς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν πραγματοποιήσει στη Βιέννη, το 2018, με αντικείμενο την υπόθεση της Novartis.

Το δικαστικό συμβούλιο, ωστόσο, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέας Εφετών, Γιώργου Οικονόμου, κατέληξε ότι δε στοιχειοθετείται η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε βάρος του κ. Αγγελή.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Οικονόμου στην απαλλακτική του πρόταση ανέφερε πως ο κ. Αγγελής κατά τη περιβόητη συνάντηση της Βιέννης «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν».

Μάλιστα, κατά τον εισαγγελέα «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό…».

Ο αντεισαγγελέας Εφετών επισήμαινε ότι ο κ. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».

Επιπλέον, κατά τον εισαγγελέα Εφετών, ο κ. Αγγελής ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust.

Επιπλέον, επισήμανε ότι μετά τη συνάντηση στη Βιέννη, ο ίδιος είχε ενημερώσει, ως όφειλε, για τις θέσεις του αυτές την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα