Υπόθεση Ανδρουλάκη: Μιλούν στον «Νεολόγο» των Πατρών εκπρόσωποι της κεντρικής και τοπικής πολιτικής σκηνής με φόντο τις εξελίξεις

12.08.2022 / 10:25
androulakis

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

Σε μείζον ζήτημα για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, με τις προεκτάσεις του να είναι αλυσιδωτές και να προμηνύονται περαιτέρω εξελίξεις, έχει αναχθεί  υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «η επισύνδεση πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται», συμφωνεί με το πρόωρο άνοιγα της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας, ενώ αναμένεται και η σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη,  κάνει λόγο για «ζήτημα Δημοκρατίας και για αγωνία κάθε πολίτη να ζει και να μεγαλώνει τα παιδιά του σε περιβάλλον δικαιοσύνης και απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος» και υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση».

Επιπροσθέτως, θέση για το θέμα των υποκλοπών πήρε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η «εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για την άρση του απορρήτου πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας». Η ΠτΔ ζητά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη θωράκιση της ΕΥΠ, ενώ σε ανακοίνωση της η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) σημειώνει ότι υπάρχουν ήδη τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο αναφορικά με την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη και υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του απορρήτου των επικοινωνιών.

Το κλίμα και τα ερωτήματα

Σύμφωνα με γνώστες της πολιτικής σκακιέρας, από την έως ώρας δημόσια συζήτηση, τις πολιτικές τοποθετήσεις και αναλύσεις, καθώς και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το κλίμα στην κοινωνία διαμορφώνεται ως εξής και εξάγονται τα πρώτα συμπεράσματα: «Η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησής του από το «υπερόπλο» Predator και η μετέπειτα συνθήκη με τη δημοσιοποίηση της «νόμιμης παρακολούθησής του από την ΕΥΠ», χρήζουν απαντήσεων που δεν αφορούν μόνο τα κόμματα, αλλά και την κοινωνία, τη Δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και τη Δικαιοσύνη. Δηλαδή, γιατί παρακολουθούταν ο κ. Ανδρουλάκης από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021 από την ΕΥΠ; Ποιος έδωσε εντολή; Ποιοι και γιατί αποπειράθηκαν να τον παρακολουθήσουν –σχεδόν ταυτόχρονα- με το λογισμικό Predator; Ποιοι το έχουν και το διαχειρίζονται στη χώρα;».

Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, «η κυβέρνηση ίσως βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της θητείας της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η φθορά της είναι διευρυμένη, καθώς την ευνοεί και ο χρόνος των αποκαλύψεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίζεται το θέμα, όμως είναι δεδομένο πως το κοκτέιλ που διαμορφώνεται δεν είναι ιδιαιτέρως γλυκό».

Δίπολο με ΠΑΣΟΚ

«Για το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη η στιγμή είναι ευνοϊκή, καθώς μετά τη δημοσκοπική πτώση των τελευταίων μηνών, που ακολούθησε το κλίμα αισιοδοξίας και υπερδιπλασιμού των ποσοστών του κόμματος, ύστερα από την εκλογή ηγεσίας, μπαίνει ισχυρά στο επίκεντρο τον εξελίξεων και του ενδιαφέροντος, ως ο ρυθμιστικός μάλιστα παράγοντας των επόμενων πολιτικών κινήσεων στη σκακιέρα της χώρας. Δημιουργείται ένα δίπολο με τη ΝΔ που μόνο θετικό μπορεί να αποβεί για τον ΠΑΣΟΚ, εάν οι χειρισμοί είναι τέτοιοι και αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του κυβερνώντος κόμματος και σε επίπεδο εναλλακτικής πρότασης για τη χώρα», προστίθεται.

«Τρέχει» ο ΣΥΡΙΖΑ

«Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τα αργά –αρχικώς- αντανακλαστικά κόστισαν στο επικοινωνιακό κομμάτι, σε μία στιγμή που ούτως ή άλλως όμως ήταν δύσκολο για το κόμμα να μπει σφήνα ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μιας και το θέμα αφορούσε περισσότερο τον κ. Ανδρουλάκη και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ωστόσο το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανεβάσει πιο πολύ τους τόνους, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος, σε μια συγκυρία δημοσκοπικά –έστω και λίγο- καλύτερη του προηγούμενου διαστήματος», καταλήγουν αναλυτές.

Στο «Νεολόγο» των Πατρών μιλούν σήμερα τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, όσο και οι επικεφαλείς των νομαρχιακών οργανώσεων Αχαΐας, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Δημόσια τοποθέτηση για την «επισύνδεση» υπήρξε και από τον Αχαιό Γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ

ΠΑΣΟΚ και πολίτες ζητούμε άπλετο φως

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος , κληθείς από τον «Νεολόγο» των Πατρών να σχολιάσει τις εξελίξεις ανέφερε τα εξής: «Η διαχείριση της θεσμικής κρίσης που ξέσπασε με την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ταυτόχρονα με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό Predator είναι, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ντροπιαστική. Αφού πρώτα επιχείρησαν να διαψεύσουν τα αδιάψευστα, πλέον προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δημιούργησαν σενάρια διεθνούς θρίλερ που διαψεύστηκαν από τις ξένες πρεσβείες. Οδήγησαν σε εκχυδαϊσμό τη δημόσια ζωή, βάζοντας τον Ν. Ανδρουλάκη, το θύμα της σκοτεινής μεθόδευσης, στη θέση του «απολογούμενου». Ήδη σήμερα τον ελέγχουν που δεν σπεύδει να ενημερωθεί. Αποκρύπτοντας ότι ουδέποτε κάλεσε οποιαδήποτε κρατική αρχή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αποσιωπώντας το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κορυφαίοι υπουργοί, πλάι στον κ. Κοντολέοντα, δεν είπαν την αλήθεια στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων. Επομένως, πώς μπορούν σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι να εγκαλούν το θύμα της υποκλοπής ότι δεν θέλει να ενημερωθεί για τη «νόμιμη παρανομία» που έγινε εις βάρος του; Ο Ν. Ανδρουλάκης και όλοι οι πολίτες ζητούμε άπλετο φως, διαφάνεια και λογοδοσία κάθε κρατικής αρχής. Να μάθουμε γιατί, ποιος και με ποια στόχευση παρήγγειλε τη συνακρόαση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και να αποσαφηνιστεί κατά πόσον αποτελεί «διαβολική» σύμπτωση η χρονική ταύτιση μεταξύ της ομολογημένης παρακολούθησης και της επίθεσης με το λογισμικό Predator. Η αλήθεια δεν μπορεί να περιμένει».

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

«Νόμιμη η διαδικασία»

Ο Πατρινός Γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με γενναιότητα και νηφαλιότητα, παραδέχτηκε πως υπήρξαν λάθη στον χειρισμό της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και δεσμεύτηκε για την ισχυροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της, στην υπηρεσία της εθνικής ασφάλειας και των Ελλήνων πολιτών.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, σε αντίθεση με κάποια νομικά επιχειρήματα που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, είναι απολύτως νόμιμη:

Τηρήθηκε στο ακέραιο η διαδικασία του Ν. 2225/1994, που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4531/2018 που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αναφορικά με την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, κατόπιν άδειας της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν θέτει καμία εξαίρεση των βουλευτών ή άλλων πολιτικών προσώπων από τη νόμιμη διαδικασία άρσης του απορρήτου.

Το άρθρο 19§1 μνημονεύει την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων μέσα από ειδική διάταξη, χωρίς να αναφέρεται σε πρόσωπα ή ιδιότητες που εξαιρούνται από τη διαδικασία άρσης του απορρήτου από την αρμόδια δικαστική αρχή.

Το άρθρο 61§3 αναφέρεται στη μη υποχρέωση παροχής μαρτυρίας από πλευράς ενός βουλευτή για ζητήματα που προέκυψαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ορίζει, δηλαδή, μια συγκεκριμένη εξαίρεση που αφορά τους κατέχοντες τη βουλευτική ιδιότητα.

Ακόμη και αν δεχτούμε την εξομοίωση του ευρωβουλευτή με τον βουλευτή του εθνικού Κοινοβουλίου, στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 61, η διάταξη δεν θα μπορούσε αναλογικά να αφορά και τα όρια στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις γενικές θεμελιώδεις διατάξεις της ΕΣΔΑ και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, οι οποίες, μάλιστα, συμπληρώνονται και από την ειδικότερη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων 2016/679 (που αποτελεί φυσικά τμήμα και της ελληνικής νομοθεσίας). Ο γνωστός σε όλους μας GDPR περιέχει ρητές εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής του ως προς την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για ζητήματα εθνικής και δημόσιας ασφάλειας (άρθρα 2 και 23).

Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Ο νόμος, στην υπό κρίση περίπτωση, δεν καθιερώνει εξαίρεση υπέρ των βουλευτών, οι οποίοι προστατεύονται για την άσκηση των καθηκόντων τους, όμως μέχρι εκεί.

Από την επίμαχη περίπτωση, βέβαια, προκύπτει ότι προφανώς πρέπει να υπάρχουν περισσότερα φίλτρα και ασφαλιστικές δικλείδες.

Και αυτό έρχεται να κάνει ο Πρωθυπουργός, με αφορμή αυτήν την υπόθεση, προτείνοντας θεσμικά κάποια μέτρα και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς σε καμία περίπτωση να κινδυνεύσει η εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας μας».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΝΑΒΗΣ

 «Γιατί δεν ενημερώνεται αρμοδίως ο κ. Ανδρουλάκης;»

Ο Πρόεδρος ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης ανέφερε στον «Νεολόγο» των Πατρών τα εξής:

«Χωρίς περιστροφές, αστερίσκους και υποσημειώσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση, από την ΕΥΠ, του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Καθιστώντας σαφές ότι επρόκειτο για ένα λάθος πού δεν έπρεπε να συμβεί, και το οποίο αγνοούσε, εξήγγειλε μια σειρά από αλλαγές που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΕΥΠ, η οποία υπηρετεί την εθνική ασφάλεια.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρόλος της ΕΥΠ είναι ιδιαίτερα κομβικός και κρίσιμος, και μάλιστα σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται.

Ως εκ τούτου, θέματα που άπτονται της αποστολής της δεν γίνεται να τίθενται στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου. Κι αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η άρνηση του οποίου να ενημερωθεί αρμοδίως για μια καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια που τον αφορά είναι άξια απορίας, δημιουργώντας παράλληλα εύλογα ερωτηματικά».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Επιτακτική ανάγκη η πολιτική αλλαγή»

Ο Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μιχάλης Σιδηρόπουλος σε δήλωσή του στον «Νεολόγο» των Πατρών αναφέρει τα εξής:

 «Ο κ. Μητσοτάκης, με το διάγγελμα της περασμένης Δευτέρας, αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι απλά ψεύτης αλλά κυρίως επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. Ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι όλο αυτό το διάστημα έλεγαν ψέματα για τις παρακολουθήσεις, ενώ σημείωσε ψευδώς ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση ευρωβουλευτή και υποψηφίου αρχηγού κόμματος.

Από το διάγγελμα του φάνηκε ότι όχι απλά δεν έχει κατανοήσει τι συμβαίνει αλλά συνεχίζει έναν αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατήφορο για τη χώρα.

Μόνο για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του.

Γίνεται πλέον κατανοητό σε όλους μας ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πολιτική αλλαγή, γιατί η κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. ρίχνει τη χώρα ολοένα και πιο χαμηλά».

ΝΙΚΟΣ ΜΟΙΡΑΛΗΣ

 «Δεν πείθει κανέναν ο Κ. Μητσοτάκης»

Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Νίκος Μοίραλης, μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών ανέφερε χαρακτηριστικά:  

 «Η παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και η παρέμβαση στα προσωπικά του δεδομένα εγείρει ερωτήματα για την ίδια την δημοκρατία στην χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε επί της ουσίας την παρακολούθηση του κινητού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μέσω του προγράμματος predator και έδειξε τους στενούς τους συνεργάτες ως υπαίτιους της διαδικασίας.

Δεν πείθει κανέναν μας ότι δεν ήταν ενήμερος για το τι συνέβαινε και δεν καλύπτει κανέναν μας η αιτιολογία περί ηθικής και νομιμότητας.

Ευελπιστεί πως το θέμα θα θαφτεί στα συρτάρια και πως δεν πάρει άλλη πολιτική και κοινωνική διάσταση. Θα διαψευστεί οικτρά και θα συνειδητοποιήσει σύντομα πως ο χρόνος κυλάει κατά της κυβέρνησης του και η ημερομηνία λήξης βρίσκεται προ των πυλών.

Η καλύτερη δημοκρατία είναι εκείνη στην οποία στους κακούς δεν επιτρέπεται να παίρνουν την εξουσία και στους καλούς δεν επιτρέπεται να αρνούνται την διακυβέρνηση του τόπου τους. Στην προκειμένη περίπτωση ο κακός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο καλός ο Νίκος Ανδρουλάκης!»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα