Υποψήφιοι δύο… ταχυτήτων στο ΠΑΣΟΚ Αχαΐας – Αισιοδοξία για υψηλό ποσοστό στο νομό 

12.03.2023 / 11:15
pasok1

Ο «Νεολόγος» παρουσιάζει τη δυναμική του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, όπως και τον φόβο περαιτέρω πίεσης μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, όσο πυκνώνει ο χρόνος των εκλογών. Την ίδια ώρα καταγράφεται –όπως σε όλα σχεδόν τα κόμματα- παρασκηνιακή μάχη μεταξύ υποψηφίων.

Αισιοδοξία επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το ποσοστό του κόμματος στην Αχαΐα, όπως δηλώνουν στο «Νεολόγο», κεντρικά και τοπικά στελέχη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εγκυμονεί ο κίνδυνος περαιτέρω πίεσης του χώρου μεταξύ του διπόλου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, καταγράφονται δύο απόψεις σχετικά με την εκ νέου κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό, όπως και προσωπικές, παρασκηνιακές μάχες υποψηφίων βουλευτών. Ένα από τα γνωρίσματα του ψηφοδελτίου είναι οι υποψήφιοι… τριών ταχυτήτων.

Οι τρεις παράμετροι της αισιοδοξίας και ο φόβος

Η κατ’ αρχήν αισιοδοξία για το εκλογικό ποσοστό που «μπορεί να ξεπεράσει σε τοπικό επίπεδο ακόμη και το 14%», προκύπτει, πρώτον, από την «επιστροφή παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι στήριξαν άλλα κόμματα και δη τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θεωρώντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποξενωθεί από τον φυσικό πολιτικό της χώρο». Δευτερευόντως, από την αίσθηση ότι «η υποβόσκουσα δυναμική του χώρου στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα μπορεί να αναθερμανθεί οδεύοντας προς τις κάλπες και πολύ περισσότερο αφού αποδεικνύεται ότι η ΝΔ απέτυχε να διαχειριστεί τα σημαντικά ζητήματα του τόπου, όπως δεν μπόρεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του». Τρίτον, από το ότι, σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος, «τα αποτελέσματα των δημοσκοπικών μετρήσεων είναι αναντίστοιχα με το κλίμα που εκπέμπεται από την κοινωνία, όπως αυτό αποτυπώνεται από τους πολίτες στους υποψήφιους βουλευτές και στη νομαρχιακή επιτροπή, που έχουν περιοδεύσει σε όλο το νομό επικοινωνώντας τις θέσεις του κόμματος και εισπράττοντας αίσθηση ικανοποίησης για την πολιτική ΠΑΣΟΚ».

Από την άλλη, γίνεται κατανοητό ότι το ΠΑΣΟΚ πιέζεται ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μπορεί να ενταθεί σε επίπεδο δεύτερων εθνικών εκλογών, συμπεριλαμβανομένου ότι καταγράφεται κι ένα μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, η οποία στο τέλος στηρίζει τα κόμματα που είναι πιο ψηλά στην παράσταση νίκης. Υπό αυτή τη έννοια και το ΠΑΣΟΚ έχει στρατηγική πρώτων εκλογών, μιλώντας μάλιστα για λογική συνεργασιών μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου και η δεύτερη έδρα

Σε ότι αφορά τώρα στην υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας, Γιώργου Παπανδρέου, οι δύο… απόψεις του ίδιου νομίσματος είναι οι εξής: Η πρώτη λέει ότι εάν δεν κατέρχονταν ξανά, το ψηφοδέλτιο Αχαΐας θα ήταν πιο δυναμικό στη συνθήκη ονομάτων αφού η μία –τουλάχιστον- βουλευτική θέση θα ήταν ανοιχτή. Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, η υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις και κλείνει τη διαρροή ψηφοφόρων προς την κεντροαριστερά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, τόσο η Χαριλάου Τρικούπη, όσο και η Νομαρχιακή Επιτροπή, δεν απεμπολούν –σίγουρα επικοινωνιακά και ουσιαστικά- το σενάριο της δεύτερης βουλευτικής έδρας, το οποίο είναι σαφώς συνυφασμένο και με το πανελλαδικό ποσοστό, αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο.

Παρασκήνιο μεταξύ υποψηφίων

Εξάλλου, σε ότι έχει να κάνει με τους υποψήφιους βουλευτές, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι χωρίζονται σε… ταχύτητες. Η πρώτη είναι η γνωστή τριάδα των: Κατερίνας Σολωμού, Δημήτρη Κατσικόπουλου και Μαρίνου Σκανδάμη, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική και διεκδικούν την πρώτη θέση. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το κλίμα στη βάση του κόμματος, την εξάδα της πρώτης ταχύτητας, μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, συμπληρώνουν οι: Ολυμπία Λόη, Γιώργος Μπέσκος από το Αίγιο και Θεόδωρος Νασιώτης από τα Καλάβρυτα. Υποψήφιοι θα είναι ακόμη οι κάτωθι: Γιάννης Ταπεινός, Γιώργος Καρβουνιάρης, Παρασκευή Λουκοπούλου, Δήμητρα Αναργύρου και Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, οι οποίοι –για την ώρα- εντάσσονται στη δεύτερη ταχύτητα, αν και πολλά μπορούν να ανατραπούν.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», οι κόντρες μεταξύ των υποψηφίων καλά κρατούν, αφού ο δρόμος προς τις εκλογές και στο ΠΑΣΟΚ Αχαΐας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα –όπως άλλωστε σε όλα σχεδόν τα κόμματα- σε ότι αφορά τον προσωπικό ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, ο Λάκης Νασιώτης από τα Καλάβρυτα, δεν θέλει να ακούει για Δημήτρη Κατσικόπουλο, όπως και το αντίστροφο. Το ίδιο συμβαίνει μεταξύ Μαρίνου Σκανδάμη και Γιώργου Μπέσκου, με τον τελευταίο να μη διανύει και την καλύτερη περίοδο πολιτικής φιλίας και με τον Δημήτρη Κατσικόπουλο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα