Υπόμνημα προτάσεων ΕΕΣΠ ενόψει των εξαγγελιών της 87ης ΔΕΘ

07.09.2023 / 13:20
EBORIKOS-SYLLOGOS

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, ιδρύθηκε το 1904 από τους εμπόρους του εισαγωγικού εμπορίου και αποτελεί συνέχεια του εμπορικού συλλόγου «Ερμής» (εξαγωγικό εμπόριο) που ιδρύθηκε το 1886. Είναι ο ιστορικά παλαιότερος σύλλογος στην χώρα και από τους πιο δραστήριους και μαζικούς και με  μεγάλη συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης, της οικονομίας και της χώρας.

O EEΣΠ ενόψει και των εξαγγελιών από το βήμα της 87ης ΔΕΘ,  που σηματοδοτούν και τις εξελίξεις στην οικονομία για την χώρα μας, θέλει να επισημάνει μερικές από τις πάγιες θέσεις και προτάσεις του για την ανάπτυξη και την αναθέρμανση της οικονομίας και της αγοράς.

Έπειτα από περισσότερα από 10 χρόνια ασφυκτικού οικονομικού κλοιού λόγω της κρίσης και 3 χρόνια πανδημίας με περιοριστικά μέτρα, οι ΜμΕ δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται σκληρά έχοντας πλέον στην συντριπτική τους πλειοψηφία εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους.

Σ’ όλο αυτό το ζοφερό κλίμα έρχεται να προστεθεί η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και το κύμα ακρίβειας που την ακολουθεί. Το στέγνωμα της αγοράς, λόγω της αφαίμαξης των καταναλωτών μέσω των εξωφρενικών λογαριασμών ρεύματος, καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον δημιουργεί κίνδυνο νέων λουκέτων και εκτόξευσης της ανεργίας.

Σήμερα απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την ανατροπή αυτού του κλίματος.

Ενεργειακό κόστος

 1. Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων (π.χ. χρεώσεις Δήμου) πέραν της αξίας του ρεύματος – φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης.
 2. Απαγόρευση απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου (διακοπή ηλεκτροδότησης) για όσο διάστημα επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι λογαριασμοί εκδίδονται με επαυξημένες χρεώσεις.
 3. Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα έως 24 μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν. 
 4. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με επιδότηση σε επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιοτεχνικά πάρκα έτσι ώστε να γίνουνε αυτοτελείς ενεργειακά.
 5. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα βασικά είδη (ρουχισμούς και υπόδηση είναι βασικά είδη)

Σ’ αυτά τα αιτήματα έρχονται να προστεθούν τα πάγια αιτήματά μας για την επιβίωση των μικρών κι μεσαίων επιχειρήσεων, για διατήρηση κοινωνικής συνοχής και για να μην έχουμε εκτόξευση της ανεργίας.

Συνοψίζουμε τις θέσεις και προτάσεις μας ως εξής:

 1. Θεσμοθέτηση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για την κάλυψη πάγιων δαπανών, προμηθευτών και εργαζομένων.
 2. Θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου στις 12.000 € όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.
 3. Κατάργηση προκαταβολής φόρου και τέλους επιτηδεύματος.
 4. Να επεκταθεί η κάλυψη παγίων δαπανών για το σύνολο των επιχειρήσεων και τους αυτοαπασχολούμενους.
 5. Διαγραφή ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές. Συνολική νέα ρύθμιση των υπολοίπων χρεών σε 120 -240 δόσεις χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
 6. Πρόσβαση σε όλους στο τραπεζικό σύστημα για δάνεια κάλυψης επιταγών και υποχρεώσεων. Αναστολή του μέτρου της μεταφοράς των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ στις εφορίες που ειδικά αυτή την χρονική στιγμή είναι ταφόπλακα για χιλιάδες επιχειρήσεις.
 7. Να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες ευνοϊκών ρυθμίσεων χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που επλήγησαν, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις. Οι εταιρίες διαχείρισης ιδιωτικού χρέους δεν διαπραγματεύονται και δεν συνεργάζονται με τον οφειλέτη. Όσοι δεν μπορούν να κάνουν εξαγορά ή ρύθμιση λόγω αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, να γίνεται πάγωμα των οφειλών, ώστε αργότερα που θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη να γίνεται η αποπληρωμή κανονικά. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων .Και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από οπουδήποτε. Η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια, να μην προϋποθέτει αναγκαστική ρύθμιση. Απόσυρση του Νέου πτωχευτικού κώδικα που θα αποτελέσει την χαριστική βολή για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 8. Σχεδιασμό των νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ χωρίς αποκλεισμό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.
 9. Επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ της πλήρους απασχόλησης και όχι των ελαστικών μορφών εργασίας και ανεργίας για να μην βιώσουμε μία νέα έκρηξη της ανεργίας στη χώρα. Επιδότηση της εργασίας τουλάχιστον ισότιμα με την επιδότηση της ανεργίας. Οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται απ’ ευθείας από τον ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους για να μην επωμίζονται οι επιχειρήσεις το κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 10. Χιλιάδες συνάδελφοι από την 1 Ιουνίου 2023 χάνουν το  θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε συμβεβλημένους γιατρούς εφ’ όσον έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.
 11. Διασφάλιση της Κυριακάτικης Αργίας με συνταγματική κατοχύρωση. Χαιρετίζουμε σαν ιδιαίτερα θετική την ικανοποίηση του αιτήματος για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και των 2 Κυριακών τους. Μετά από 9 χρόνια που εφαρμόζεται το μέτρο για την απελευθέρωση των Κυριακών, με τα γνωστά μηδενικά αποτελέσματα στους τζίρους των ελληνικών επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, ζητάμε τη συνταγματική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας με λειτουργία μόνο τις κατ’ έθιμο και παράδοση Κυριακές (παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Κυριακή των Βαΐων).

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Άμεσα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή

Η Πάτρα, διαθέτει μια σπουδαία εμπορική αγορά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όμως σημαντικά έργα που έπρεπε να είχαν προχωρήσει πριν χρόνια δημιουργούν προβλήματα που λειτουργούν σαν τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια όσον αφορά στον τουρισμό, τις μεταφορές το λιμάνι κ.ά. Στη σημερινή συγκυρία επιτακτική η επιτάχυνση των έργων που έχει ανάγκη η περιοχή για να δοθεί  αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της και να αντιμετωπιστεί το φλέγον πρόβλημα της ανεργίας.

Πατρών – Πύργου.

Απαιτείται  επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο χωρίς διόδια.

Άμεσα Τρένο στην Πάτρα με υπογειοποίηση στον αστικό ιστό.

Ένα έργο ζωτικής σημασίας από οικονομική και κοινωνική άποψη για την πόλη και την περιοχή. Είναι ακατανόητο εν έτη 2022 η Πάτρα να μην διαθέτει σιδηρόδρομο ενώ από το 1887 το τρένο συνέδεε την Αχαϊκή Πρωτεύουσα με την Αθήνα. Μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις είναι άμεση η ανάγκη μίας βελτιωμένης και πλήρως αιτιολογημένης πρότασης ούτως ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του έργου. Σύσσωμη η πόλη απαιτεί την άμεση σιδηροδρομική σύνδεσή της με υπογειοποίηση της διέλευσης από τον αστικό ιστό.

Θεωρούμε τα μέτρα αυτά αναγκαία όχι μόνον για την  επιβίωση μεγάλου μέρους της τοπικής μικρής εμπορικής και γενικά επιχείρησης, αλλά και απαραίτητα για την ανάπτυξη της περιοχής, της εθνικής οικονομίας και την ανάσχεση του κύματος φτωχοποίησης και ανεργίας. Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη πρωτοβουλιών για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.

Μετά την κατάθεση των προτάσεών μας σε θέματα που αφορούν στον κλάδο μας αλλά και  των γενικότερων προβλημάτων της πόλης μας, αναμένουμε να εκφρασθεί έμπρακτα η αρωγή σας για την επίλυσή τους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα