Υποκλοπές: Τα μυστικά της ΕΥΠ στην υπόθεση Ανδρουλάκη

09.08.2022 / 8:34
ka 8

«Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ ήταν μία απόφαση κεντρικού χειρισμού της υπηρεσίας, με γνώση του παραιτηθέντος διοικητή της Παναγιώτη Κοντολέοντος, που αποτελούσε προσωπική επιλογή του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Μάλιστα, υπήρξε τροποποίηση νόμου για να μην υπάρχει κώλυμα στην ανάληψη των καθηκόντων του (σχετικά με τις σπουδές του).

 Δεν φαίνεται να υπήρχε ενημέρωση για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη του υποδιοικητή της ΕΥΠ, που είναι αρμόδιος για τα επιχειρησιακά ζητήματα. Αντιθέτως, υπήρχε μετά βεβαιότητος άδεια της εποπτεύουσας εισαγγελέως της μυστικής υπηρεσίας.

Ομως, σε αρκετές περιπτώσεις οι ενημερώσεις των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών είναι πλημμελείς. Αλλωστε, μερικές φορές στα αιτήματα προς τον εισαγγελέα για άρση απορρήτου, με επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, δεν μνημονεύεται το όνομα του παρακολουθούμενου, κάτι που είναι άγνωστο αν συνέβη και στην περίπτωση Ανδρουλάκη…».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν, μιλώντας στα «ΝΕΑ», κρατικοί λειτουργοί που γνωρίζουν τα δεδομένα στο εσωτερικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και τμήμα του παρασκηνίου της παρακολούθησης – τον Σεπτέμβριο του 2021 – του τότε ευρωβουλευτή και μετέπειτα και προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Οπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές, «πρόβλημα ζωτικής σημασίας είναι ότι υπήρξε αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και χειρισμού του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων που απέκτησε η ΕΥΠ. Πλέον οι ακροάσεις δεν γίνονταν ενιαία από μια ειδική ομάδα 60 ατόμων στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη, αλλά οι «γραμμές» και τα δεδομένα διανέμονταν κατά περίπτωση και θεματολογία (ελληνοτουρκικά, θέματα Μέσης Ανατολής, εσωτερικά θέματα κ.ο.κ.) σε διάφορες νέες αντίστοιχες υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί, με μεταφραστές, αναλυτές κ.λπ.

Ακόμη, κύριο ρόλο στη λειτουργία του συστήματος είχε η Διεύθυνση Ασφαλείας της ΕΥΠ (σ.σ.: κυρίως αρμόδια για την προστασία των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ), με περίπου 60 άτομα προσωπικό, όπου για πρώτη φορά προϊστάμενος δεν είναι στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αλλά πολιτικός υπάλληλος.

Επιπλέον, είχαν προηγηθεί μετακινήσεις περίπου 230 υπαλλήλων της ΕΥΠ προς το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και την ΕΛ.ΑΣ. και διαλύσεις υπηρεσιών, γεγονότα που είχαν προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό των μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2020 εκδόθηκε ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΥΠ, με την οποία ζητείτο η παραίτηση Κοντολέοντος και αίτημα προς τον Πρωθυπουργό να τον απαλλάξει επειδή «είναι ανεπαρκής να στηρίζει το εθνικό έργο της ΕΥΠ»».

Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επεσήμαναν ότι επί εποχής Κοντολέοντος και με τη στενή συνεργασία του Γρηγόρη Δημητριάδη – που είχε ρόλο εποπτεύοντος – η ΕΥΠ είχε σημαντικές επιτυχίες, όπως η ειδοποίηση για τις κινήσεις των Τούρκων στις αρχές του 2020 με τη μεταναστευτική πίεση στον Εβρο, ο εντοπισμός τούρκων κατασκόπων, η εξάρθρωση δικτύων υπόπτων ΜΚΟ σε παραμεθόριες περιοχές και άλλα. Ομως, όπως εκ των υστέρων φαίνεται, υπήρχε ασαφές πλαίσιο στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

in.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα