Υποκλοπές: Οι Βρυξέλλες «ψάχνουν» την υπόθεση – Για «ελληνικό Watergate» επιμένει να μιλά ο διεθνής Τύπος

18.08.2022 / 10:02
mme-1

«Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών μελών του Ευρωκοινοβουλίου είναι μη ανεκτή και αδικαιολόγητη» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα

Συνεχίζεται ο «θόρυβος» στα διεθνή ΜΜΕ γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε δε, σύμφωνα με το Reuters ότι θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές στην έρευνα για την «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη» παρακολούθηση από κρατική υπηρεσία του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών μελών του Ευρωκοινοβουλίου είναι μη ανεκτή και αδικαιολόγητη» σχολίασε ο Γιούρι Λάας, εκπρόσωπος της προέδρου του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα. «Τέτοιου είδους παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που συνιστούν τη βάση του δημοκρατικού συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος – μέλος στο οποίο λαμβάνουν χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο έχει 705 βουλευτές και διαμορφώνει την πολιτική της ΕΕ, έχει ήδη αναθέσει σε ειδική επιτροπή να διερευνήσει τη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus στα 27 κράτη – μέλη. Αποκαλύψεις και σκάνδαλα συνδεόμενα με το Pegasus προκάλεσαν αναταράξεις σε άλλες χώρες της ΕΕ πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Η Μέτσολα ζητάει τώρα από την επιτροπή να εξετάσει και την ελληνική υπόθεση υποκλοπών, με στόχο την κατάργηση τέτοιων παράνομων πρακτικών στην Ε.Ε., όπως είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη λάβει αρχικό αίτημα για πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές και θα μοιραστεί τα ευρήματά του «τις προσεχείς ημέρες».

Στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ

Μετά την Washington Post που υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό «ελληνικό Watergate», όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών και το σκληρό άρθρο των New York Times που έκανε λόγο για ένα «σκάνδαλο που θυμίζει τα χρόνια της χούντας», στο θέμα επανέρχονται τόσο ο βελγικός όσο και γαλλικός Τύπος.

«Το ελληνικό ‘Watergate’ φέρνει τον Πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην έντυπη έκδοση της βελγικής De Standaard που υπογραμμίζει ότι και η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη λίστα των χωρών της ΕΕ όπου πολιτικοί και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα λογισμικού κατασκοπείας.

Σημειώνει δε ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μάχη για την επιβίωσή του» και προσθέτει ότι η Βουλή «θα επιστρέψει νωρίς από τις διακοπές» μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης που θέλει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση  «για το σκάνδαλο που έχει ήδη μετονομαστεί σε ελληνικό Watergate».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα