Υπό συνθήκες πανδημίας σήμερα Δευτέρα του Πάσχα η “Λέηση” στο Άνω Καστρίτσι

03.05.2021 / 7:18
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
lehsh_kastritsi

Υπό ιδιαίτερες συνθήκες θα γίνει φέτος, σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, η “Λέηση” στο Άνω Καστρίτσι.

Φέτος λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, μόνο ο Παπά – Παρασκευάς συνοδευόμενος από δύο άτομα που είναι απαραίτητα, θα κάνουν τη διαδρομή, τοποθετώντας στα δέντρα το αντίδωρο και εν συνεχεία θα τελεστεί, με όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις, η Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Άη-Γιώργη, που είναι στους πρόποδες του Παναχαϊκού.

Όπως γράφει ο Κώστας Μπουρδούλης στην ομάδα “Πάτρα η πόλη της Καρδιάς μας”:

“Ένα έθιμο που, στη μακραίωνη πορεία του, δεν κατάφεραν να το σταματήσουν ούτε η Τουρκοκρατία, ούτε οι πόλεμοι, ούτε η Γερμανική κατοχή, ούτε ο εμφύλιος, το σταμάτησε και φέτος, για δεύτερη χρονιά, ο αόρατος Κορωνοϊός.

Μικρό Ιστορικό:

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Άνω Καστρίτσι, αναβιώνει ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του Άνω Καστριτσίου, τελούν θρησκευτική δέηση, στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθήσεις.

Στη «Λέηση» αποδίδουν οι κάτοικοι και το ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των χωριανών, παρά το ότι το χωριό ήταν το κέντρο του εμφυλίου.

Οι κάτοικοι λοιπόν πραγματοποιούν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες περιμετρικά σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό.

Τηρώντας την παράδοση, τη Δευτέρα το πρωί αρχίζει η Δέηση ή «Λέηση» (στην τοπική διάλεκτο), από την κεντρική εκκλησία (Άγιοι Σαράντα).

Προηγούνται της πομπής η εικόνα της Ανάστασης και το Ευαγγέλιο και ακολουθούν σημαίες, εξαπτέρυγα και εικόνες που κρατούν οι κάτοικοι του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι φωνάζουν με στεντόρεια φωνή «Κύριε Ελέησον» (Εξ ου και η ονομασία «Λέηση).

Η πομπή σταματάει σε κάθε ένα, από τα πολλά ξωκλήσια του χωριού, αλλά και σε προκαθορισμένα δέντρα. Εκεί οι ιερείς “σηκώνουν το ύψωμα” και το τοποθετούν (αντίδωρο) σε συγκεκριμένα υπεραιωνόβια δέντρα, στα οποία με «αρίδα» (τρυπάνι) ανοίγουν τρύπες και σφραγίζουν ταυτόχρονα την τρύπα του δέντρου με πέτρα (που σε λίγο χρονικό διάστημα την καλύπτει το ίδιο το δέντρο) και καταλήγουν, αν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου (23/5) είναι πριν το Πάσχα στο ξωκλήσι του Άη-Γιώργη, διαφορετικά στο ξωκλήσι της Παναγιάς, όπου και τελείται η Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετείχαν στην πομπή, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μετά από πεζοπορία πέντε ωρών περίπου, μέσα στο φανταστικό ανοιξιάτικο περιβάλλον με τις ανθισμένες κερασιές, καταλήγουν στην κεντρική πλατεία.

Εκεί ο Παπάς σέρνει πρώτος το χορό, με όλους τους φουστανελάδες και ακολουθεί γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί.
Φέτος όμως λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, ΜΟΝΟ ο Παπά – Παρασκευάς συνοδευόμενος από ΔΥΟ άτομα που είναι απαραίτητα, θα κάνουν τη διαδρομή, τοποθετώντας στα δέντρα το αντίδωρο και εν συνεχεία θα τελεστεί, με όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις, η Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Άη-Γιώργη, που είναι στους πρόποδες του Παναχαϊκού.

Να είμαστε καλά, του χρόνου να το γιορτάσουμε τριπλά.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα