Yπερβάσεις

01.10.2023 / 14:30
ypervaseis

ΛΟΥΙΖ ΚΕΝΕΝΤΙ

Εκδοσεις «Ψυχογιος»

Σκανάροντας το εξώφυλλο

Το κορίτσι στο εξώφυλλο του βιβλίου κοιτάζει κάπου ή μιλάει με κάποιον που δε βλέπουμε. Το ντύσιμό της παραπέμπει σε κάτι μεταξύ παλιού Αρσακείου ή και καθολικού σχολείου. Το ίσο και ευθύ τέντωμα των χεριών της δείχνει αποφασιστικότητα ή και θυμό. Η γειτονιά και ο δρόμος δείχνουν κάπως φλου ενώ τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μαρτυρούν ότι η μέρα ξεκινά(;) με μια ίσως απειλητική χροιά γιατί ο ήλιος και το φως έχουν τη τάση να ξεγυμνώνουν. Το κορίτσι δε φορά σκουλαρίκια και ο κότσος των μαλλιών της έχει ένα τέντωμα από αυτούς που φέρνουν και ένα δάκρυ. Νοιώθει ντροπή; Βλέπει κάτι που τη θυμώνει; Κάποιος που δε βλέπουμε συζητά μαζί της για θέμα που έχει σχέση με τα πτερύγια του έρωτα ή τη νουθετεί για τις αταξίες της; Επόμενο πλάνο.

Με μια πίντα και τη καρδιά στα χέρια

Βόρεια Ιρλανδία, μέσα της δεκαετίας του ’70. Σε έναν τόπο και μια εποχή όπου περισσότερη σημασία έχει η προέλευση παρά οι πράξεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Στη σκιά των Ταραχών, μέσα σε καθημερινές αναφορές περιστατικών βίας, η 24χρονη Κούσλα ζει με τη μάλλον αλκοολική μητέρα της μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μπέλφαστ. Την ημέρα διδάσκει σε ένα Καθολικό δημοτικό σχολείο και τα βράδια σερβίρει στην παμπ της οικογένειας, την οποία κουμαντάρει ο αδερφός της. Εκεί συναντά τον Μάικλ Αγκνιού, Προτεστάντη, δικηγόρο, παντρεμένο, με τα διπλάσια χρόνια της. Σε ένα μέρος όπου η αγάπη δεν απέχει πολύ από τη βία, η συνάντησή τους θα αλλάξει για πάντα τη ζωή και των δύο. Η Κούσλα αφήνεται να παρασυρθεί στον κόσμο του και να ξεπεράσει όρια που ποτέ δεν πίστευε ότι θα διάβαινε.

Λουίζ Κένεντι, αυτή είναι η ζωή σου

Η Λουίζ Κένεντι, γεννημένη το 1967, μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη έξω από το Μπέλφαστ. Οι Υπερβάσεις είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο διακρίθηκε ως το Ντεμπούτο της Χρονιάς στα British Book Awards, ως το Μυθιστόρημα της Χρονιάς στο πλαίσιο των An Post Irish Book Awards, ενώ συμπεριλαμβανόταν στη βραχεία λίστα για το Women’s Prize for Fiction, για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα των βιβλιοπωλείων Waterstones και για το αντίστοιχο Βραβείο των βιβλιοπωλείων Barnes and Noble. Πριν ξεκινήσει τη συγγραφική της καριέρα, πέρασε σχεδόν τριάντα χρόνια δουλεύοντας ως σεφ. Ζει στο Σλάιγκο, στη βορειοδυτική Ιρλανδία.

Επιμύθιο

Πεδίο δόξης λαμπρό η Ιρλανδία του 70 για συγγραφείς, μουσικούς και αφηγητές τέχνης. Η Κένεντι με τον πιο απλό αφηγηματικό τρόπο χωρίς κορδελάκια και κρυφούς εκρηκτικούς μηχανισμούς διηγείται μια ερωτική ιστορία με δυο ετερόκλητους πόλους (ηλικία, θρησκεία και άλλες κακές λέξεις ) και τη κάνει τόσο αβίαστα ειλικρινή περιγράφοντας έντεχνα και το περιβάλλον που τέτοιες σχέσεις –απαγορευμένους καρπούς, τους ξεριζώνει βίαια. Μπαίνεις στη σφαίρα του «ωχ, έρχεται κάτι άσχημο», προβλέπεις γιατί το «έχεις δει το έργο» και η δικαίωση, σου αφήνει ένα πικρό χαμόγελο. Λέτε αυτό να κάνει το κορίτσι στο εξώφυλλο;

Μιχ. Παπ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα