Υπέρταση: Προκαλεί πονοκέφαλο; Η απάντηση που δεν περιμένετε

16.04.2021 / 15:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
210401151252_migraine-1280x720

Κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μπορούν να το αισθανθούν όταν η αρτηριακή τους πίεση ανεβαίνει, καθώς έχουν παρατηρήσει ότι το πρόσωπό τους κοκκινίζει και τους πιάνει πονοκέφαλος. Στην πραγματικότητα, όμως, κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Harvard, Δρ. Hope Ricciotti και Toni Golen, σε σχεδόν καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας άνθρωπος να νιώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν γνωρίζει ότι έχει υπέρταση. «Γι’αυτό, άλλωστε, η πάθηση είναι γνωστή και ως ΄σιωπηλός δολοφόνος’», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να γίνει αντιληπτή συνήθως μόνο όταν το άτομο βρίσκεται εν μέσω υπερτασικής κρίσης –μια κατάσταση εξαιρετικά υψηλής αρτηριακής πίεσης με μετρήσεις άνω των 180/120 mmHg- όπου το άτομο βιώνει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος. Αυτό θεωρείται ιατρικό περιστατικό και σε περίπτωση που συμβεί θα πρέπει άμεσα να καλέσετε βοήθεια.

Ωστόσο, ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν μπορεί να διαγνωσθεί βάσει μόνο των συμπτωμάτων. Ο μοναδικός τρόπος που θα δείξει πραγματικά αν ένας άνθρωπος έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι η μέτρηση με το πιεσόμετρο.

Αν, λοιπόν, βιώνετε συχνούς πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα τα οποία αποδίδετε στην υψηλή αρτηριακή πίεση, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να επιβεβαιώσει ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κάποια άλλη κατάσταση. Αν οι πονοκέφαλοι οφείλονται πράγματι στην ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση, θα πρέπει επίσης να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τη διαχείριση της κατάστασης.

«Η αρρύθμιστη, υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αναρίθμητες επιπλοκές, όπως οι βλάβες στις αρτηρίες, τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά», καταλήγουν οι Δρ. Ricciotti και Golen.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα