Quantcast

Υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη των εργασιών στην Β’ φάση της ανάπλασης της Χαλανδρίτσας

18.01.2021 / 7:27
3619969

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ερυμάνθου, Θεόδωρο Μπαρή και τον ανάδοχο του έργου η σύμβαση για την έναρξη των εργασιών στην Β’ φάση της ανάπλασης της Χαλανδρίτσας, παρουσία και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Χαράλαμπου Λαλιώτη.

Το έργο «Ανάπλαση – Διαμόρφωση Ιστορικού Κέντρου Χαλανδρίτσας Τμήμα 2 Ενότητα Αγ. Αθανασίου», με προϋπολογισμό 982.000,00 ευρώ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής μελέτης ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Χαλανδρίτσας, ενώ με την ολοκλήρωσή του η έδρα του Δήμου Ερυμάνθου θα αλλάξει ριζικά όψη, καθώς θα αναδειχθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία με τα λιθόστρωτα σοκάκια.

Στην Β’ φάση της ανάπλασης διακρίνονται δύο κύρια σημεία αναφοράς: ο Βυζαντινός Ναός Αγίου Αθανασίου και ο Ι. Ναός Αγίου Ιωάννου, που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα Μνημεία και διαμορφώνουν δύο επιμέρους γειτονιές. Στην περιοχή εκτέλεσης του έργου περιλαμβάνεται επίσης το Πέτρινο Γεφύρι (Μεσανό Γεφύρι) που συνδέει τις δύο ενότητες του ιστορικού πυρήνα και διασχίζει το Ρέμα Λαγκάδι, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο προς ανάδειξη, καθώς και ο δρόμος που οδηγεί από τη γειτονιά Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, σε συνέχεια της υφιστάμενης ανάπλασης, προς τα πλατάνια – Τρανή Βρύση.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στο σύνολο των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής θα εκτελεστούν έργα επίστρωσης λίθινων ακανόνιστων πλακών τοπικής προέλευσης όμοιου τύπου με τις υφιστάμενες στην περιοχή ανάπλασης της Α’ Φάσης.

Το διαμορφωμένο πλάτος των οδών διατηρείται εν γένει, ενώ παράλληλα προβλέπεται η σημειακή επέκταση του λιθόστρωτου, όπου κρίθηκε σκόπιμο, για λόγους βελτίωσης του οικιστικού τοπίου. Αντίστοιχα προβλέπεται η κατασκευή στηθαίων από λιθοδομή, με την παράλληλη χρήση ως καθιστικά, σε σημεία όπου παρατηρούνται ανισοσταθμίες,  η επένδυση υφισταμένων ακαλαίσθητων τοιχείων με λιθοδομή, καθώς και η επισκευή – ανακατασκευή χαρακτηριστικών ξηρολιθοδομών.

Η συνολική επιφάνεια του χώρου που διαμορφώνεται είναι περίπου 3.350,00 τμ.

Στις προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνεται επίσης, ο ήπιος ηλεκτροφωτισμός των οδών με στοιχεία φωτισμού όμοια με εκείνα που τοποθετήθηκαν στην Α’ Φάση της ανάπλασης (αλλά με λαμπτήρες LED) καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός ανάδειξης των εκκλησιαστικών μνημείων.

Τέλος προβλέπονται εργασίες υπογειοποίησης των εναέριων δικτύων (ΔΕΗ), και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης (σε περίπτωση τμηματικής καταστροφής από τις εργασίες ανάπλασης)- άδρευσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής αφού ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία και όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά και την προηγούμενη δημοτική Αρχή που ξεκίνησε το έργο της ανάπλασης και εξασφάλισε την χρηματοδότηση και για την δεύτερη φάση, τόνισε πως «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επιτέλους εισέρχεται στη φάση της ολοκλήρωσης ένα έργο που θα συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας και στην προσέλκυση επισκεπτών μέσω της ανάδειξης της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της περιοχής μας και ιστορικών διατηρητέων μνημείων. Η έδρα του Δήμου μας με το έργο της ανάπλασης αποκτά ταυτότητα και νέες προοπτικές. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από την Χαλανδρίτσα στην τελική ευθεία έχει εισέλθει ο διαγωνισμός και για τις αναπλάσεις- διαμορφώσεις οικισμών σε δέκα Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ερυμάνθου (Σκούρα, Σταυροδρόμι, Μάνεσι, Φαραί, Βασιλικό, Κομπηγάδι, Λεόντιο, Καλάνιστρα, Δροσιά και Αγία Βαρβάρα), ενώ ήδη οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου «ωριμάζουν» μελέτες και προτάσεις για αντίστοιχα έργα και σε άλλους οικισμούς.

Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας και αναβαθμίζουν τα χωριά μας».

Αχαΐα: Υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη των εργασιών στην Β’ φάση της ανάπλασης της Χαλανδρίτσας

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα