Υεμένη: Βομβαρδισμοί στην Σανάα από την Σαουδική Αραβία

24.11.2021 / 7:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
yemen

Η Σαουδική Αραβία βομβάρδισε εγκαταστάσεις στην Υεμένη, στις οποίες παράγονται μυστικά ή απογειώνονται drones των σιιτών ανταρτών Χούτι, στη Σανάα.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που η συμμαχία αυτή εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Σανάα, την οποία απέσπασαν από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση οι Χούτι το 2014.

Νωρίτερα, η συμμαχία υπό το Ριάντ προειδοποίησε πως θα εξαπέλυε νέες επιδρομές εναντίον «θεμιτών» στρατιωτικών στόχων στην πόλη, καλώντας τους αμάχους να μη συγκεντρώνονται σε τοποθεσίες-δυνητικούς στόχους και να μην τις πλησιάζουν.

Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν θύματα. Δεν ανακοινώθηκε κανένας επίσημος απολογισμός ούτε μετά τα πλήγματα της περασμένης νύχτας.

Οι Χούτι, προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπολύουν συχνά επιθέσεις, ιδίως εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, στη Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και drones φορτωμένα εκρηκτικά. Το Σάββατο, ανακοίνωσαν ότι έστειλαν 14 UAVs να πλήξουν στόχους σε διάφορες σαουδαραβικές πόλεις, ανάμεσα τους εγκατάσταση της ARAMCO στην Τζέντα

Ο πόλεμος στην Υεμένη, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, βρίσκεται σε αδιέξοδο στα πεδία των μαχών επί χρόνια. Από τον Φεβρουάριο, οι Χούτι διεξάγουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, έσχατο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η πτώση της θα αποτελούσε καταστροφή για την κυβέρνηση και τη βασική προστάτιδα δύναμή της, το Ριάντ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολόγισε σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη ότι η σύρραξη ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 377.000 ανθρώπους στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς στην Υεμένη, όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο. Οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται σε έμμεσες αιτίες, με άλλα λόγια οφείλονται στις συνέπειες του πολέμου (πείνα, έλλειψη πόσιμου νερού, ασθένειες, διάλυση του συστήματος υγείας και βασικών υποδομών, κατάρρευση της οικονομίας…).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα